- Huis voor de Stad
- Feiten over het Huis voor de Stad
- Duurzame keuzes binnen het Huis voor de Stad
- Een huis voor vleermuizen
Een huis voor vleermuizen
In het oude Stadskantoor troffen we wel eens verdwaalde dwergvleermuizen aan, rondfladderend door de gangen en het trappenhuis van de 2e fase op zoek naar een eigen plekje. Door medewerkers werden ze dan voorzichtig in een doosje naar een beter heenkomen gebracht… In het Huis voor de Stad vinden de vleermuizen nu óók daadwerkelijk een eigen plekje.
Helemaal boven in de buitengevel zitten speciale openingen voor vleermuizen. Deze openingen zijn gemaakt in de zwarte aluminium platen aan de noordzijde van het gebouw. Daarbinnen is een holle ruimte….. We hopen dat de dwergvleermuis hun weg naar deze geschikte verblijfplaats vinden.
Vleermuizen zijn bijzondere dieren. Het zijn de enige zoogdieren die kunnen vliegen. Ze navigeren met behulp van echo-locatie: ze zenden in hun vlucht hele hoge, voor ons onhoorbare tonen uit. Door de echo’s daarvan kunnen ze zich in het donker tussen obstakels door vliegen en insecten opsporen en vangen. Iedere nacht eten ze 20 tot 50% van hun eigen lichaamsgewicht aan insecten! Daarmee dragen vleermuizen bij aan het in toom houden van het aantal muggen. En ook van insecten die schadelijk zijn voor groente- en fruitteelt.
Alle vleermuizen in Nederland zijn beschermd. Er komen hier bijna twintig verschillende soorten vleermuizen voor. Een groot deel daarvan verblijft overdag in kieren van muren en daken. Bij sloop of renovatie van die gebouwen zijn daarom maatregelen nodig die vleermuizen voldoende verblijfsplaatsen bieden. Tijdens de bouw van het Huis voor de Stad hebben zij dan ook een tijdelijk ondergekomen gekregen in een speciaal voor hen geplaatste vleermuizenkast. Inmiddels is de kast weer weg, aangezien de bouw aan het Huis voor de Stad is afgerond.