- Inwoner
- Bouwen en Wonen
- Bouwplan? Zorg voor de opvang van het regenwater
Bouwplan? Zorg voor de opvang van het regenwater
Samen maken we heel Helmond duurzaam en klimaatbestendig. Dit doen we zodat het hier fijn wonen is en blijft . Het is verplicht om voor ieder bouwplan een waterbergingsvoorziening voor regenwater te maken.
Om te berekenen hoeveel waterberging u op particulier terrein nodig heeft, hebben wij een online rekentool ontwikkeld voor uw bouwplan(nen). Hoe groener een bouwplan met bijvoorbeeld een groen dak en weinig verharding, hoe kleiner de waterbergingsopgave. De rekentool is te vinden op: www.helmond.nl/rekentool-waterberging.
Wat betekent dit voor bouwinitiatieven?
Bij iedere vergunningsaanvraag is een ingevuld rekentoolformulier verplicht. Bij dit formulier moet ook een schets worden bijgevoegd waarop zichtbaar is waar en hoe de waterberging wordt gerealiseerd en welke andere groene maatregelen er worden getroffen.
Hoe kun je de waterberging maken?
Via de rekentool wordt duidelijk hoeveel waterberging er gemaakt moet worden. Groene en klimaatadaptieve maatregelen worden gestimuleerd en beloond met een lagere waterbergingsopgave. Hierbij wordt ook gekeken naar de volgorde van het omgaan met regenwater:
- Benutten: water bufferen op het dak of in een tank bijvoorbeeld voor tuinbesproeiing, toiletspoeling of waswater;
- Bovengronds opvangen en in de bodem laten trekken;
- Ondergronds opvangen en in de bodem laten trekken;
- Bufferen en vertraagd afwateren naar oppervlaktewater of (regenwater)riool.
Als door de omstandigheden de maatregelen onder punten 1-3 niet mogelijk zijn, kan water gebufferd worden en vertraagd (geknepen) worden afgelaten naar oppervlaktewater of riolering. Bufferen kan op het dak, in een dichte vijver of in een tank.
Bekijk het Stappenplan om een waterberging te maken
Stap 1: vragen vooraf
- Is de bodem goed waterdoorlatend (bijvoorbeeld zand) of juist niet (bijvoorbeeld klei). Hoe diep is de grondwaterstand? • Wilt u regenwater benutten voor tuinbesproeiing, toiletspoeling of waswater?
Stap 2: Hoe wilt u het water bergen en hoe raakt de voorziening leeg?
Stap 2a: Hoe wilt u water bergen
- Op het dak: waterdak, groendak, eventueel gecombineerd met zonnepanelen (hoger rendement op hete dagen). Regenwater bufferen op het dak betekent extra gewicht. Daarom is het belangrijk om rekening te houden met de constructiesterkte van het dak.
- Boven het maaiveld: regenton, regenzuil, regenschutting, andere water bufferende objecten.
- Op het maaiveld: verlaagd grasveld, vijver met dynamisch peil, wadi, greppel, sloot, grindsleuf op maaiveld.
- Onder het maaiveld: infiltratiekratten, steenwol-waterberging, infiltratieriool, drainzand, ondergrondse grind- of lavakoffer (alleen mogelijk boven de gemiddeld hoogste grondwaterstand)
Stap 2b: Hoe raakt de voorziening leeg (tussen 10 en 48 uur)
- Het water benutten voor de tuin, het toilet of als waswater (afhankelijk van gebruik is filteren en/of zuiveren noodzakelijk).
- Infiltreren naar de bodem.
- Vertraagde afvoer naar oppervlaktewater of (regenwater)riolering d.m.v. een geknepen afvoer.
Stap 3: Aandachtspunten
- Hoe komt het regenwater in de bergingsvoorziening? Is dit door vrije afstroming of via leidingen. Zorg altijd voor voldoende hoogteverloop.
- Hoeveel water past er in de voorziening? En wat gebeurt er als er meer regen valt dan in de voorziening past? Zorg altijd voor een overloopmogelijkheid. Een overloopmogelijkheid naar het gemeentelijk riool is alleen toegestaan als deze bovengronds is (dus geen koppeling met de perceelriolering).
- Voorkom vervuiling in de voorziening d.m.v. een bladrooster in de goot, bladvanger in de regenpijp en eventueel een zandvangput (in geval van een ondergrondse voorziening).
- Bedenk hoe de voorziening te onderhouden is, bijvoorbeeld dat u erin kunt kijken en schoonmaken