Ruimtelijke ontwikkelingen Berkendonk

Het gaat goed met Helmond. De economische groei in de regio is ook voelbaar voor Helmond; er komen meer banen. Er wordt hard gebouwd aan meer betaalbare woningen en dat trekt nieuwe Helmonders aan. Zo groeit de stad. Dat vraagt om voldoende werkgelegenheid en goede voorzieningen. Eén van die behoeftes is een mooie plek in Helmond waar natuur samengaat met recreatie en waar ook mooie evenementen mogelijk zijn. Berkendonk is aangewezen als geschikte plek en daarom wordt nu gewerkt aan een visie voor dit gebied.

Concept Ruimtelijke visie Berkendonk

De concept Ruimtelijke visie Berkendonk heeft ter inzage gelegen, waarop een aantal zienswijzen zijn ingediend. In de concept Ruimtelijke visie Berkendonk kijken we naar de verbetering van de landschappelijke, natuurlijke en recreatieve mogelijkheden in het gebied en kijken we onder welke voorwaarden we evenementen in het gebied toelaten, We zoeken hierbij naar een acceptabele balans tussen levendigheid en leefbaarheid. Zo is in de Ruimtelijke visie gekeken naar mogelijkheden om de natuur te versterken en recreatieve mogelijkheden uit te breiden. Ook kijken we naar kansen om duurzame energie te koppelen aan nieuwe parkeermogelijkheden en het verbeteren van de verkeersontsluiting van het gebied. In de Ruimtelijke visie zijn hiervoor twee scenario’s uitgewerkt:

  1. Het basisscenario, dat wordt gevormd door de gronden die reeds in eigendom zijn van de gemeente.
  2. Het groeiscenario, dat ingaat op de kansen voor herontwikkeling van de gehele zuidflank van recreatiegebied Berkendonk tot aan de Oude Aa.

Het voornemen is om te starten met ontwikkeling van het basisscenario, we hanteren hiervoor een pilotperiode van twee jaar. Op basis van behoefte en ervaringen die we opdoen met toekomstige evenementen wordt het gebruik van het basisscenario na twee jaar geëvalueerd. Op basis van deze evaluatie bepalen we of we in de toekomst de ontwikkeling van het groeiscenario oppakken. De uitkomst van de evaluatie kan dus ook zijn dat we niet, later of aangepast de uitwerking van het groeiscenario oppakken. 

Bekijk de concept Ruimtelijke visie Berkendonk digitaal.

Planning van de besluitvorming

Van 31 mei tot 12 juli 2024 was het mogelijk om een zienswijze in te dienen. Het is gebleken dat we meer tijd nodig hebben om de zienswijzen zorgvuldig te beantwoorden. Hierdoor is de planning voor besluitvorming over de Ruimtelijke visie Berkendonk aangepast. In de loop van januari neemt het College van Burgemeester en Wethouders een besluit. Als het college positief besluit over de Ruimtelijke visie, dan start daarna de vervolgfase.

Tot medio 2025 wordt het definitieve ontwerp voor het gebied opgesteld. Hieronder vallen vier deelonderzoeken:

  • mobiliteit (ontsluiting gebied, haalbaarheidsonderzoek HUB / parkeerplaatsen icm duurzame energie, relatie N270);
  • milieu (bodem, lucht, geluid);
  • versterken recreatieve routes;
  • natuurontwikkeling / landschappelijke versterking.

In het derde kwartaal 2025 vindt de besluitvorming plaats in het college over het definitief ontwerp gebied met de bijbehorende begroting.

Participatie

Om te komen tot een definitief ontwerp voor het gebied maken we eerst een schetsontwerp. Hiervoor organiseren we in het eerste kwartaal van 2025 een brede inloopbijeenkomst. Tijdens deze inloopbijeenkomst maken we zichtbaar wat gemeente doet met de aangedragen ideeën en suggesties die zijn meegegeven tijdens voorgaande bijeenkomsten.

Uw Reactie
Uw Reactie