Afvalpas

Afval goed scheiden is belangrijk voor een schone en duurzame stad. In Helmond gebruiken bewoners van appartementen en De Veste een afvalpas om hun restafval weg te gooien. U betaalt per keer dat u restafval in de afvalbak gooit. Het aantal stortingen wordt automatisch geregistreerd via uw afvalpas.

Het weggooien van ander afval, zoals PMD, papier en GFT is gratis. Op deze pagina leest u de antwoorden op veelgestelde vragen over de afvalpas en hoe u deze gebruikt.

Aanvragen nieuwe afvalpas

Veelgestelde vragen over de afvalpas

Met uw afvalpas kunt u restafval weggooien in ondergrondse containers. De tarieven vindt u op deze pagina.
De afvalbakken voor PMD, papier, GFT en etensresten kunt u in de meeste gevallen zonder afvalpas gebruiken. Beide mogelijkheden zijn gratis in gebruik. 

Ja, log in op het e-loket via www.helmond.nl/e-loket met uw DigiD. Alleen de hoofdbewoner kan hier alle stortingen inzien. 
inloggen met e-loket

Alle stortingen die met uw afvalpas worden gedaan, worden op uw adres geregistreerd. Ook als iemand anders de pas gebruikt.

Wat als de ondergrondse restafvalbak niet goed werkt of vol is?
Neem contact op via 14 04 92 of mail naar helmond@mijnblink.nl. Geef bij het maken van de melding het nummer van de afvalbak door (HE + 3 cijfers). U kunt een andere afvalbak gebruiken of het afval tijdelijk meenemen naar huis.

Moet ik betalen als de afvalbak niet goed open gaat?
Als de klep open gaat en u kunt afval inwerpen, telt dit als een storting. U betaalt dan het standaardtarief. Gaat de klep niet open na het scannen van uw pas? Dan wordt er niets in rekening gebracht.

Vraag een nieuwe afvalpas aan via de gemeente Helmond.  De oude pas wordt direct geblokkeerd om misbruik te voorkomen. Bekijk hier de kosten voor een nieuwe afvalpas. 


Aanvragen nieuwe afvalpas

De afvalpas hoort bij het adres. Laat de pas achter in de woning, bijvoorbeeld op het aanrecht of in een keukenla. Bent u nieuw in de woning en is de afvalpas er niet? Vraag deze dan eerst terug van de vorige bewoner. Lukt dat niet? Vraag dan een nieuwe pas aan. Tot de nieuwe pas geactiveerd is, worden stortingen met de oude pas op uw naam geregistreerd. 

Heeft u om medische redenen extra restafval? Vraag dan een vergoeding aan via de gemeente. U betaalt nog steeds per storting, maar kunt een deel van de kosten terugvragen. Meer informatie vindt u op deze pagina. 

Als u kwijtschelding heeft, krijgt u een deel van de kosten voor afvalinzameling vergoed. Stortingen boven een bepaald aantal betaalt u zelf. De exacte bedragen vindt u op deze pagina. De kwijtschelding wordt berekend nadat u de rekening heeft ontvangen (eind januari 2026).

Uw Reactie
Uw Reactie