Instrumenten raad

De gemeenteraad heeft een controlerende en kaderstellende taak. Om deze goed uit te voeren staat een aantal middelen tot haar beschikking. Hieronder staan ze uitgelegd.

college en gemeenteraad in de raadzaal

Initiatiefvoorstel

De raad controleert het beleid van het college en geeft aan in welke richting zich dat zou moeten ontwikkelen. Met een initiatiefvoorstel kan een raadslid een eigen onderbouwd voorstel voorleggen aan de raad en het college.

Een initiatiefvoorstel moet schriftelijk en ondertekend aan de voorzitter van de raad worden gezonden. Het voorstel wordt op de eerstvolgende agenda geplaatst. Het initiatiefvoorstel dient een concept besluit en een toelichting te hebben.

Motie

Door middel van een motie wordt het college gevraagd zijn mening te geven over een bepaalde ontwikkeling of actie te ondernemen op inhoudelijke onderwerpen.

Een motie wordt ingediend door een of meerdere raadsleden. De motie wordt in de raad besproken; vervolgens wordt hierover gestemd

Procedure

  • Een motie moet tijdens de raadsvergadering schriftelijk bij de voorzitter worden ingediend.
  • Tijdens de vergadering/discussie kan de motie worden gewijzigd of worden ingetrokken.
  • Een motie over een onderwerp dat op de agenda staat wordt bij dat agendapunt behandeld.
  • De persoon die de motie indient, krijgt de kans een korte mondelinge toelichting te geven voordat de motie in stemming wordt gebracht.
  • De motie moet, als er geen andere datum genoemd is, binnen zes maanden worden uitgevoerd .

Amendement

Een amendement is een voorstel om de tekst van een raadsvoorstel aan te passen. Als de meerderheid van de raad voor het amendement stemt, wordt het oorspronkelijke raadsvoorstel gewijzigd.

Procedure

  • Een amendement kan alleen ingediend worden door een raadslid dat de presentielijst heeft getekend en aanwezig is in de raadzaal.
  • Het amendement moet schriftelijk bij de voorzitter worden ingediend.
  • Het raadslid dat een amendement indient, kan dit kort toelichten.
  • Elk raadslid kan een wijziging van een amendement voorstellen (door middel van een subamendement).

Mondelinge vragen

Een raadslid kan voordat een raadsvergadering begint vragen stellen aan het college. De vragen hoeven niet over de onderwerpen te gaan die op de agenda staan. Het doel is om de mening van het college te vragen over actuele zaken.

Procedure

  • De vraag moet, met aanduiding van het onderwerp, vóór 17.00 uur op de dag voorafgaand aan de raadsvergadering bij de griffier worden aangeleverd.
  • De vragensteller krijgt tijdens de behandeling het woord om de vraag toe te lichten.
  • Het college geeft een antwoord op de vraag.
  • De vragensteller en de overige leden van de gemeenteraad krijgen de mogelijkheid om aanvullende vragen te stellen over het onderwerp.
  • Het college geeft wederom antwoord waarna gevraagd wordt of het onderwerp naar tevredenheid is beantwoord

Interpellatie

Met een interpellatie kan een raadslid het college aanspreken op een actuele kwestie of beleid.

Procedure

  • Een interpellatie moet schriftelijk worden aangevraagd. De aanvraag moet een duidelijke omschrijving van het onderwerp hebben en moet minimaal 48 uur voor de raadsvergadering bij de griffier worden ingediend.
  • De raadsgriffie stuurt na ontvangst de gehele raad een afschrift.
  • In bijzondere situaties kan de voorzitter van de raad besluiten af te wijken van de 48-uurs regeling.

Schriftelijke vragen 

Raadsleden kunnen vragen stellen aan het college. Een vraag wordt ingediend bij de voorzitter van de gemeenteraad en door het college binnen 30 dagen  beantwoord. Deze brieven worden ook op deze website geplaatst.

Raadsinformatiebrief 

Als het college vindt dat de gemeenteraad over een onderwerp op de hoogte dient te zijn dan kan zij een brief aan de raadsleden sturen. Deze brieven worden ook op deze website geplaatst.

Raadsonderzoek

Een raadslid kan aan de gemeenteraad vragen om een onderzoek uit te voeren naar een onderwerp. Een dergelijke vraag moet worden ingediend bij de gemeenteraad. Als de gemeenteraad akkoord gaat met het uitvoeren van een onderzoek dan wordt er een onderzoekscommissie samengesteld. Deze onderzoekscommissie geeft aan wat de onderzoeksvraag precies is en maakt een planning. Van de uitkomsten van het onderzoek wordt een verslag gemaakt dat openbaar is. Het doen van een onderzoek naar een onderwerp door de gemeenteraad is een zwaar politiek instrument. De gang van zaken en verder details zijn in de enquêteverordening beschreven.

Uw Reactie
Uw Reactie