• Stad
  • Duurzaamheid en monumenten

Duurzaamheid en monumenten

Vanwege hun hoge leeftijd zijn monumenten op zichzelf al duurzaam. De lange levensduur van oude materialen kan extra lang in stand blijven door goed onderhoud. In energieverbruik en comfort valt er soms winst te behalen. Tegelijkertijd willen we de cultuurhistorische waarde van onze monumenten zoveel mogelijk in stand houden. Standaardoplossingen voor energiebesparing zijn dus niet vanzelfsprekend toe te passen op uw monument.

Het verduurzamen van een monument kan op verschillende manieren, afhankelijk van uw wensen en mogelijkheden. Hieronder vindt u zowel eenvoudige als meer ingrijpende maatregelen, aangevuld met handige websites voor extra informatie.​

Eenvoudige maatregelen

Begin met makkelijke en betaalbare oplossingen die de historische waarde van uw monument behouden:

  • Dicht kieren bij deuren en ramen en maak aansluitingen bij kozijnen, muren en daken luchtdicht.Plaats radiatorfolie achter radiatoren en isoleer cv-leidingen.
  • Verwarm ruimtes selectief en gebruik portalen of serres als bufferruimten die minder verwarmd hoeven te worden (compartimentering).
  • Gebruik dikke gordijnen en luiken, die kunnen het warmteverlies tot wel 30% verminderen.
  • Gebruik energiezuinige apparaten en ledverlichting om het energieverbruik te verlagen.

Ingrijpende maatregelen

Naast de eenvoudige maatregelen kunt u kiezen voor meer ingrijpende aanpassingen, zoals:

  • Isolatie van muren, daken, vloeren en ramen, bijvoorbeeld met voor- of achterzetbeglazing of isolerend glas.
  • plaatsen van zonnepanelen of andere vormen van duurzame energieopwekking.

Voor deze maatregelen is meestal een omgevingsvergunning nodig. Controleer op de website van Omgevingsloket of u een vergunning moet aanvragen.

Vergunningcheck doen

Veelgestelde vragen en antwoorden

Een antwoord op een aantal veelgestelde vragen vindt u hieronder. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact op via gemeente@helmond.nl of bel 14092.

De beleidsregel "Zonne-energiesystemen op beschermd gebouwd erfgoed Helmond 2024" geeft u richtlijnen over wat mogelijk is. Hierbij is het belangrijk dat de cultuurhistorische waarden, de materialen en het uiterlijk van het monument zoveel mogelijk behouden blijven, ook als het zonne-energiesysteem later wordt verwijderd of vervangen.

Voor zonnepanelen op of bij monumenten heeft u een omgevingsvergunning nodig. Deze vraagt u aan via het Omgevingsloket.

Om een vergunning aan te kunnen vragen of een melding in te dienen, moet u beschikken over DigiD. Bedrijven moeten inloggen met eHerkenning. In uw online dossier in het Omgevingsloket ziet u wat de status van uw aanvraag is. 

Op de website van het Omgevingsloket vindt u alle informatie over de omgevingsvergunning en hulp bij de aanvraag.

Als gemeente verstrekken we subsidies voor het verduurzamen van woningen, waaronder subsidies voor groene daken en isolatie.

  • Groene daken subsidie: Deze subsidie ondersteunt het aanleggen van groene daken die bijdragen aan biodiversiteit en waterbeheer. Groene daken houden regenwater vast en zorgen voor verkoeling in de zomer, wat energiekosten kan verlagen.

  • Duurzaamheidslening: Met de duurzaamheidslening maakt u uw huis duurzamer en energiezuiniger. Daarmee bespaart u geld. En u spaart het milieu omdat u minder energie verbruikt.

Voor een volledig overzicht van de subsidiemogelijkheden kunt u terecht op de Zelf aan de slag - subsidies pagina.

Vanuit de Rijksoverheid en het Restauratiefonds zijn er andere financieringsregelingen voor verduurzaming van monumenten.

  • Duurzame Monumenten-Lening: Een voordelige lening met lage rente via het Restauratiefonds, geschikt voor verduurzamingsmaatregelen aan rijksmonumenten.
  • Duurzame Monumentenplus-Lening: Speciaal voor grotere projecten, zoals uitgebreide isolatie of energieopwekking, met een financiering tot €1.000.000.
  • ISDE-subsidie: Een subsidie van de RVO voor investeringen in duurzame energie, zoals warmtepompen en zonneboilers, specifiek voor monumenteigenaren.
  • DUMAVA-subsidie: Ondersteunt maatschappelijke instellingen, zoals scholen, bij het energiezuinig maken van gebouwen.
  • Verlaagd btw-tarief op isolatie: Een gereduceerd btw-tarief van 9% voor isolatiewerkzaamheden, via de Belastingdienst.

Handige links:

Ga terug naar webpagina Monumenten.

Uw Reactie
Uw Reactie