Geld voor Helmondse projecten vanuit Regio Deal

Vrijdag 5 juli 2024

Een paar Helmondse projecten staan op de lijst voor geld vanuit de Regio Deal ‘Thuis in Brainport Eindhoven’. De Regio Deals van het Rijk zijn er om de brede welvaart in regio’s te versterken. In februari 2024 werd bekend dat onze regio van het Rijk een bedrag ontvangt van 20 miljoen. Een deel hiervan gaat naar Helmond. Het gaat om gelden voor de Kunsthal, voor Inclusief werken binnen de circulaire economie en voor het vergroenen van het Stationskwartier. Ook komt er geld voor de regionale projecten ‘Urban Sports’ en ‘Brainport Bibliotheken’ waaraan Helmond deelneemt. Na de zomervakantie zal bekend worden gemaakt hoeveel geld Helmond precies krijgt voor deze projecten. De volgende Helmondse projecten zijn door de regio aangewezen.

Aanpassen Kunsthal

De Kunsthal wordt ingericht als inclusieve ontmoetingsplek die de sociale samenhang in Helmond bevordert. De Kunsthal wordt een fijne verblijfsplek tussen de kunst. Waar diverse groepen, van ondernemers tot werkzoekenden, laaggeletterden tot hoogopgeleiden, jongeren tot ouderen, en nieuwkomers tot lokale inwoners, samenkomen en zich thuis voelen. Er wordt geld gegeven aan meer educatie voor scholen en een programma voor een Leven Lang Leren, met kunst als vliegwiel. De ingang wordt meer uitnodigend gemaakt. Om zo de drempel weg te nemen om het museum binnen te stappen.

Inclusief werken binnen de circulaire economie

Dit project creëert duurzame baankansen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (een inclusieve arbeidsmarkt). Hiermee vergroten wij het inkomen en bestaanszekerheid voor deze groep mensen en dragen wij bij aan brede welvaart. Vooral banen binnen de circulaire economie als belangrijke maatschappelijke verandering, krijgen daarbij een grote kans. Hierbij kunt u denken aan banen rondom het plaatsen van warmtepompen, zonnepanelen en banen binnen de afvalverwerking.

Vergroening Stationskwartier Helmond

Helmond gaat de ‘Stationstuin’ aanleggen. Dat betekent dat wij de ruimte van het Stationsplein tot en met de Kasteeltuin groener gaan maken. Er komen logische routes tussen Station en Centrum, maar ook tussen Cacaofabriek en Centrum. In die groene omgeving komt ruimte voor beleving, ontmoeting en voor verblijf. Door hier al op relatief korte termijn mee te starten, geven we een flinke aanmoediging aan de hele ontwikkeling van het gebied. Er ontstaat zo een aantrekkelijke, groene, stedelijke omgeving met alle voorzieningen van het centrum in de buurt.

Andere projecten

Naast deze 3 projecten zijn er nóg twee projecten die geld krijgen uit de Regio Deal, waar Helmond onderdeel van uit maakt. Dat zijn de projecten ‘Urban Sports’ en ‘Brainport Bibliotheken’. Urban Sports gaat over meer inwoners te laten bewegen en elkaar te laten ontmoeten. De initiatieven zijn vooral voor de jeugd en jong volwassenen in Helmond, Deurne, Eindhoven, Nuenen, Best, Son & Breugel, Bergeijk en Waalre, die geïnteresseerd zijn in Urban Sports & Culture. Voor Helmond staat hiervoor een indoor en een outdoor skatevoorziening op de planning.

Brainport Bibliotheken gaat over de al bestaande samenwerking tussen acht bibliotheken in de regio, die actiegericht samen gaan werken. Bijvoorbeeld door de virtuele bibliotheek en de integrale bibliotheekprogrammering. Daarmee moet het organiserend vermogen, de digitale expertise en de integrale programmering structureel worden versterkt.

Uw Reactie
Uw Reactie