Prestatieafspraken 2025: betaalbaar, duurzaam en inclusief wonen

Dinsdag 17 december 2024

Samen met woningcorporaties, huurdersorganisaties en zorg- en welzijnspartijen zet de gemeente Helmond zich in voor een stad waar iedereen toegang heeft tot een betaalbare, duurzame woning in een inclusieve woonomgeving. Om bij te dragen aan de lange termijndoelen voor de woningmarkt in Helmond zijn tussen de samenwerkende partijen de prestatieafspraken voor 2025 vastgesteld. De prestatieafspraken richten zich op drie pijlers: meer betaalbare woningen, energiezuinige en klimaatbestendige woningen en een thuis voor iedereen in een fijne veilige buurt.

Wethouder Gaby van den Waardenburg is enthousiast over de prestatieafspraken voor 2025. “Met deze afspraken zetten we samen een flinke stap richting een stad waar betaalbaar wonen voor iedereen mogelijk is. Door samen te werken aan betaalbaarheid, duurzaamheid en inclusiviteit, maken we van Helmond een toekomstbestendige stad waar iedereen zich thuis kan voelen. Door onze krachten te bundelen, kunnen we echt iets betekenen voor onze inwoners.”

De prestatieafspraken voor 2025 richten zich op de volgende drie pijlers:

Meer betaalbare woningen

De gemeente en haar partners streven ernaar de sociale huurvoorraad met netto 2.000 woningen te vergroten. In 2025 ligt de nadruk op het versnellen van woningbouwprojecten, onder meer met het programma WoonST 2.0. Daarnaast wordt bekeken hoe het sociale huuraanbod in wijken zonder veel sociale huurwoningen kan worden uitgebreid. Minimaal 80% van de sociale huurwoningen blijft betaalbaar voor lage inkomens.

Voor de huurdersorganisaties is dit een belangrijke afspraak. De afgevaardigden van de Samenwerkende Helmondse huurdersorganisaties geven aan: “We maken ons zorgen over onze huurders die te maken hebben met armoede en stijgende prijzen. We zijn daarom blij dat we in Helmond afspraken maken over de betaalbaarheid van wonen voor lage inkomens.”

Energiezuinige en klimaatbestendige woningen

Helmond zet stappen richting energie neutrale woningen en het verminderen van energiearmoede. Nieuwe woningen worden zoveel mogelijk aardgasvrij gebouwd. Ook worden bestaande woningen verduurzaamd en stimuleert de gemeente groen in tuinen en klimaatbestendigheid in wijken. Oude en vervuilende verwarmingssystemen worden vervangen door duurzame opties.

“Met verduurzaming maken we niet alleen onze woningen toekomstbestendig, maar dragen we vooral ook bij aan het betaalbaar houden van woonlasten," aldus Marinus Biemans, directeur-bestuurder van woningcorporatie woCom. "Zo bouwen we samen aan een duurzame woonomgeving voor iedereen."

Een thuis voor iedereen in een fijne veilige buurt

Om buurten veilig en leefbaar te houden, gaan partners in 2025 wijkgericht aan de slag. Er start een pilot voor wijkgericht werken om de leefbaarheid en veiligheid te vergroten. Ook wordt gewerkt aan doorstroming op de woningmarkt, met o.a. wooncoaches voor ouderen. En het verhogen van slaagkansen voor jongeren van 18-27 jaar door o.a. meer woningen via loting aanbieden of werken met jongerencontracten. Voor bijzondere doelgroepen worden passende woonoplossingen gezocht.

Samenwerking voor een betere stad

De gemeente Helmond werkt intensief samen met lokale partners om de Meerjarenambitie 2025 – 2030 te behalen. Met de nieuwe prestatieafspraken bouwen wij gezamenlijk aan een inclusieve en toekomstbestendige stad.

Bijlage: infographic Meerjarenambitie 2025-2030 woningbouw Helmond

Uw Reactie
Uw Reactie