- Ondernemer
- Evenement organiseren in Helmond
- Duurzaam een evenement organiseren in Helmond
- Materialen en afval
Materialen en afval
Evenementen kunnen voor veel afval zorgen, maar hoe ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk afval geproduceerd wordt? Inventariseer in eerste instantie de materialen die gebruikt worden op uw evenement. Bedenk hoe afval voorkomen kan worden, door bijvoorbeeld een andere materiaalkeuze. Daarnaast helpt het als u kiest voor gebruikte materialen of materialen die herbruikbaar zijn.
Zorg er daarna voor dat het afval wat overblijft goed en hoogwaardig te recyclen is zoals papier, plastic en GFT afval. We noemen dit het 3R-principe. 3R staat voor ‘reduce-reuse-recycle’.
Voorbeelden
- Gebruik van herbruikbare drinkbekers met borg/statiegeldsysteem of drinkbekers gemaakt recyclebaar materiaal. Dit kan ook toegepast worden op overige materialen (drank-trays, servies, etc.). Denk ook aan eetbare materialen.
- Gebruik zoveel mogelijk herbruikbare of hervulbare grootverpakkingen in plaats van wegwerkverpakkingen/flesjes.
- Zo min mogelijk drukwerk (promotiemateriaal, ticketing e.d.) door zoveel mogelijk online alternatieven.
- Toch drukwerk? Gebruik dan gerecycled papier of papier met FSC-keurmerk.
- Verbied sampling op het evenemententerrein (bijvoorbeeld uitdelen van folders of weggeven van goodies door sponsoren).
- Vermijd het gebruik van ballonnen en confetti. Evenementen hoeven echt niet altijd afgesloten te worden met vuurwerk.
- Zorg voor voldoende afvalcontainers, inclusief kleurcodering voor alle typen afval en geef duidelijk aan waar ze staan (signing). Denk ook aan de toegangswegen naar en van het evenemententerrein.
- Zorg ervoor dat gescheiden ingezameld afval ook gescheiden wordt afgevoerd en ingenomen.
- Koop voedsel en drank zoveel mogelijk in op maat. Accepteer dat voedsel en drank uitverkocht raakt tijdens je evenement. Verkoop kleine porties, zodat er zo min mogelijk wordt verspild. Werk samen met initiatieven die overgebleven ingrediënten na je evenement gebruiken.
- Kies voedsel en drank met zorg. Denk aan lokaal, seizoensgebonden, fairtrade, biologisch, vegetarisch/veganistisch, etc.
- Onderzoek of de producten die je aanbiedt op je evenement gemaakt zijn onder goede arbeidsomstandigheden (voorkom kinderarbeid, oneerlijke prijzen, gevaarlijke arbeidsomstandigheden, etc.).
- Gebruik geen chemische toiletten. Kies voor toiletten met een bespaarfunctie en maak zo mogelijk gebruik van regenwater om de toiletten door te spoelen.