Deze schuldenaanpak geeft jongeren weer een kans

Preventie met Gezag sluit aan bij de succesvolle aanpak van het Jongeren Perspectief Fonds. Daarmee zet de gemeente Helmond in op het saneren van schulden die jongeren hebben. De voorwaarde daarvoor is het accepteren van een intensief en langdurig begeleidingstraject. “Bovendien staat er een maatschappelijke tegenpresentatie tegenover. Allemaal om de jongere weer perspectief te bieden,” vertelt de huidige projectleider Jasper van Rooijen.

Perspectief

Het Jongeren Perspectief Fonds (JPF) is een stichting die gemeenten en andere partijen binnen de schulddienstverlening kan adviseren en ondersteunen. De gemeente Helmond is lid geworden en krijgt nu handvatten om dit project verder op te zetten.

Jasper: “Schulden kunnen jongeren tot wanhoop drijven en zijn een risicofactor voor crimineel gedrag. De aanpak van het JPF geeft jongeren die door schulden vastlopen een nieuwe kans en perspectief op een goede toekomst. Daarmee past het goed in het totale programma Preventie met Gezag (PmG). De jongere staat centraal in plaats van de schuldeisers. Dat komt omdat de aanpak is gebaseerd op drie pijlers namelijk het saneren van schulden, intensieve begeleiding en terugbetaling van de schulden door een maatschappelijke tegenprestatie.”

Werkwijze Milena Blokdijk, Beleidsontwikkelaar Armoede & Schulden van de gemeente Helmond, vult aan: “Het saneringskrediet, waarbij schulden worden afgekocht, is daarbij niet nieuw. Dat is een bekende werkwijze, maar het feit dat de jongere dit saneringskrediet grotendeels kan terugbetalen met een maatschappelijke tegenprestatie is dat wel. Daar zit ook de grootste kracht van dit project. De jongere is meteen schuldenvrij, wordt niet meer belemmerd door oude schulden en krijgt dus meteen perspectief. Het gevoel dat er weer een toekomst mogelijk is. Het gaat bijvoorbeeld om stages lopen of vrijwilligerswerk dat aansluit bij de jongere én waarmee de jongere direct ook iets bijdraagt aan de buurt, wijk of omgeving. En dat in plaats van terechtkomen in een regulier schuldhulpverleningstraject, waarbij het saneringskrediet nog in 1,5 jaar moet worden terugbetaald zonder intensieve begeleiding.” 

Maatwerk

Zowel Jasper als Milena benadrukken daarbij dat de optie om het saneringskrediet terug te betalen in de vorm van een maatschappelijke tegenprestatie alleen wordt aangeboden wanneer de jongere de voorwaarde accepteert dat er intensieve begeleiding aan vastzit. Milena: “Er wordt gekeken naar wat er nodig is om de jongeren het goede pad op te krijgen en welke tegenpresentatie past bij de jongere. Daarmee is dit project echt maatwerk.”

Uiteindelijk is het doel om jongeren uit de criminaliteit te houden. Of diegene die er met één been in staan er weer uit te halen. “We willen ze helpen om hun leven weer op de rit te krijgen, dat ze weer naar school gaan of gaan werken. Deze manier van schuld saneren zou daarbij zeker kunnen gaan helpen,” zegt Jasper. 

Start

Milena: “Momenteel zijn we bezig om de landelijke aanpak te vertalen naar de Helmondse praktijk. We zijn nog niet helemaal rond, maar gaan na de zomer van start”.

Uw Reactie
Uw Reactie