Inclusie in Helmond
In Helmond willen we dat iedereen mee kan doen en niemand wordt uitgesloten op grond van geloof, ras of geaardheid. Ook voor inwoners met een lichamelijke of geestelijke beperking moet er de mogelijkheid zijn om mee te doen. Hetzelfde geldt voor mensen uit de LHBTQI+ gemeenschap.
Iedere inwoner van Helmond verdient dezelfde kansen op een goed leven
We sluiten niemand uit. Inclusie is belangrijk in alles wat de gemeente doet. Bij veranderingen in de openbare ruimte zorgen we voor goede toegankelijkheid. Bij verkiezingen zorgen we dat iedereen kan stemmen. In onze brieven zorgen we dat alles duidelijk en makkelijk te lezen is. Bij sportbeleid letten we op de behoeften van mensen met een fysieke beperking. Zo zorgen we samen voor een inclusieve samenleving. Dit is een normaal en belangrijk deel van de dienstverlening van de gemeente. Meer hierover lees je in ons ambitieakkoord "Een sterker Helmond voor iedereen".
Afkomst en religie, beperking en seksuele geaardheid
In Helmond richten we ons op drie thema's van inclusie: etnische afkomst en religie, beperking, en seksuele oriëntatie (LHBTQI+). Momenteel zijn we bezig met de voorbereidingen voor het opstellen van de Inclusie Agenda Helmond. We zullen gesprekken voeren over hoe we het huidige beleid kunnen verbeteren. Als gemeente doen we al veel rondom het onderwerp inclusie. Dit is in Artikel 1 van de Grondwet ons ook opgedragen. Hieronder leest u per thema wat we doen.
Inclusie betekent dat iedereen kan deelnemen, ongeacht etniciteit, ras, huidskleur, godsdienst of levensovertuiging.
- Meldpunt discriminatie (LEV groep): Dit meldpunt is voor élke vorm van discriminatie. Ga naar de website van LEV groep voor meer informatie.
Ook mensen met een beperking moeten kunnen meedoen, rondkomen en vooruitkomen. Hieronder staan enkele links naar projecten waaraan de gemeente Helmond bijdraagt of waar zij aan werkt.
- VN-verdrag handicap: Het verdrag schrijft voor dat iedereen mee kan doen in de samenleving en toegang moet hebben tot gebouwen, openbaar vervoer, passende zorg en ondersteuning, onderwijs, werk en vrijetijdsvoorzieningen. Lees het actieplan VN gedrag Helmond 2024-2025.
- Dementievriendelijk Helmond factsheet: Informatie over dementie landelijk en in de gemeente Helmond. Feiten, cijfers, langer thuis wonen met dementie en dementie en mantelzorg. Bekijk de factsheet van Dementievriendelijk Helmond..
- Actieve belangenbehartiging door:
- Helmond Toegankelijker: Ga naar Facebook-pagina Helmond Toegankelijker
- Gehandicapten Overleg Helmond: Bezoek webpagina.
- Ondertekening Charter Diversiteit: landelijk platform vanuit de Sociaal Economische raad, over het thema Diversiteit, Inclusie en Gelijkwaardigheid (DIG) op de werkvloer. Het landelijke platform is aangesloten bij het EU platform voor Diversity Charters
- Deelname Diversity Day: Een dag dat er een eigen activiteit wordt georganiseerd in het teken van diversiteit en inclusie. Diversity Day staat in het teken van verbondenheid, maar waar er verschil mag er zijn. Lees meer informatie op de website van SER Diversiteit in Bedrijf.
- Informatiepunt - Arbeidsmarktregio Helmond-De Peel (arbeidsmarktregiohelmonddepeel.nl): Informatievoorziening voor nieuwkomers uit Oost-Europa met vragen over wonen, werken en leven in Helmond-De Peel. Ga naar de website van Arbeidsmarktregio Helmond-De Peel voor meer informatie over het Informatiepunt.
- Senzer: Extra aandacht voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ga naar de website van Senzer.
- Stemmen met een beperking: We vinden het belangrijk dat iedereen gemakkelijk kan stemmen. Ook als dat lastig is vanwege een beperking of ziekte. Lees op deze pagina bijvoorbeeld over hoe inwoners met een beperking konden stemmen tijdens de Europese Verkiezingen.
- Taalhuis: Taalhuis Helmond helpt mensen met beter leren lezen, schrijven en spreken. Lees meer informatie over Taalhuis Helmond op deze webpagina.
- Laaggeletterheid
- Digitale toegankelijkheid: Iedereen die onze website gebruikt, moet alle informatie gemakkelijk vinden, gebruiken en bekijken. Daarom werken we op deze website zoveel mogelijk volgens de wettelijke toegankelijkheidscriteria. Lees meer informatie over digitale toegankelijkheid. Bekijk digitale toegankelijkheidsverklaring van website gemeente Helmond of lees meer over wetgeving digitale toegankelijkheid.
Inclusie op basis van geslacht en seksuele oriëntatie, hieronder valt ook het LHBTQI+/Regenboogprogramma.
- Helmond regenbooggemeente (interview met wethouder van Dijk - Movisie)
- Uitvoeringsplan 2023 tot en met 2026 Regenbooggemeenten Eindhoven en Helmond. Als regenboogstad richten wij ons op het vergroten van de kennis over en de acceptatie van de LHBTI+ doelgroep. Focus ligt de komende jaren bij onderwijs, niet-westerse allochtonen, ouderen.
Zelf meer leren
Laaggeletterdheid betekent dat je als volwassene moeite hebt met lezen, schrijven en/of rekenen. Ook het omgaan met een computer of smartphone kan lastig zijn. Wil je zelf beter worden in taal, rekenen of het gebruik van een computer? Bezoek dan het Taalhuis Helmond. Hier vind je diverse cursussen en ondersteuning. Voor meer informatie kun je bellen, appen of mailen naar het Taalhuis. De contactgegevens staan op hun website.
Anderen helpen
Ken je iemand die moeite heeft met lezen, schrijven, rekenen of het gebruik van technologie? Maak dit bespreekbaar! Vind je dit moeilijk? Het Taalhuis biedt hulp en je kunt iemand ook doorverwijzen naar hen.
Werkgevers
Ben je werkgever en wil je je personeel helpen met taal- of rekenvaardigheden? Het Taalhuis kan ondersteuning bieden. Neem contact met hen op om de mogelijkheden voor samenwerking te bespreken.
Samen met uw hulp
Wij vinden het belangrijk om met organisaties en mensen in de stad samen te werken aan een inclusief Helmond. Heeft u ideeën, vragen of opmerkingen die te maken hebben met diversiteit en inclusie? Neem dan contact op met gemeente@helmond.nl of bel naar 140492.