Vrijheid is voor mij: Lars Sijbers

In september 2024 is het 80 jaar geleden dat Helmond werd bevrijd. Een moment om stil te staan bij onze vrijheid, die toen is bevochten. Ook de opa van jeugdburgemeester Lars Sijbers (17) maakte de oorlog mee. Het maakt hem nét wat meer bewust van de waarde van vrijheid. Hij vertelt er graag over.

Portret Lars Sijbers voor rubriek 80 jaar vrijheid

Wie? Lars Sijbers (17)
Staat op de foto met? Zijn ambtsketen

‘Ik zie de ambtsketen als een teken van vrijheid en democratie, dat al generatie op generatie een bekend symbool is. Een keten die meereist in de tijd, waarin ook steeds onze blik op vrijheid verandert. Ik ben er trots op dat ik deze ambtsketen als jeugdburgemeester mag dragen en de jongeren in Helmond een stem kan geven. Vanuit deze rol kan ik me inzetten voor thema’s die ik belangrijk vind, zoals de mentale gezondheid van jongeren.

Andere betekenis

Vrijheid heeft voor mij een andere betekenis dan voor veel leeftijdgenoten. Dat heeft ermee te maken dat ik nog een opa heb die de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt. Ook al vertelt hij daar niet vaak over, het is wel iets dat altijd bekend is geweest binnen onze familie. Ik weet bijvoorbeeld dat hij ooit vanuit de schuilkelder een vuurgevecht heeft meegemaakt. Hoewel hij niet veel vertelt over zijn eigen ervaringen, deelt hij wel graag alle kennis die hij heeft opgedaan over de oorlog. Hij heeft zelfs een speciale kamer in huis met oorlogsattributen en hij leest nog steeds veel over die periode.

Passie voor geschiedenis

Niet alleen mijn opa heeft een passie voor geschiedenis, mijn vader heeft dat ook. Zelf koos ik voor de opleiding tot geschiedenisdocent en stap ik volgend jaar over naar de opleiding tot docent maatschappijleer. Ik heb altijd een brede interesse gehad. Als wij thuis gaan eten, discussiëren we samen over wat er in de wereld gebeurt. Dat zijn heel waardevolle en vormende momenten.

Dat ik lid ben geworden van een politieke partij en later solliciteerde naar de functie van jeugdburgemeester, verraste mijn omgeving niet per se. Ik zou graag meer gevoel in de politiek terugzien. Los van de cijfers, die natuurlijk ook belangrijk zijn. Ik vind dat je vrijheid ophoudt, als je de ander pijn doet met jouw woorden of daden. Iedereen mag zijn wie die is, zo lang je maar met respect met elkaar omgaat.

Vrijheid is niet vanzelfsprekend

Voor mij en mijn leeftijdgenoten lijkt vrijheid vanzelfsprekend, we weten niet beter. Maar we moeten ons realiseren dat die vrijheid helemaal niet vanzelfsprekend is. Natuurlijk sla ook ik de krant, met daarin alle ellende op de wereld, weer elke dag dicht en natuurlijk scrol ik daarna weer lekker door op social media. Dat kan ook niet anders, je kunt er niet de hele dag mee bezig zijn. Maar ik denk wel dat we ons iets meer bewust mogen zijn van onze vrijheid. En er misschien ook dankbaar voor mogen zijn. We moeten beseffen dat onze democratische waarden nu bevochten worden in Oekraïne. Oorlog is veel dichterbij dan je denkt. Toch lijkt het nog altijd heel ver weg.

Ik ben laatst naar een bijeenkomst geweest waar ook auteur Piet Snijders was. De oorlogsboeken die hij schreef, heb ik aan mijn opa gegeven. Binnen twee dagen had hij ze uit en vervolgens zijn we samen naar de plekken in de Peel gereden die in de boeken beschreven worden. Zo is er het verhaal van de burgemeesters van Asten en Someren die zijn vermoord door een SS’er. Dat maakte veel indruk op mij. Samen met mijn vader en opa bezocht ik ook de plek waar in de oorlog een Frans vliegtuig neerstortte. Drie generaties, die dezelfde interesse delen, samen op weg. Hoe mijn opa daar trots stond met zijn stok, dat zal ik niet vergeten. Het maakte me nog meer bewust dat zijn generatie onze vrijheid heeft bevochten. Ik ben trots op hem.

Bijdragen aan vrijheid

Over een paar jaar sta ik waarschijnlijk voor de klas. Dan hoop ik bij te dragen aan het besef van vrijheid van jongeren. Het is belangrijk dat leerlingen van neutrale docenten leren over de geschiedenis. En dat ze leren hoe ze nieuws kunnen duiden, wat bijvoorbeeld fake news is. Vanuit die basis, kunnen ze vervolgens hun eigen mening vormen. Dat is ook vrijheid, dat je zelf een beeld kunt vormen op basis van de juiste informatie.’

Uw Reactie
Uw Reactie