Werken aan gezond bos in de Stiphoutse bossen

Woensdag 21 augustus 2024

In enkele bospercelen in het westen en noorden van de Stiphoutse bossen, ten zuiden en oosten van het Kamerven, ten noorden van het Kikkerven en langs de Schapengracht, vindt komende periode een dunning plaats. Dat betekent dat men bomen kapt, om de meer vitale en waardevolle bomen de ruimte te geven om te groeien. Het gaat hierbij om werkzaamheden binnen het reguliere beheer van de bosgebieden van de gemeente Helmond. In enkele percelen met douglas spar, ten noorden van de Gerwenseweg, worden dode en slechte sparren gekapt.

Harvester (oogstmachine)

We stimuleren gevarieerde bosontwikkeling

Wij streven naar een gevarieerder bos met meer afwisseling en natuurwaarde. Om dat te realiseren kiest men in de Helmondse bossen heel bewust voor geïntegreerd bosbeheer. Dat houdt in dat we werken aan een gezonde combinatie van natuur, recreatie en houtproductie. Daarbij maakt men zoveel mogelijk gebruik van de natuurlijke processen in het bos. Soms is het echter nodig om een handje te helpen, zodat het bos zich op de gewenste manier kan blijven ontwikkelen.

Eén manier om dat te doen is via een dunning. Hiermee geef je gericht sturing aan de bosontwikkeling. Door sommige bomen weg te halen krijgen de overige bomen in het bos meer groeiruimte, waardoor ze beter kunnen uitgroeien. De selectie is eerder gemaakt door te ‘blessen’, waarbij de te vellen bomen zijn aangeduid met een oranje markering.

Werken volgens natuurrichtlijnen

De dunningswerkzaamheden voert men uit met een harvester (zie afbeelding). Het hout dat vrijkomt wordt verkocht en de opbrengsten dragen bij aan het beheer van het gemeentelijke bos- en natuurgebieden.

Tijdens de werkzaamheden werkt men volgens de Gedragscode Soortenbescherming Bosbeheer. In deze gedragscode is vastgesteld hoe men bij werkzaamheden om moet gaan met de aanwezige flora en fauna. Zo zijn beschermde flora en fauna elementen gemarkeerd, zodat deze zeker behouden blijven.

Veiligheid voorop

Bij dit soort werkzaamheden is het erg belangrijk dat iedereen goed op de veiligheid let. De machines waarmee men werkt rijden immers ook over de paden en wegen en door hun grootte zijn ze gevaarlijk. In verband met de eigen veiligheid is het belangrijk dat bezoekers voldoende afstand van de machines houden en zeker niet in de draaicirkel of in de baan van de machines gaan staan of lopen. De houtstapels mogen niet beklommen worden, omdat stammen dan kunnen gaan rollen. Bezoekers worden vriendelijk verzocht om gepaste afstand te houden tot het werk en de machines, en niet over afgesloten paden te lopen.

Op dit moment is nog niet precies te zeggen wanneer de werkzaamheden worden uitgevoerd. Dit zal ergens in de periode september en oktober 2024 plaats gaan vinden. Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden zal ter plekke informatie hangen om bezoekers te informeren en te verzoeken om goed op te letten.

Wat merken bezoekers hiervan in het bos?

Tijdens de werkzaamheden doet iedereen zijn uiterste best om de overlast tot een minimum te beperken. Maar bezoekers aan het bosgebied zullen ongetwijfeld merken dat men aan het werk is. Mogelijk zijn paden tijdens de werkzaamheden moeilijker begaanbaar of tijdelijk afgesloten. Zodra de werkzaamheden klaar zijn, gaan de paden weer open en zullen deze waar nodig hersteld worden.

Ook het beeld in het bos zal even anders zijn. De aannemer voert de werkzaamheden zo voorzichtig mogelijk uit, maar het is onvermijdelijk dat de ondergroei zoals struiken en jonge bomen her en der beschadigen. Gelukkig herstelt dit zich doorgaans snel weer. Zo werken we heel zorgvuldig aan een gezond bos dat klaar is voor de toekomst.

Uw Reactie
Uw Reactie