Startsein gegeven voor bouw vijftien duurzame appartementen
Donderdag 7 november 2024
De plannen voor de Slimme Wijk bij Brandevoort liggen in de prullenbak. Dat houdt de club van Hans en Bernadet Meerkerk niet tegen om hun droom door te zetten. Ze bouwen er een hofje waar bewoners naar elkaar omkijken.
Geen Slimme Wijk, maar wel idealistisch hofje van pioniers
Wat er om hen heen komt is ongewis. Dicht bij zijn nu een oude boerderij in het groen en de buurttuin. Ze hopen dat die blijven. "Jullie zijn pioniers. Iedereen moet rekening houden met wat jullie hier voor elkaar hebben gekregen", meent architect Magdaleen Kroese. ,,Jullie project krijgt een centrale rol in de nieuwe wijk. Dit blijft een hele tijd het eerste wat je ziet vanuit het station. Het zal mensen nieuwsgierig maken", aldus wethouder Armo Bonte. Hij overhandigt de symbolische eerste steen aan Moerkerk.
Op een stuk grond in de buurt van station Brandevoort, is gisteren het startsein gegeven voor de bouw van vijftien duurzame, levensloopbestendige appartementen. Het is zes jaar nadat de club van initiatiefnemer Moerkerk het eerste contact heeft gelegd met de gemeente Helmond en Brainport Smart District (BSD) - zoals de Slimme Wijk officieel heette.
Moerkerk en zijn vrouw dromen al jaren over een hofje waar buren naar elkaar omzien. De leden van CPO Buitengewoon realiseren dat nu samen in eigen beheer. Er zijn gedeelde ruimtes en een tuin. De bewoners kunnen samen eten, tuinieren, klussen of voetbal kijken. ,,Iedereen draagt zijn steentje bij, maar we houden een goede mix van samen en privé", aldus Moerkerk.
De toekomstige bewoners zijn blij dat de eerste contouren van hun nieuwe woning zichtbaar zijn. Het is niet zonder slag of stoot gegaan. Toen bijvoorbeeld staal en andere materialen extreem duur werden, moest het ontwerp worden aangepast. Daarnaast stonden mensen niet meteen in de rij om mee te doen. Desondanks zijn de pioniers er in blijven geloven. ,,Dit is een mooie plek waar we graag willen wonen. We hebben vaak gedacht o jee, wat nu? Dan toch maar weer de schouders eronder en mensen enthousiast maken."
Nico en Brigid Mannaerts hebben al die tegenslagen niet meegemaakt. Het echtpaar uit Geldrop heeft pas officieel getekend voor een appartement in het hofje. Ze waren op zoek naar iets kleiners. Dit concept sprak ze erg aan. ,,Samen leuke dingen doen. Een beetje op elkaar letten", vertellen ze al wijzend naar de plek waar zij gaan wonen. Met een beetje geluk vieren ze er volgend jaar Kerstmis.
De zelfbouwers menen ook prima op hun plek te zijn in Nieuw Brandevoort, zoals de wijk nu gaat heten. De plannen moeten nog uitgewerkt worden. Het uitgangspunt is 2000 tot 2500 duurzame woningen, vooral veel betaalbare huizen en sociale huur. Dat zou nooit haalbaar zijn geweest in de oorspronkelijke opzet van BSD. Dat was een 'extreme' proeftuin voor innovatieve en duurzame manieren van bouwen, wonen, werken, samen leven en vervoer.
Oktober vorig jaar maakte Bonte bekend dat Helmond de stekker uit het project trekt. Het beoogde nieuwe paradepaardje van de stad zou veel te veel geld kosten. Bovendien neigde het een experimentele buurt te worden die vooral aantrekkelijk was voor liefhebbers die in een soort levend laboratorium willen wonen. Zeven jaar was er toen al tijd en geld in geïnvesteerd in BSD. Als onderdeel daarvan zijn in het gebied al 52 circulaire, verplaatsbare woningen en drie super duurzame appartementen van TUie-studenten gebouwd. Daarnaast is er een aantal zelfbouwinitiatieven.
Artikel uit het Eindhovens Dagblad, geschreven door Bianca Clerx | bianca.clerx@ed.nl
Foto: DCI Media