GFT+E bij appartementen en De Veste
Begin 2024 kunnen alle bewoners van appartementen en De Veste hun Groente-, Fruit-, Tuinafval en Etensresten (GFT+E) apart weggooien.
Dat is goed nieuws. Want hoe beter we afval scheiden, hoe meer we kunnen hergebruiken. Zo houden we de afvalverwerking betaalbaar.
Veelgestelde vragen over de GFT+E-inzameling bij appartementen en De Veste
Nee. De ophaalkosten voor GFT+E betaalt u al via het basisbedrag van de afvalstoffenheffing. U betaalt geen extra kosten voor iedere keer dat u GFT+E weggooit.
Dit is om drie redenen:
- Europese landen hebben met elkaar afgesproken dat GFT+E vanaf 2024 gescheiden en gerecycled moet worden. Nog niet alle bewoners van appartementen en De Veste kunnen hun GFT+E gescheiden inleveren. Daarom heeft de gemeenteraad besloten dat we hier gescheiden GFT+E-inzameling invoeren.
- We willen dat alle inwoners van Helmond dezelfde mogelijkheden hebben om hun afval te scheiden. Dat is wel zo eerlijk. Helmonders met eigen afvalbakken kunnen al jaren hun GFT+E scheiden. Vanaf 2024 is dit ook mogelijk voor bewoners van appartementen en De Veste.
- Hoe beter we afval scheiden, hoe meer we kunnen hergebruiken. Zo houden we de afvalverwerking betaalbaar.
Bij sommige complexen kunt u GFT+E al apart weggooien in de afvalbak voor GFT+E bij uw complex. Staat bij uw complex nog geen afvalbak voor GFT+E? Dan wordt deze uiterlijk begin 2024 geplaatst. De gemeente doet dat complex voor complex. Wanneer uw complex aan de beurt is, ontvangt u een brief met meer informatie.
De gemeente plaatst een nieuwe afvalbak voor GFT+E bij uw complex. Daarnaast krijgt u gratis een afvalbakje. Hier kunt u thuis het Groente-, Fruit-, Tuinafval en de Etensresten in weggooien. Met het bakje kunt u het GFT+E dan makkelijk naar de nieuwe afvalbak voor GFT+E brengen.
De nieuwe afvalbak voor GFT+E zetten we in de buurt van uw complex. In de meeste gevallen is dat bij de andere afvalbakken die u gebruikt. U herkent de nieuwe afvalbak voor GFT+E aan het logo hieronder.
Alle etensresten mogen in de afvalbak voor GFT+E. Dus ook resten van vis en vlees, visgraten en vleesbotjes. En natuurlijk resten van brood, groente, fruit, bonen, zuivel, noten, pasta, rijst, eieren, vegetarische en vegan producten, kruiden en specerijen, losse koffie en thee. Daarnaast mogen kleine plantenresten en kleine hoeveelheden tuinafval in de GFT+E-container.
Twijfelt u welk afval waarbij mag? Zoek het op in de www.afvalscheidingswijzer.nl van Milieu Centraal. Heeft u liever een persoonlijk advies? Neem dan contact op met onze afvalcoaches Monique, Patricia of Marga via telefoonnummer 14 0492.
Doe geen plastic zakken in de afvalbak voor GFT+E. Want dan kan er geen compost meer van het GFT+E gemaakt worden. Papieren zakken of biologisch afbreekbare zakjes met het Kiemplantlogo (zie plaatje hieronder) mogen wel. Deze zakjes zijn te koop in verschillende supermarkten. U mag het GFT+E ook in een stukje krant wikkelen of los in de afvalbak voor GFT+E.
Van het ingezamelde GFT+E worden compost en biogas gemaakt. Compost wordt door de boeren gebruikt op het land. Daardoor kan het eten dat zij voor ons verbouwen beter groeien. Van biogas wordt elektriciteit of groen gas (een andere mogelijkheid voor aardgas) gemaakt.