Terugblik op activiteiten bevrijding Helmond

In 2024 markeren we acht decennia van vrijheid in Helmond, een mijlpaal die we met trots en dankbaarheid herdenken. Deze webpagina biedt een overzicht van de diverse activiteiten en evenementen die de afgelopen periode in Helmond hebben plaatsgevonden om deze historische gebeurtenis te vieren

Gemeente Helmond vrijheidsmaaltijd in Huis van de Stad
 

Op Bevrijdingsdag kwamen 270 Helmonders samen in het Huis van de Stad voor een Vrijheidsmaaltijd. Veel van hen hebben de Tweede Wereldoorlog nog meegemaakt. Samen met burgemeester Blanksma en de Commissaris van de Koning mevrouw Adema genoten zij van een heerlijke kop soep en spraken over de betekenis van vrijheid. Ook jeugdburgemeester Lars Sijbers deelde wat vrijheid voor hem betekent.

Hartelijk dank aan de Stichting Veteranen Helmond, alle vrijwilligers, sponsoren en collega's die hebben geholpen bij de organisatie. Met deze maaltijd beginnen we een bijzonder jaar waarin we in september vieren dat Helmond 80 jaar geleden bevrijd werd.

5 mei vrijheidsmaaltijd Huis voor de Stad 5 mei vrijheidsmaaltijd in Huis van de Stad
 
 

De illegaliteit en het verzet in de Tweede Wereldoorlog in Peelland blijven een fascinerend onderwerp. Kort na de oorlog werden deze verhalen al geromantiseerd in bekende boeken zoals 'De Ontmoeting' van Antoon Coolen en 'De Zwarte Plak' van Toon Kortooms. De incomplete verhalen in deze boeken maakten het verzet alleen maar mysterieuzer. Wat hield het verzet precies in? Wie waren de betrokkenen en wie niet? Waarom ging de een wel en de ander niet 'ondergronds'? Dit zijn vragen die, vooral nu we 80 jaar vrijheid vieren, weer naar boven komen.

Bevrijding 80 jaar activiteit lezing 7 mei Piet Snijders

Hoewel Piet Snijders na de oorlog is geboren, heeft hij zich deze vragen al sinds zijn kindertijd gesteld. Tijdens zijn presentatie probeerde hij enige duidelijkheid te geven. Als verrassing bracht hij een filmportret mee van Maria van Staveren, de jongste zus van verzetsheld Cor van Staveren van de Eikenhof uit Veulen/Venray.

Over de spreker Piet Snijders

Piet Snijders, geboren in Heusden in 1952, is de jongste van negen kinderen uit een boerengezin in de Veluwepeel in Asten-Heusden. Zijn ouders hebben de oorlog intensief meegemaakt met hun vijf oudste kinderen. In zijn jeugd luisterde Piet graag naar hun oorlogsverhalen. Tijdens zijn werkzame leven van meer dan veertig jaar als journalist bij het Eindhovens/Helmonds Dagblad schreef hij vaak over oorlogsverhalen.

Na zijn pensionering werd Piet 'storyteller' bij Museum Klok & Peel in Asten. Het regionale project 'Death Valley De Peel' voor de viering van '75 jaar vrijheid' is door hem bedacht. Snijders schreef diverse boeken, waaronder de oorlogsboeken 'Death Valley De Peel' en 'Doublecrash'.

Bevrijding 80 jaar activiteit lezing 7 mei Piet Snijders publiek

De bijeenkomst gaf ons nieuwe inzichten en een dieper begrip van de moedige daden en geheimen van het verzet in onze regio. Dankzij de verhalen van Piet Snijders en de herinneringen van mensen zoals Maria van Staveren, blijven we deze belangrijke geschiedenis levend houden.

Ongeveer 50 deelnemers hebben op 4, 5 en 6 juli deelgenomen aan de workshop Bevrijdingsrok maken. Deze workshop vond plaats in de Ridderzaal in Kasteel Helmond.

Tijdens de workshop kreeg iedereen een lapje stof van 20 x 20 cm wat je naar eigen inzicht mocht versieren. Ieder heeft op zijn of haar eigen manier invulling gegeven aan het begrip ‘Vrijheid’.

Het was een erg leuke workshop, waar ook nog eens hele bijzondere verhalen verteld werden. Stukjes van deze verhalen zijn straks terug te vinden in de grote kleurrijke Bevrijdingsrok. Alle losse lapjes worden door Mieke Manders in elkaar gezet tot één rok.

De Helmondse Bevrijdingsrok zal begin september onthuld worden in het paviljoen in het Burgemeester Geukerspark.

Activiteit workshop bevrijdingsrok dame die lapjes naait  Activiteit bevrijdingsrok tafel met lapjes 

Uw Reactie
Uw Reactie