Wat als uw plan niet in het omgevingsplan past?

Soms past uw plan niet in de bestaande regels op die locatie. Bijvoorbeeld als een bedrijfsfunctie wordt omgezet naar een woonfunctie. Of als u een huis wilt bouwen op een agrarisch perceel. Dan heeft u een aantal mogelijkheden om toch door te kunnen gaan met uw plan.

  • U kunt een omgevingsvergunning aanvragen om te mogen afwijken van het omgevingsplan.
  • Bij een groot of ingewikkeld plan kunt u vragen om het omgevingsplan te wijzigen.

Wij toetsen uw aanvraag dan aan het gemeentelijke beleid voor de leefomgeving. Bijvoorbeeld aan het beleid over geluid, bomen of wonen. Dit beleid staat in de omgevingsvisie. Daarin staat wat we in Helmond willen veranderen aan de leefomgeving of juist willen houden zoals het nu is

Beroepsmatige en bedrijfsmatige initiatiefnemers

Voor professionele (beroepsmatige) initiatiefnemers hebben wij een handreiking opgesteld, waaruit blijkt welke procedure het beste past. In het Handboek BOPA en wijzigen omgevingsplan staat wat u moet doen om een aanvraag voor een 'buitenplanse omgevingsplanactiviteit' (bopa) in te dienen. We werken nog aan het hoofdstuk over het wijzigen van het omgevingsplan. Zodra dit gereed is, wordt de nieuwe versie op de website geplaatst, we verwachten dat dit rond november 2024 is. Ook daarna zal de handreiking regelmatig geactualiseerd worden. Op deze website vindt u altijd de meest actuele versie. Bij het indienen van een aanvraag voor een bopa moet u een motivatie aanleveren. Daaruit moet blijken of uw initiatief voldoet aan een 'evenwichtige toedeling van functies aan locaties'. Dit hebben wij nodig om een besluit te kunnen nemen op uw aanvraag.

Wij hebben een standaard-inhoudsopgave met toelichting opgesteld voor de motivatie bij een bopa. Daarin zijn alle aspecten opgenomen waar u rekening mee moet houden en eventuele onderzoeken die nodig zijn. U kunt deze standaard-inhoudsopgave opvragen door een mail te sturen naar gemeente@helmond.nl (Omgevingsvergunningen).

Participatie betekent dat u als inwoner actief kunt bijdragen aan de beslissingen die de stad aangaan

Dat wij u een stem geven bij onze plannen, besluiten en uitvoering door u te laten meedenken, meepraten, meebeslissen, meedoen en invloed uit te laten oefenen. Of het nu gaat om de inrichting van de stad, nieuwbouwprojecten, evenementen of sociale kwesties. Dit noemen we inwonersparticipatie.

Heeft u een idee, plan of initiatief wat u wilt uitvoeren? Dan kunt u ons als gemeente vragen om mee te praten, denken of doen. Dat is overheidsparticipatie.

In het beleidskader participatie staat hoe wij omgaan met participatie

Bij alle plannen van de gemeente moet het voor iedereen vanaf het begin af duidelijk zijn of, wanneer, waarover en hoe zij kunnen meedenken, meepraten of meedoen. Om dat goed te kunnen doen hebben we afspraken gemaakt, deze leest u in het beleidskader.

Stappenplan participatie

Heeft u een idee, plan of initiatief wat u wilt uitvoeren? Dat vraagt om samenwerking en afstemming met inwoners, ondernemers, overheid en/of andere organisaties. Het stappenplan participatie geeft u hiervoor een aanpak.

Uw Reactie
Uw Reactie