Wilgentafel (centrale hal)

In 2021 was hij volop in het nieuws: de oude Treurwilg in de tuin van het voormalige stadskantoor van de gemeente Helmond. De boom werd ongeveer in 1930 geplant en was een imposante verschijning. Helaas was hij al enige jaren aan het aftakelen; aangetast door tonderzwam en gekortwiekt voor de veiligheid. Tijdens de planontwikkeling voor het Huis voor de Stad werd alles geprobeerd om de boom in te passen, of te verplanten wat uiteindelijk helaas niet is gelukt. Daarom werd besloten de boom een tweede leven te geven en de wilg werd gestekt.

Het inspireerde een creatieve inwoner, Loek van Poppel, tot het schrijven van onderstaand gedicht:

We doen 'm um - we doen 't nie
En toch ging 't gebeuren
Gewillig makt de wilg plats
Haj waar geweënd an treuren

We doen 'm um - we doen 't nie
Toch gingen we an'tzagen
We heurden wel half Hellemond
Mar nie de wilg klagen

We doen 'm um - we doen 't nie
Wà doen we mi z'n takken?
Dor maken we moj dingen van
Vurzichtig dus mì hakken

We doen 'm um - we doen 't nie
Haj krie n twidde lève
Zo blie de wilg van Hellemond
't bèèste àn ons gèven

In oktober 2021 werden stekjes van de wilg beschikbaar gesteld aan medewerkers en belangstellenden uit de stad, om te planten in tuinen. In Helmond en misschien ook daarbuiten.  

Het hout van de gekapte treurwilg heeft een tweede leven gekregen in de grote tafel in de centrale hal van het Huis voor de Stad. Het is een bijzondere en opvallende tafel, mede door de grote vitrines met het rode glas.  

Objecten 

In één vitrine liggen spullen die vroeger op het bureau van een ambtenaar te vinden waren: een bril met houten koker, een kopje met schotel voorzien van het logo van gemeente Helmond, sigaretten, een sigaar (in houder), luciferdoosje,  puntenslijper, perforator, bonnenprikker en een notitieboekje met pen. Het laat zien hoe snel onze werkwijzen veranderen en spullen overbodig worden. Misschien dat over een paar jaar de vaste telefoon ook wel in deze vitrine ligt? 

In de andere vitrine liggen spullen die vroeger alles te maken hadden met de dienstverlening van de gemeente. Zo is er een origineel bewijs van Nederlanderschap (identiteitsbewijs) te zien, een tabaksvergunningsbordje en fietsplaatjes (een vorm van wegenbelasting voor het gebruik van een fiets). Tijdens de dienstverlening werden ook een aantal hulpmiddelen gebruikt zoals een aantal stempels, een stempelkussen, stempelinkt en een inktblotter (die ervoor zorgt dat de inkt sneller droogt en niet uitloopt).  

De vitrines in de wilgentafel biedt extra ruimte om spullen uit de museumcollectie (stadshistorie) tentoon te stellen. Normaal gesproken worden deze spullen in het depot van Museum Helmond bewaard of zijn te zien in een tentoonstelling op het Kasteel of in de Kunsthal. Nieuwsgierig naar meer? Kom dan ook eens ons museum bezoeken!   Kijk voor de openingstijden en meer informatie op www.museumhelmond.nl.  

Uw Reactie
Uw Reactie