Koepelverhaal: Zo doen we dat in Helmond

onderdeel van de Helmond Aanpak

De Helmond Aanpak is een andere manier van samenwerken met onze inwoners én met elkaar als beroepskrachten. In deze aanpak staat de (vraag van) de inwoner(s) centraal en draagt ieder vanuit zijn eigen verantwoordelijkheid bij aan een oplossing die aansluit bij wat de inwoner wil bereiken en zelf kan bijdragen. Met de Helmond Aanpak bundelen we onze krachten om samen mogelijk te maken wat nodig is. We bouwen en vertrouwen op elkaars expertise en zijn samen aan zet om met de inwoner te werken aan een duurzame oplossing, waarmee zowel de inwoner als samenleving beter af is.

De Helmond Aanpak is zowel de manier van werken bij (individuele) hulpvragen van inwoners en huishoudens, als bij vragen van inwoners over de leefomgeving in hun wijk. De Helmond-Aanpak is met de inwoner en niet over de inwoner. Het gaat om beter én slimmer samenwerken met de vraag en talenten van de inwoner als vertrekpunt. Zodat onze inwoners zich gehoord, gezien, gekend en gesteund weten; voelen dat we er voor hen zijn en als één collectief samen werken. Niet onnodig gehinderd door de kaders, richtlijnen, instructies en financieringsstromen van de afzonderlijke organisaties.

De Helmond Aanpak is geen project, niet iets wat je vast kan pakken of zo kunt invoeren. Het is een grondhouding en een proces van samen oefenen, leren en verbeteren op alle niveaus. Een proces waarvoor we gezamenlijk verantwoordelijkheid dragen en dat om inzet en toewijding vraagt van iedereen: van de beroepskrachten die dag in dag uit met onze inwoners in contact staan, de mensen die hen aansturen (de leidinggevenden), van degenen die de koers bepalen (de bestuurders) én van de inwoner zelf.

Want hoe eenvoudig het misschien ook klinkt, zo samen werken gaat niet vanzelf. We zijn daarom in Helmond een samenwerkingsverband aangegaan waarmee we deze manier van werken in de stad aanjagen. En waarin deelnemende organisaties zich committeren om voortaan consistent op een zelfde manier vragen van inwoners te benaderen. Vanuit dezelfde basisvragen: ik wil, ik kan en ik heb nodig. We zijn begonnen in Helmond-West met de Westwijzer als centrale ontmoetingsplek en breiden nu uit. Want samen maken we het verschil. Zodat iedereen kan meedoen, rondkomen en vooruitkomen.

Uw Reactie
Uw Reactie