Burgerberaad

In Helmond organiseren we voor het eerst een burgerberaad. Op deze pagina vindt u meer informatie hierover.

Wat is een burgerberaad?

Een burgerberaad is een groep inwoners die advies geeft aan de gemeenteraad. Tijdens vijf bijeenkomsten denken zij samen na om de gemeente te helpen bij het nemen van beslissingen op het thema veiligheid op straat. Het burgerberaad geeft advies op basis van informatie van experts en gesprekken met andere deelnemers.

De uitkomst van het Helmondse burgerberaad zijn adviezen aan de gemeenteraad. De gemeenteraad heeft afgesproken om de adviezen over te willen nemen. Als de gemeenteraad de adviezen niet overneemt, dan volgt een uitleg waarom dit niet gebeurt.

Aanmelden voor het Helmonds burgerberaad

Let op: U kunt zich alleen aanmelden via de inloggegevens die in uw uitnodigingsbrief staan. Heeft u geen uitnodigingsbrief ontvangen? Dan is aanmelden helaas ook niet mogelijk.

Online aanmelden

Waarom een burgerberaad?

De gemeenteraad van Helmond vindt het belangrijk dat inwoners de kans krijgen te participeren in hun eigen gemeente en wil het vertrouwen van de inwoner in de lokale politiek vergroten. Daarom wil hij de inwoners vragen adviezen mee te geven over het onderwerp Veiligheid. De vorm die hiervoor gebruikt wordt, is een burgerberaad.

Over welk onderwerp praat het Helmonds burgerberaad?

Veiligheid op straat in Helmond. De startvraag is: Hoe kunnen we samen de veiligheid om straat in Helmond vergroten?

Veelgestelde vragen

Er zijn 15.000 Helmonders uitgenodigd via een persoonlijke brief. Deelnemers zijn geselecteerd op basis van leeftijd, geslacht en/of wijk, zodat er een representatieve vertegenwoordiging van Helmond plaatsvindt in het burgerberaad. In het aanmeldformulier krijgen zij nog enkele vragen over de persoonlijke situatie. Mede op basis van deze antwoorden worden inwoners wel of niet ingeloot om deel te nemen aan het burgerberaad. Het burgerberaad bestaat uiteindelijk uit 100 inwoners.

Het burgerberaad komt vijf keer bij elkaar in de periode van januari 2025 en mei 2025. Het burgerberaad heeft daarnaast de mogelijkheid om een extra bijeenkomst in te plannen. Tijdens deze extra bijeenkomst worden bijvoorbeeld experts uitgenodigd of gaat het burgerberaad op werkbezoek.

Nee, dat is niet nodig. Tijdens de bijeenkomsten komen experts langs en krijgen deelnemers de mogelijkheid om kennis op te bouwen over veiligheid. Ook hun ervaringen in Helmond met het onderwerp mogen zij gebruiken in de gesprekken.

Ja. Zij hebben recht op een bijdrage van € 55 per bijeenkomst.

Ja. Deelnemers mogen iemand meenemen ter ondersteuning. Bijvoorbeeld als iemand hulp nodig heeft met lopen of in de vorm van een taalmaatje.

Een ondersteuner mag niet deelnemen aan de gesprekken, maar krijgt wel een vergoeding

Nee, helaas niet. De uitnodigingen zijn gericht op naam gestuurd, zodat er een representatieve vertegenwoordiging is van de Helmondse samenleving.

De raadsleden zijn niet aanwezig bij de bijeenkomsten van het burgerberaad. Ook de pers of andere geïnteresseerden zijn niet aanwezig. De gemeenteraad heeft het onderwerp vastgesteld, maar heeft verder geen rol meer tijdens de bijeenkomsten van het burgerberaad.

Tijdens het burgerberaad vindt er algemene communicatie plaats over het verloop van het burgerberaad. Er wordt hierin niets gedeeld over de inhoud of de gesprekken van het burgerberaad.

De adviezen van het Helmonds burgerberaad worden besproken in de raadsvergadering. De gemeenteraad heeft de intentie om de adviezen over te nemen. Als de gemeenteraad hiervan afwijkt, moet hij hiervoor een uitleg geven.

Overige vragen?

Uw Reactie
Uw Reactie