Verslag informatieavond omwonenden 21 september 2020

Op maandag 21 september was alweer de derde informatieavond voor omwonenden over het Huis voor de Stad. Architect David Hess nam de omwonenden mee door het basisontwerp en planjurist Chris School gaf een toelichting op de bestemmingsplanprocedure. Vanwege Corona moesten omwonenden zich dit keer vooraf inschrijven. Dat leidde tot 34 aanmeldingen. Om voldoende afstand te kunnen bewaren werd dit aantal opgesplitst in twee groepen van zeventien. In dit verslag een aantal vragen die op deze avond zijn gesteld en de antwoorden hierop.

Vraag…

Wanneer wordt het nieuwe gebouw opgeleverd?

Antwoord…

De oplevering vindt plaats eind juni 2023.

Vraag…

Waar komt het nieuwe politiebureau?

Antwoord…

De plannen voor het nieuwe politiebureau bevinden zich nog in een pril stadium en zijn nog niet concreet genoeg om daar iets over te melden. Uiteraard worden jullie als omwonenden op de hoogte gehouden.

Vraag…

Hoeveel mensen komen er straks te werken in het Huis voor de Stad

Antwoord…

Ongeveer 700 medewerkers. Dat zijn er een kleine 200 meer dan er nu in het stadskantoor (op deze locatie) werken. Maar omdat er stevig zal worden aangestuurd op thuiswerken en ook niet iedereen voltijds werkt, zal de dagelijkse bezetting aanzienlijk lager zijn.

Vraag…

Waar gaan de medewerkers gedurende de bouw naar toe?

Antwoord…

We hebben tijdelijke huisvesting geregeld in de gebouwen achter het Stadskantoor aan de Binnen Parallelweg. Het gaat om de twee middelste kantoortorens.

Vraag…

Wanneer wordt het huidige gebouw gesloopt?

Antwoord…

Als alles volgens planning blijft verlopen, dan start de sloop medio april 2021.

Vraag…

Wat gebeurt er met het onoverzichtelijke voorplein?

Antwoord…

Dat wordt aangepakt en overzichtelijker ingericht. In de participatiesessie op 24 september krijgen inwoners de gelegenheid hier met ons over mee te denken.

Vraag…

Maakt de airco van het gebouw straks meer herrie dan nu het geval is?

Antwoord…

De klimaatbeheersing in het gebouw voldoet straks aan de hoogste eisen m.b.t. duurzaamheid, comfort en geluid. Het is de verwachting dat bewoners straks niet meer geluid horen dan nu het geval is.

Vraag…

Hoe gaat de gemeente om met de toenemende parkeerdruk en mobiliteit rondom het Huis voor de Stad?

Antwoord…

Het Huis voor de Stad is onderdeel van het centrumgebied dat als geheel duurzaam en integraal wordt (uit-)ontwikkeld. Aan de basis hiervan ligt de Visie Bereikbaarheid en parkeren centrum die vorig jaar door de gemeenteraad is vastgesteld. Uitgangspunt is een ‘autoluw en groen centrum’. Beslissingen die nu worden genomen voor wat betreft parkeren en mobiliteit rondom het Huis voor de Stad, worden zoveel mogelijk in lijn gebracht met deze ontwikkeling. In het komende jaar zullen onze inwoners hier ook bij betrokken worden. Het is sowieso niet de bedoeling dat er een grote parkeergarage onder het Huis voor de Stad wordt gebouwd. Dit kost veel (gemeenschaps-) geld terwijl er qua (betaalde) parkeerplaatsen juist sprake is van ‘overcapaciteit’; alleen al in Doorneind worden elke dag (behalve op zaterdag) meer dan 300 plaatsen niet gebruikt. Oplossingen moeten dan ook niet zozeer gezocht worden in het bouwen van méér parkeerplaatsen maar veel meer in het ontwikkelen van een goed en integraal parkeerbeleid voor onze inwoners, bezoekers én ambtenaren. Daar zijn we druk mee doende.

Op korte termijn wordt getracht de parkeerdruk rondom het Huis voor de Stad te ‘reguleren’ door onze medewerkers te stimuleren om in Doorneind te parkeren, door ze aan te moedigen thuis te werken, door openbaar vervoer te stimuleren en door een aantrekkelijk fietsenplan op te zetten. Daarnaast komen er 63 parkeerplaatsen bij het Huis voor de Stad voor onze bezoekers.

Vraag…

Er is streng landelijk beleid rondom vleermuizen die zich in een gebouw verschuilen. Kan dit beleid er straks toe leiden dat de plannen voor het Huis voor de Stad vertraging oplopen?

Antwoord…

Dat is niet de verwachting. De gemeente neemt hierop al passende maatregelen sinds begin 2019 die volledig in lijn zijn met het strenge landelijke beleid en waarmee de periode van de sloop en bouw veilig overbrugd kan worden. Zo zijn er bijvoorbeeld in de directe omgeving al diverse vleermuiskasten geïnstalleerd. Bovendien wordt het Huis voor de Stad natuurinclusief gerealiseerd. Als het straks klaar is, is er veel meer (dan bij het huidige gebouw) plaats voor de natuur, waaronder vleermuizen, gierzwaluwen, huismussen en allerhande insecten.

Oproep inwoner Parc Bruxelles (namens meerdere bewoners): Vroeger was het aanzicht van nummer 164 tot en met 168 aantrekkelijk met kleuren, planten en geuren. Tegenwoordig is het een kleurloze plasplaats voor honden geworden. Kan de gemeente deze plek weer kleur- en plantrijk maken? De leefomgeving is voor ons erg belangrijk!

Over het bestemmingsplan: In Nederland mogen we niet zomaar gaan bouwen. In het bestemmingsplan worden heel veel zaken die belangrijk zijn voor een leefbare en veilige omgeving nauwkeurig vastgelegd. Het bestemmingsplan zegt onder andere iets over afspraken rondom milieuaspecten, flora, fauna, bouwhoogten, parkeren en nog veel meer zaken. Chris School heeft uitgelegd hoe de procedure rondom het bestemmingsplan Huis voor de Stad werkt en wat u als omwonende kunt doen om hier kennis van te nemen en uw eigen oordeel te vormen. Afhankelijk van dit oordeel kunt u een zienswijze indienen of bezwaar maken. Als u het bestemmingsplan nog eens rustig wilt nalezen, dan kunt u kijken op www.ruimtelijkeplannen.nl. Als u vragen heeft of een nadere onderbouwing wilt, dan kunt u ook rechtstreeks contact opnemen met Chris School. Onderstaand vindt u zijn gegevens.

Ontwerpbestemmingplan ‘Stationskwartier-Weg op den Heuvel 35’ (Huis voor de Stad)

Voor nadere (inhoudelijke) informatie:

Chris School, planjurist

0492-585849

c.school@helmond.nl

Uw Reactie
Uw Reactie