Stiphout in het nieuws
Op deze pagina leest u het laatste nieuws over Stiphout. Hier vindt u alle communicatie die heeft plaatsgevonden met Stiphout.
Proces tot nu toe
Het plan voor een gezondheidscentrum en 19 appartementen is in juli 2021 bij de gemeente Helmond ingediend. In april van dit jaar besloot de gemeente om de vergunning niet te verlenen en ter inzage te leggen. De gemeente stelde zich op het standpunt dat de voorgestelde bouwhoogte van vier lagen – ook al ligt de vierde bouwlaag terug aan de straatzijde – niet past binnen de ruimtelijke kaders zoals die in het bestemmingsplan zijn vastgelegd en dat dit leidt tot een onevenredige aantasting van het straat- en bebouwingsbeeld en de ruimtelijke waarden van het dorpsgezicht in Stiphout. Daarmee week het college af van het advies van de Welstandscommissie. Dit besluit van het college is ter inzage gelegd en er zijn 36 zienswijzen op ingediend. Van de indieners van de zienswijzen waren er 35 vóór de bouwplannen; één indiener was tegen.
Besluitvorming
Het afwegen van alle verschillende – en soms tegenstrijdige – belangen was en is noodzakelijk. Om die reden heeft de besluitvorming ook langer geduurd dan gebruikelijk
Meer informatie kunt u lezen in de Raadsinformatiebrief
Op woensdag 2 november is aan zo’n 240 Stiphoutenaren de concept gebiedsvisie voor Stiphout gepresenteerd.
Wethouder Gaby van den Waardenburg opende de avond en zei onder meer het volgende: “Vele Stiphoutenaren hebben samen met de gemeente Helmond een stip op de horizon gezet. Die stip is hard nodig want er gebeurt veel in Stiphout. De gemeente heeft geluisterd naar Stiphout en vastgelegd in deze visie wat we samen belangrijk vinden. De grote betrokkenheid van de Stiphoutenaren geeft vertrouwen dat de visie helpt om eenduidig richting te geven aan ruimtelijke ontwikkelingen in de toekomst waar de inwoners achter staan.”
Na deze opening werd het onderstaande filmpje getoond waarin experts, medewerkers van de gemeente en de voorzitter van de Wijkraad vertellen over dat wat we samen belangrijk vinden. Na de presentatie van Stedenbouwkundige Tom van Tuijn konden alle aanwezigen zelf de visie bekijken op grote panelen en vragen stellen aan de experts en medewerkers van de gemeente.
Hier kunt u de gebiedsvisie lezen
Wilt u ook lezen hoe het hele proces is gelopen? Lees dan het procesdocument.
Met deze gebiedsvisie hebben we een gezamenlijke stip op de horizon gezet
Het doel van de gebiedsvisie is om eenduidig kaders en gedragen richting te geven aan de invulling van het ruimtelijk gebied. De gebiedsvisie is nog een conceptvisie omdat deze nog formeel door de gemeenteraad moet worden vastgesteld. Dit staat voor begin 2023 gepland. De gebiedsvisie is echter geen eindpunt maar een beginpunt. Er worden verschillende werkgroepen gevormd waar Stiphoutenaren zich voor kunnen aanmelden via stiphoutgebiedsvisie@helmond.nl
- Bouwen en wonen
- Ontmoeten en voorzieningen
- Openbare ruimte, verkeer en groen
- Verduurzaming en energietransitie
We hebben, zoals aangekondigd in De Lindenberg in maart jl., de totale parkeerbehoefte
in het centrum van Stiphout in beeld gebracht. Op basis van de feitelijke
situatie ter plaatse is inzichtelijk gemaakt welke parkeercapaciteit in het dorp aanwezig
is en wat de bezetting van deze openbare parkeerplaatsen is. Ook geeft het een beeld
op het gebruik van de parkeerplaatsen. Het parkeeronderzoek is uitgevoerd door een
gespecialiseerd bureau; Mobycon. Hieronder leest u wat er is onderzocht en wat de uitkomsten zijn.
De uitkomst van de inventarisatie van de parkeerbehoefte zal worden gebruikt als
input bij de uitwerking van de geactualiseerde gebiedsvisie, waar op dit moment
samen met de Stiphoutenaren aan wordt gewerkt.
Het onderzoek
Tijdens het parkeeronderzoek zijn de volgende vragen beantwoord:
• Wat is het huidige aantal openbare parkeerplaatsen?
• Hoeveel parkeerplaatsen zijn op een bepaald moment bezet?
• Hoelang zijn de parkeerplaatsen bezet?
Om antwoord te geven op deze vragen heeft een parkeertelling plaatsgevonden op donderdag 19 mei tussen 06:00 uur en 22:00 uur en op zaterdag 28 mei tussen 07:00 en 23:00 uur. De telling heeft ieder uur plaatsgevonden per straat of per deel van een
straat.
Conclusie
In het onderzoeksgebied zijn op dit moment 252 openbare parkeerplaatsen. De hoogste
parkeerdruk komt op donderdag en zaterdag rond de middag naar voren. Op de drukste
momenten zijn dan 58% van alle parkeerplaatsen bezet. De rustigste momenten zijn
vroeg in de ochtend en laat in de avond en dan zijn 24% van de parkeerplaatsen bezet.
Op bepaalde plekken in het dorp zijn er piekmomenten gemeten waarop alle parkeerplaatsen in een deelgebied bezet zijn. Toch is er ook dan binnen een straal van 250 meter altijd een lege parkeerplaats te vinden.
De meeste auto’s in het onderzoeksgebied hebben een korte parkeerduur. Op de donderdag heeft 60% van de voertuigen een parkeerduur van minder dan 1 uur en op de
zaterdag parkeert zelfs 79% minder dan een uur. Een wat langere parkeerduur van 1 tot
2 uur komt voor bij respectievelijk 16% en 6% van de voertuigen.
Meer informatie
Met de uitkomst van het onderzoek hopen wij meer duidelijkheid te geven over de parkeersituatie in Stiphout en wij zullen deze informatie gebruiken bij de uitwerking van de gebiedsvisie. Wilt u het volledige rapport inzien? Stuur dan een mail naar: stiphoutgebiedsvisie@helmond.nl
In de week van 4 tot en met 8 juli jl. is het online panel gevraagd om te reageren op de sfeerbeelden over de gebiedsvisie Stiphout.
Sfeerbeelden
De vijf thema’s van de gebiedsvisie zijn door het ontwerpteam uitgewerkt en gecombineerd tot vier toekomstimpressies van Stiphout in 2035. Zowel in woorden als in beeld. Dit is als het ware een voorproefje van hoe de toekomst van Stiphout aan zou kunnen voelen. Het is dus geen definitief plan of ontwerp maar een verbeelding die laat zien hoe de sfeer kan worden in Stiphout.
Het online panel, dat inmiddels uit ruim 180 leden bestaat, is gevraagd te reageren op deze toekomstimpressies. Wat spreekt wel en wat spreekt niet aan in de beelden? Het ontwerpteam heeft veel waardevolle reacties ontvangen.
Hoe nu verder?
De volgende stap is dat het ontwerpteam de inbreng van het panel analyseert en meeweegt in het opstellen van de gebiedsvisie. Na de zomervakantie maken we de gebiedsvisie aan u bekend en in het najaar wordt deze vastgesteld door college en gemeenteraad.
Heeft u vragen over de ontwikkeling van de gebiedsvisie, mail ze dan naar: stiphoutgebiedsvisie@helmond.nl
Gebiedsvisie Stiphout
De afgelopen periode is Tom van Tuijn Stedenbouw aan de slag gegaan met de ideeën die in de vorige stap van het participatieproces voor een nieuwe gebiedsvisie zijn verzameld. Wensen en mogelijkheden zijn aan elkaar verbonden en op basis hiervan zijn inmiddels een aantal sfeerbeelden gemaakt.
Sfeerbeelden
De vijf thema’s die voor Stiphout zijn geformuleerd zijn door het ontwerpteam uitgewerkt in verschillende sfeerbeelden. Aan de hand van deze beelden testen we hoe verschillende ideeën bij elkaar kunnen komen en geven richting aan het gevoel wat we uiteindelijk willen creëren binnen Stiphout in de komende 10 jaar. Belangrijk om te vermelden is dat het hierbij dus nog niet om een plan gaat. Het gaat om het vormgeven van de sfeer en richting.
Digitale terugkoppeling
De sfeerbeelden delen we graag met u. Zoals beloofd komen we hier voor de zomervakantie bij u op terug. Dit doen we middels het online panel van maandag 5 juli tot en met vrijdag 8 juli.
We horen dan graag wat u aanspreekt in de sfeerbeelden, wat u tegenspreekt en of u zich hierin kunt herkennen.
De terugkoppeling wordt digitaal, omdat er dan meer mensen op een voor hun geschikt moment kunnen reageren, dan wanneer we dit middels een fysieke bijeenkomst doen.
Online panel
Wilt u ook reageren en betrokken worden bij het proces? Dan kunt u zich nog steeds aanmelden voor het online panel. Dat kan via de website www.helmond.nl/stiphout
Bent u al aangemeld? Dan hoeft u niets te doen. U ontvangt dan automatisch een uitnodiging om uw mening te geven op de sfeerbeelden die zijn uitgewerkt.
Gebiedsvisie Stiphout, waar staan we nu?
Om te komen tot een gezamenlijke gebiedsvisie voor Stiphout, heeft de gemeente Helmond verschillende bijeenkomsten georganiseerd voor Stiphoutenaren. Zo hebben we eerst de straatgesprekken gehad en was er op 29 maart een inloopavond in zalencentrum De Smed om de belangrijkste thema’s te presenteren en vast te stellen. Vervolgens zijn deze thema’s, samen met de bewoners die zich daarvoor opgegeven hadden, in basisschool Sint Trudo op maandag 25 april verder uitgewerkt.
Inloopavond op 29 maart
Tijdens de inloopavond van 29 maart zijn de vijf belangrijkste thema’s gepresenteerd die het ontwerpteam heeft samengesteld. Deze ‘actiethema’s’ zijn gebaseerd op wat Cocosmos aan beleving en ideeën heeft opgehaald op straat in Stiphout en wat Tom van Tuijn Stedenbouw en gemeentelijke experts aan achtergrondgegevens hebben verzameld. Het ontwerpteam heeft deze inbreng vervolgens geanalyseerd en samengebracht tot de belangrijkste aandachtspunten voor de komende tien jaar. De actiethema’s zijn getoetst aan wat er in de beleving van de Stiphoutenaren belangrijk is voor het dorp.
Reacties van inwoners
Ruim 100 mensen gaven tijdens de inloopavond hun reactie op de thema’s. Daarnaast waren er nog ruim 100 reacties via het online panel. Voor elk van de vijf thema’s was er een gesprekstafel waar een lid van het ontwerpteam het thema toelichtte en feedback verzamelde. Ook waren er medewerkers van de gemeente om algemene vragen over de gebiedsvisie te beantwoorden. De thema’s zijn goed ontvangen. De uitwerking door het ontwerpteam werd herkend als een juiste weergave van de belangrijkste aandachtspunten voor de toekomst van Stiphout. Hier en daar zijn nog wat aanvullingen meegegeven. Dit betekent dat we samen met Stiphoutenaren de volgende stap van het proces in konden gaan, met deze vijf thema’s als breed ondersteunde uitgangspunten. Uitleg over de vijf thema’s vindt u in de blokjes op deze pagina.
Co-creatie in de Trudoschool op 25 april
Op maandag 25 april bedachten ongeveer zeventig inwoners in verschillende groepen concrete ideeën om verdere invulling aan de thema’s te geven. Samen aan de slag dus. Met experts, het ontwerpteam en met inwoners en belanghebbenden van Stiphout zijn de volgende 5 thema’s besproken:
Inspiratie
Onder begeleiding van Cocosmos en Tom van Tuijn werd er eerst teruggeblikt op de vorige bijeenkomst. Vervolgens schreven mensen al hun ideeën op die voor hen verbonden zijn aan het thema. Experts vanuit de gemeente inspireerden de aanwezigen met een wandeling, filmpje of presentatie over het thema van hun vakgebied. Zo werd er een filmpje getoond over klimaatverandering, mensen konden kennismaken met een elektrische deelauto en een groep wandelde een stukje door Stiphout. Hiermee werden de aanwezigen uitgedaagd om buiten de gebaande paden te denken.
Ideeën op de kaart
Vervolgens gingen alle groepjes met behulp van tijdschriften, kaartjes en tekeningen aan de slag. Er werden moodboards gemaakt en concrete ideeën op tafel gelegd. Onderwerpen waren bijvoorbeeld levensloopbestendige woningen, kavelsplitsingen, tiny houses, verkeer en parkeren, het verbinden van groen binnen en buiten de wijk, plekken voor ontmoeting en nog veel meer. Deze concrete ideeën werden uiteindelijk aan het eind van de sessie op een kaart van Stiphout gezet.
Vervolgstappen en terugkoppeling
Het ontwerpteam gaat nu met deze concrete ideeën aan de slag. Wensen en mogelijkheden moeten aan elkaar verbonden worden. Dat is een hele puzzel en kost daarom ook tijd. Voor de zomervakantie komen we in ieder geval bij u terug met een aantal scenario’s. Wilt u in de tussentijd bevraagd worden over onderdelen die met de uitwerking te maken hebben? Dan kunt u zich nog steeds aanmelden voor het online panel. Dat kan via de website www.helmond.nl/stiphout.
Stand van zaken Gezondheidscentrum Dorpsstraat
Op de bouwplannen die zijn ingediend voor de plek waar eerst ’t Aambeeld stond, is een negatief besluit genomen op het verlenen van de vergunning. Vanaf 15 april lag de ontwerpbeschikking ter inzage. We geven hier graag een update over en laten u weten hoe het nu verder gaat.
Zienswijzenprocedure
Op dit moment wordt er een zienswijzenprocedure doorlopen. Het doel hiervan is het verzamelen van de meningen van onder meer omwonenden en betrokkenen. Deze meningen neemt het college mee bij de definitieve beslissing. Vanaf 15 april lag de ontwerpbeschikking ter inzage. De termijn voor het indienen van zienswijzen is inmiddels verstreken.
Hoe gaat de procedure verder?
De zienswijzen en de beantwoording worden aan het college voorgelegd. Dit duurt naar we nu inschatten 4 tot 6 weken. Het college neemt vervolgens een besluit. Een gewijzigd besluit hoeft in principe niet nog een keer ter inzage worden gelegd voor zienswijzen. Het college kan er echter voor kiezen het gewijzigde besluit opnieuw ter inzage te leggen voor zienswijzen. Het definitieve besluit van B&W op de aanvraag wordt sowieso 6 weken ter inzage gelegd voor de beroepstermijn. Er kan tegen dit besluit beroep worden ingediend bij de rechtbank en vervolgens hoger beroep bij de Raad van State.
Wanneer er geen beroep wordt ingediend treedt het besluit de dag na afloop van de beroepstermijn in werking en is dan onherroepelijk.
Inloopavond Stiphout
Op dinsdagavond 29 maart vond er in zalencentrum De Smed een inloopavond plaats over de gebiedsvisie Stiphout. Tijdens deze avond zijn de belangrijkste thema’s gepresenteerd die het ontwerpteam heeft samengesteld. De thema’s zijn gebaseerd op wat Cocosmos aan beleving en ideeën heeft opgehaald op straat in Stiphout en wat Tom van Tuijn Stedenbouw aan achtergrondgegevens heeft verzameld.
Actiethema’s
Met een opvallende blauwe driewieler bezocht het team eind februari allerlei plekken in Stiphout, waarbij ze gesprekken voerden over pijnpunten en over kansen voor de toekomst. Het ontwerpteam heeft deze inbreng geanalyseerd en, samen met de gegevens uit de achtergrondinformatie, samengebracht tot de belangrijkste aandachtspunten voor de komende tien jaar, de ‘actiethema’s’. Deze actiethema’s zijn dinsdag 29 maart gepresenteerd aan de inwoners van Stiphout. Het doel was om na te gaan of deze actiethema’s overeenkomen met wat er in de beleving van de Stiphoutenaren belangrijk is voor het dorp.
Mensen die zich eerder al aanmeldden voor het online panel, inmiddels zo’n 160, konden ook digitaal reageren.
Reacties van inwoners
Ruim 100 mensen gaven tijdens de inloopavond hun reactie op de thema’s. Voor elk van de vijf thema’s was er een stationnetje waar een lid van het ontwerpteam het thema toelichtte en feedback verzamelde. Ook waren er medewerkers van de gemeente om algemene vragen over de gebiedsvisie te beantwoorden. De thema’s zijn goed ontvangen. De uitwerking door het ontwerpteam werd herkend als een juiste weergave van de belangrijkste aandachtspunten voor de toekomst van Stiphout. Dit betekent dat we samen met Stiphoutenaren de volgende stap van het proces in gaan, met deze vijf thema’s als breed ondersteunde uitgangspunten.
Vervolgstappen
Tijdens de inloopavond en digitaal hebben de inwoners van Stiphout nu hun reactie gegeven. Het ontwerpteam scherpt de actiethema’s nu verder aan. In de laatste week van april bedenken we in verschillende groepen voor elk van de thema’s concrete ideeën om er invulling aan te geven. Iedereen die aanwezig was tijdens de inloopavond en die zich heeft ingeschreven voor het online panel, is hiervoor uitgenodigd.
Meedoen?
Wilt u ook meedenken over het vervolg? Of wilt u meer informatie over de gebiedsvisie? Neem dan een kijkje op de pagina 'Stiphout'.
Start Gebiedsvisie Stiphout
Op dinsdag 22 februari zijn de eerste acties gestart om te komen tot een actuele gebiedsvisie voor Stiphout. Deze gebiedsvisie gaat richting geven aan de toekomstige ontwikkeling van het dorp. Wethouder Wonen Gaby van den Waardenburg: “We mogen met zijn allen trots zijn op de ontwikkelingen die gerealiseerd zijn. Zo is onlangs nog de bouwstart gegeven van de woonzorgappartementen aan de Van der Weidenstraat. Dat de structuurvisie voor een groot deel is gerealiseerd wil echter niet zeggen dat Stiphout nu af is. Met het actualiseren van de gebiedsvisie zetten we samen met de Stiphoutenaren een nieuwe stip op de horizon.”.
Eerste stap
Als eerste stap in het proces gingen Tom van Tuijn Stedenbouw en Cocosmos in opdracht van de gemeente Helmond de wijk in om het gesprek aan te gaan met de inwoners. Zoals u misschien heeft gezien, heeft het ontwerpteam met de opvallende blauwe driewieler allerlei plekken in Stiphout bezocht. Er kwamen al gauw veel geanimeerde gesprekken los. Over pijnpunten, maar ook over kansen voor de toekomst.
Inbreng inwoners
Op een plattegrond van Stiphout gaven mensen met gekleurde stippen hun favoriete plekken, minst favoriete plekken en ideeën aan. Ook zijn er veel wenskaarten in de brievenbus gestopt. Daarop schreven inwoners concrete wensen, ideeën en tips om fijn te leven, wonen en bewegen in Stiphout in 2032. Het ontwerpteam gaat deze inbreng analyseren en samenbrengen tot de belangrijkste aandachtspunten voor de komende tien jaar. Dit worden de ‘actiethema’s’ die we met u verder gaan uitwerken.
Wijkwethouder Serge van de Brug “Wij vinden het belangrijk dat inwoners en ondernemers in Stiphout betrokken worden bij het actualiseren van de gebiedsvisie. Samen creëren we de kansen voor een leefbare wijk waar het fijn wonen, werken, verblijven en bewegen is. Voor nu, maar ook in de toekomst”.
Terugkoppeling van de inbreng: online en live
Graag hoort het ontwerpteam uw reactie op de actiethema’s. Dit kan online via een online panel, en er komt een inloopavond. Deze vindt plaats op 29 maart in zalencentrum De Smed aan de Dorpsstraat 40 van 19:00 -21:00 uur. U bent welkom vanaf 18:45 uur. Iedereen die zich aanmeldt voor het panel, ontvangt een uitnodiging voor de vervolgstappen. Aanmelden voor het panel.
Vervolg
Nadat het ontwerpteam de actiethema’s met u heeft gecheckt, organiseren we themasessies. We gaan dieper in op de thema’s van uw keuze om tot een visie te komen en naar concrete ideeën om te zetten. Zo heeft u de gelegenheid om mee te praten over datgene wat u belangrijk vindt. Die themasessies zullen eind april / begin mei plaatsvinden.
Er is veel aan de hand in Stiphout
En dat zien we als gemeente natuurlijk ook. Het gezondheidscentrum, de zonnevelden, het braakliggende terrein van Manders, de aankoop van café d’n Brouwer, hartje Stiphout. En niet te vergeten de woningbouw in uitvoering. Forse ontwikkelingen in een wijk waarbij bewoners zich betrokken voelen en hun hart erover luchten. Richting gemeente vaak niet in positieve zin helaas.
Meenemen van de omgeving
De gemeente heeft echter niet overal een rol in. Bijvoorbeeld daar waar gronden niet van ons zijn is het aan een initiatiefnemer om belanghebbenden in de omgeving goed mee te nemen. Dat is niet overal naar ieders wens gebeurd en daarom proberen we daar in de toekomst nog meer op te sturen. We leren daarin nog door bij bouwinitiatieven voortaan mee te kijken met de communicatie naar de omgeving.
Bewonersbrief
Soms zien we stukjes in de Lindenberg die inhoudelijk niet kloppen. En waar doe je dan als gemeente verstandig aan? De gemeente wil juist niet in een welles-nietes situatie terecht komen via de Lindenberg. Het sturen van een bewonersbrief met daarin de -volgens de gemeente- juiste informatie leek daarom de beste oplossing. Dat viel echter niet bij iedereen in goede aarde maar bij anderen weer wel.
Communicatie met de wijk
We luisteren naar wat er leeft en doen ons best om communicatie en processen zo goed mogelijk te laten verlopen. We hebben daarom deze webpagina gemaakt, kijken mee naar hoe de participatie verloopt bij Hartje Stiphout en in februari gaan we met u in gesprek over de ‘gebiedsvisie Stiphout’.
Gebiedsvisie
Met deze gebiedsvisie geven we samen met u invulling aan ruimtelijke vraagstukken, bijvoorbeeld waar gebouwd mag worden, waar natuur de ruimte krijgt en hoe we het dorpse karakter kunnen behouden. In de volgende Lindenberg komen we daar uitgebreider en met meer informatie op terug. We hopen dat we er samen iets goeds van kunnen maken.