Hoe zorgen we dat een gepest meisje weer naar school kan?
Tijdens leersessies komen professionals van verschillende organisaties samen om vraagstukken uit de praktijk te bespreken. Wat kunnen we leren van dergelijke casussen? En welke conclusies kunnen we eruit trekken? Hieronder een verslag van een van die leersessies in Westwijzer.
Tijdens deze sessie gaat het over een meisje dat op haar middelbare school langdurig wordt gepest. Het pesten is zo hevig dat ze al lange tijd niet meer op school is geweest. Ze heeft depressieve klachten en brengt de meeste tijd door op haar kamer. STH is bij dit probleem betrokken en wil van de andere bezoekers van de leersessie reacties op dit probleem.
Mogelijkheden
Hoe denken zij dat dit probleem kan worden opgelost? Zijn er mogelijkheden waar tot nu toe niet aan is gedacht? Hoe zorgen we er samen voor dat dit meisje weer naar school kan?
Tijdens de leersessie blijkt dat het LEV-jongerenwerk de meisjes kent die het pesten op hun geweten hebben. De jongerenwerkers stellen voor dat ze met de pesters gaan praten. Daarnaast gaan professionals van STH en LEV samen naar de school van het meisje om het belang van een veilig schoolklimaat te bespreken. Dat is niet alleen belangrijk voor dit meisje, maar ook voor zoveel andere meisjes in vergelijkbare situaties.
Cursus ‘Meidenvenijn’
De samenwerking heeft een goed resultaat. Het pesten stopt en het meisje gaat weer naar school. STH blijft betrokken bij het meisje om in de gaten te houden of het goed met haar blijft gaan. Op school wordt voortaan de cursus ‘Meidenvenijn’ gegeven om dit soort pestgedrag bespreekbaar te maken en uiteindelijk te voorkomen.