Van gevelsteen naar vloersteen

Wist je dat de vloer van ons Atrium is gemaakt van de gevelstenen van ons oude Stadskantoor? Ruim 30.000 kg 'sloopafval' kreeg in de vorm van WasteBasedBricks een tweede leven in ons nieuwe pand. WasteBasedBricks zijn unieke bakstenen! Deze stenen bestaan voor minstens 60% uit hergebruikt materiaal. En de CO2-uitstoot die vrijkwam bij het maken, werd volledig gecompenseerd door aanplant van bomen.

van gevelsteen naar vloersteen

De ontwikkeling van deze bakstenen werd mogelijk door een samenwerking tussen de Kraaijvanger Architecten, M.Heezen Sloopwerken en het bedrijf Stonecycling. Het begon met zorgvuldig 'oogst' uit de gevels. Na selectie van de schoonste en minst verweerde stenen, werd het puin vermalen tot de gewenste korrelgrootte. Daarop volgde het creatieve proces, waarbij de baksteenontwerper op proef verschillende stenen samen stelde. Diverse handgemaakte stenen gaven een indruk van de kleur en textuur.

Daarna volgden monster op grotere schaal, voordat de echte productie begon…. Een intensief proces dat uiteindelijk resulteert in de op maat gemaakte WasteBasedBricks voor ons Atrium. Een uniek en duurzaam product, want het is zuinig en effectief in gebruik van grondstoffen en energie.

Puin en bouwafval is één van de grootste afvalstromen ter wereld
In Europa gaat het om ongeveer 35% van al het afval, dus verantwoordelijk voor ruim een derde van alle CO2 uitstoot!

Om bij te dragen aan oplossing van dit probleem bedacht in 2009 een student aan de Design Academie het bedrijf Stonecycling. Het uiteindelijk doel is om steden te bouwen van materialen die herbruikbaar en demontabel zijn. Waarbij meer CO2 wordt vastgelegd dan nodig is voor de productie en bouw.

Uw Reactie
Uw Reactie