Herijken subsidieregeling vrijwilligersorganisaties
Maandag 11 november 2024
In Helmond vormen vrijwilligersorganisaties en inwonersinitiatieven de basis van een sterke en betrokken samenleving. Nu de druk op de zorg steeds groter wordt en middelen en menskracht afnemen, spelen deze initiatieven een nog grotere rol. Zij vullen aan waar de formele zorg soms tekortschiet en bieden praktische oplossingen die aansluiten bij de behoeften van de inwoners. Inwonersinitiatieven leveren niet alleen hulp en ondersteuning, maar dragen ook bij aan de sociale en economische kracht van onze stad. Door samen te werken en lokaal in te spelen op wat nodig is, kunnen we als gemeenschap sterker staan. Dit is belangrijk, niet alleen in het sociale domein, maar ook in de zorg, waar dezelfde uitdagingen gelden.
Nieuwe manieren om initiatieven te ondersteunen
Om ervoor te zorgen dat inwonersinitiatieven en vrijwilligersorganisaties kunnen blijven groeien, willen we onze subsidieregeling vernieuwen. Op dit moment gaat er jaarlijks zo’n 2 miljoen euro naar vrijwilligersorganisaties. Er komt niet meer geld. Maar in de toekomst willen we ook meer aandacht en middelen geven aan nieuwe initiatieven van inwoners. Dit is hard nodig om te blijven inspelen op de veranderende behoeften in onze stad.
Eerlijke verdeling van middelen
Op 7 november 2023 heeft de gemeenteraad de motie aangenomen voor de uitrol van ‘Kansrijk’ en aangegeven dat we dit initiatief ook financieel moeten ondersteunen. Op dit moment zijn er geen structurele middelen beschikbaar voor nieuwe initiatieven. Daarom komt er een herziene subsidieregeling, waarbij we de beschikbare middelen efficiënter en eerlijker willen inzetten. Dit betekent dat we kritisch kijken naar de verdeling van subsidies, zodat er meer ruimte komt voor nieuwe ideeën van inwoners.
Wat betekent dit voor bestaande organisaties?
Deze verandering kan gevolgen hebben voor organisaties in de stad. Sommige organisaties zullen mogelijk meer subsidie krijgen, terwijl anderen iets moeten inleveren. Ook komen er nieuwe regels en criteria waaraan organisaties zich moeten aanpassen.
Tijdslijn
Begin april komt er uitleg over het nieuwe aanvraagformulier dat op 20 mei vastgesteld wordt door het college. Tussen juni en augustus organiseren we inloopspreekuren om waar nodig te helpen met het invullen van de subsidieaanvraag. In september moeten de aanvragen binnen zijn. De subsidie gaat in per januari 2026. Als er minder subsidie wordt toegekend dan komt er, wanneer dat verschil erg hoog is en er onvoldoende eigen vermogen is, een overgangsregeling, zodat organisaties geleidelijk aan kunnen wennen aan het nieuwe subsidiebedrag. Andere organisaties krijgen mogelijk geleidelijk meer subsidie. En er is dan ook ruimte om nieuwe initiatieven subsidie toe te kennen. We blijven in gesprek om mogelijke knelpunten op te lossen.
We begrijpen dat dit onzekerheid kan veroorzaken. Daarom zorgen we voor duidelijke communicatie en begeleiding. Telkens als er meer bekend is wordt dit via onze website gecommuniceerd.