Begroting 2025: Sociale keuzes in een financieel moeilijke tijd

Donderdag 26 september 2024

Op woensdag 25 september 2024 heeft het college van B&W de begroting voor 2025 gepresenteerd. Deze begroting wordt 5 november behandeld door de gemeenteraad. De begroting is eigenlijk het "huishoudboekje" van de gemeente: het laat zien welke inkomsten verwacht worden en waar het geld naartoe gaat. De komende jaren krijgen gemeenten minder geld van de overheid, en dat geldt ook voor Helmond. Daarom moet Helmond maatregelen nemen om met minder geld de doelen van het Ambitieakkoord “een sterker Helmond voor iedereen” te bereiken.

Bekijk de volledige conceptbegroting.

Ambitieakkoord blijft belangrijk

Naast de doelen uit het Ambitieakkoord heeft Helmond te maken met grote uitdagingen, zoals de Schaalsprong. Een van die uitdagingen is de bouw van 15.000 nieuwe woningen vóór 2040. Het probleem ligt niet in het maken van plannen, maar in het uitvoeren ervan. Daarom wil het college de woningbouw een flinke boost geven, met een reserve van 10 miljoen euro, om vanaf volgend jaar echt stappen te zetten. Daarnaast werken we aan de kwaliteit van de stad. Het doel is een sterkere stad waar zoveel mogelijk mensen van profiteren. Dit past bij het streven naar een inclusieve, duurzame en levendige stad, die we omschrijven als Brede Welvaart. Dit betekent wel dat de kosten hoger zijn dan voor een stad zonder zulke uitdagingen. Daarom worden deze kosten apart genoemd om ze financieel inzichtelijk te maken.

Besparingen nodig

Vanaf 2026 krijgt Helmond, net als andere gemeenten, minder geld uit Den Haag om alle taken uit te voeren. Gelukkig is Helmond altijd financieel gezond geweest. Toch zijn er nu ook hier besparingen nodig. In het sociaal domein moeten al stappen worden gezet om de begroting van 2025 sluitend te krijgen, en dat zal de komende jaren nog meer nodig zijn. Ook in andere beleidsterreinen bekijken we besparingsmogelijkheden. Dit onderzoek start in het najaar van 2024 en de resultaten worden gepresenteerd in de Voorjaarsnota van 2025.

Indexering en tarieven

Voor de woonlasten verwachten we een stijging van 2,8% voor een gemiddelde woning in Helmond (met een waarde van €345.000). Deze woonlasten bestaan uit de afvalstoffenheffing, rioolheffing en onroerendezaakbelasting (OZB).

Mening geven over de begroting

Op 5 november 2024 bespreekt de gemeenteraad de programmabegroting 2025. Op dinsdag 15 oktober vindt er een hooravond plaats in het Huis voor de Stad. Inwoners van Helmond kunnen dan op persoonlijke titel of namens een organisatie hun mening geven over de begroting 2025. Aanmelden hiervoor kan tot uiterlijk vrijdag 11 oktober 16.00 uur via een email aan raadsgriffie@helmond.nl. Vermeld daarbij de naam van de inspreker, telefoonnummer, het onderwerp waarover diegene wilt spreken en eventueel namens welke instelling of vereniging.

Let op: inspreken kan alleen over onderwerpen die rechtsreeks betrekking hebben op de begroting voor 2025.

Uw Reactie
Uw Reactie