Groen dak op het Huis voor de Stad

Naast ons dakterras is een sedumdak te vinden. Het is niet groot, circa 110 m2, maar een mooi begin. Ook de fietsenstalling in de buitenruimte krijgt een groen dak van circa 200 m2.

Een groen dak helpt ons aanpassen aan het veranderende klimaat. Ondermeer door:

  • Isolatie van het gebouw, wat scheelt in energieverbruik voor verwarmen en koelen;
  • Opvang van water bij hevige regen. Het water wordt daarna geleidelijk afgevoerd, wat zorgt voor minder wateroverlast op straat;
  • Beperking van hittestress in de stad, want een groen dak warmt minder snel op dan een stenen of bitumen dakbedekking.
  • Bovendien heeft een groen dak grote waarde voor de biodiversiteit in de stad!

Op het dak van het oude Stadskantoor hadden we ook een groen dak. In 2019 werd onderzoek gedaan naar welke insecten op dat dak voorkwamen. Er werden wel 20 soorten bijen, wespen, vlinders, zweefvliegen en roofvliegen gevonden! Daaronder waren enkele zeldzame soorten en zelfs een nieuwe soort voor Nederland! Insecten kunnen al onze hulp gebruiken, want ze hebben het zwaar. En we kunnen niet zonder insecten; ze zijn nuttig en nodig, bijvoorbeeld voor onze voedselvoorziening.

Los daarvan: insecten zijn ook bijzonder! Neem nu de Aardhommel; misschien wel de meest gewone van alle hommels in Nederland. Aardhommels kunnen op een bijzondere manieren ‘praten’ met bloemen. Als een hommel een bloem bezoekt om nectar te drinken, verandert de elektrische lading. Wij kunnen dat niet zien, maar hommels wel. Daardoor weten hommels welke bloemen wel en niet bezocht zijn. Misschien leuk om bij mooi weer eens thuis op zoek te gaan. De zoekkaart van de Vlinderstichting kan je helpen ontdekken welke soorten bijen en hommels je ziet.

Wil je de natuur ook een handje helpen? Maak ook een groen dak! In Helmond kun je daar subsidie voor krijgen. Lees alles over de groene daken subsidie.

Groene dak op het Huis voor de Stad

Uw Reactie
Uw Reactie