Vraag & antwoord
Hier leest u alle vragen en antwoorden met betrekking tot het bouwinitiatief Dorpsstraat 38 | Kloosterstraat 9-11 | Schuurtje.
Welk gebied is nu precies van de projectontwikkelaar?
Het gebied waar voorheen ’t Aambeeld stond, inclusief parkeerterrein en de woningen aan de Kloosterstraat 9-11, inclusief het schuurtje.
Waarom bepaalt de gemeente niet zelf waar er gebouwd mag worden?
Bij initiatieven van particulieren of projectontwikkelaars gaat het om particuliere grond. Wanneer zij plannen hebben, mogen zij daar een initiatief voor nemen. De rol van de gemeente is om te toetsen of het plan voldoet aan landelijke wet- en regelgeving en lokale kaders die door de gemeenteraad zijn vastgesteld.
Waar kan ik het plan vinden van de projectontwikkelaar van het gezondheidscentrum en de appartementen (ook wel bekend als locatie ’t Aambeeld)
De initiatiefnemer heeft een website gelanceerd: www.stiphoutwonen.nl. Voor vragen hierover kunt u mailen naar hetaambeeld@stiphoutwonen.nl.
Kan de Fanfare in de toekomst papier en textiel blijven inzamelen?
Op de locatie van het gezondheidscentrum is ruimte gereserveerd voor een papiercontainer.
In verband met archeologisch onderzoek waren de textielcontainers tijdelijk verplaatst. Omdat ze overlast veroorzaakten op de locatie Gasthuisstraat/Venstraat zijn ze naar een nieuwe tijdelijke plek verhuisd, naar de Kloosterstraat. Zo staan ze dichter in de buurt van de vorige locatie. De textielcontainer blijft hier staan.
Klopt het dat er in het verleden is afgesproken dat de nooduitgangen gemakkelijk en vrij toegankelijk moeten zijn en blijven voor MFC en Fanfare?
Nooduitgangen moeten altijd vrij en toegankelijk blijven.
In opdracht van M.F.C. Stiphout heeft een ingenieursbedrijf een memo opgesteld met een second opinion over de vluchtwegen. Dit memo is ter controle voorgelegd aan de Veiligheidsregio Brabant ZuidOost. De conclusie van de veiligheidsregio blijft dat er op basis van het huidige in procedure gebrachte bouwplan géén consequenties zijn voor bezoekerscapaciteit van het MFC. De in de bouwvergunning en in de gebruiksmelding van 2017 opgenomen vluchtwegen blijven namelijk onveranderd ten opzichte van de huidige situatie.
De gemeente heeft zoals afgesproken met de Fanfare en MFC het aangepaste ontwerp van het nieuwbouwplan door de Veiligheidsregio Brabant Zuidoost (VRZOB) laten toetsen. Het gaat om een informele toets, deze is nog niet officieel. De ingediende aanvraag wordt momenteel nog definitief door de Veiligheidsregio getoetst.
De VRZOB heeft bevestigd dat de vluchtroute vanuit de Smed en het fanfaregebouw moet blijven bestaan, ook nadat het gezondheidscentrum met appartementen gebouwd wordt.
Wat is de procesgang in de beoordeling van de vergunning die is aangevraagd?
De gemeente ontvangt de aanvraag. Eerst wordt gecontroleerd of de aanvraag compleet is. Vervolgens wordt het bouwplan inhoudelijk getoetst.
Bij vergunningsaanvragen wordt het bouwplan altijd aan alle beleidsvelden van de gemeente getoetst, zoals ruimtelijke ordening: milieu, duurzaam en aanpasbaar bouwen, verkeer en parkeren, wonen, afval, riolering, veiligheid etc. Zodra dit afgerond is wordt het bouwplan voorgelegd aan de Provincie en het Waterschap. Zie hieronder voor de volledige procedure.
De procedure voor het afwijken van het bestemmingsplan is als volgt: (Uitgebreide procedure omgevingsvergunning projectafwijking)
- ontvangst aanvraag omgevingsvergunning
- ontvankelijkheidstoets aanvraag / al dan niet in behandeling nemen aanvraag
- inhoudelijke toetsing en check of vvgb (verklaring van geen bedenkingen)
- verwerken inhoudelijke reacties door externe partij.
- consultatie overlegpartners (vooroverleg Waterschap-Provincie)
- besluit B&W over concept vergunning
- publicatie besluit B&W
- ter inzage ontwerp vergunning
- besluit verlening of weigering omgevingsvergunning met medeneming van evt zienswijzen
- besluit B&W verlening of niet verlenen vergunning
- beroepstermijn / inwerkingtreding / onherroepelijkheid , daarna ook nog hoger beroep mogelijk).
Bij het positief doorlopen van het hele proces kan er dan pas gebouwd worden.
Wat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten?
Het college heeft een negatief advies gegeven over de concept vergunning van het project op de locatie Dorpsstraat 38. Dat betekent dat zij de bouwvergunning ‘voorlopig’ heeft geweigerd. Het college vindt dat de bouwhoogte van het plan van vier lagen niet past binnen de voorwaarden zoals die in het bestemmingsplan zijn vastgelegd. Ook al ligt de vierde bouwlaag naar achter en is die vanaf de grond niet zichtbaar, leidt dit tot een gebouw van grote omvang. Het college vindt dat een aantasting van het straat- en bebouwingsbeeld en daarmee van het dorpsgezicht in Stiphout.
Waarom heeft dit proces zo lang geduurd, die vierde bouwlaag was toch al lang bekend?
Het college heeft al eerder in het proces aangegeven zorgen te hebben over de vierde bouwlaag. De initiatiefnemer heeft de aanvraag toch doorgezet. En dat mag. Soms wordt een afwijking van wat er in het bestemmingsplan staat namelijk wel goedgekeurd. Dat is van een groot aantal zaken afhankelijk en moet bij een vergunningaanvraag verantwoord worden via een “ruimtelijke onderbouwing”. Daarnaast heeft de procedure lang geduurd omdat de benodigde stukken bij de ruimtelijke onderbouwing niet altijd compleet waren en er aanvullingen gedaan moesten worden. Dit heeft bijgedragen aan de vertraging.
Is de voorlopige weigering ook een definitief besluit?
Het college kan nog geen ‘definitief’ besluit nemen, dat kan pas na beoordeling van de zienswijzen die binnen zes weken na openbaarmaking van het besluit door het college zijn ontvangen.
Hoe loopt het proces nu verder?
De beslissing van de voorlopige weigering is gepubliceerd op 14 april 2022 op officielebekendmakingen.nl en is op 21 april ook in de Loop verschenen. In de periode tussen 15 april en 27 mei zijn 37 zienswijzen ingediend. Op basis van deze zienswijzen gaat het college zich beraden. Normaal gesproken volgt er dan, binnen zes weken, een definitief besluit. Die termijn gaat het college verlengen vanwege het grote aantal zienswijzen.
Wat bij het verlengen ook meespeelt is dat na het nemen van een definitief besluit er opnieuw een termijn van zes weken volgt om beroep aan te tekenen. De beroepstermijn zou dan net in de vakantieperiode vallen. Dat vindt het college niet wenselijk.
Concreet betekent dit dat het definitieve besluit op het wel of niet verlenen van de vergunning in september volgt.
Wanneer neemt het college een definitief besluit over Dorpsstraat 38/het bouwplan voor de plek van 't Aambeeld in Stiphout?
Het onderstaande is aan de indieners van een zienswijze medegedeeld:
“Het concept-besluit van het college van burgemeester en wethouders om de vergunning te weigeren heeft zes weken ter inzage gelegen, vanaf 15 april tot en met 27 mei. Iedereen kon hierop reageren met een zienswijze. Daarop zijn 37 zienswijzen binnengekomen. Dat is een groot aantal. We zijn op dit moment nog bezig met de beantwoording van de ingekomen zienswijzen.
Wij hadden verwacht in de eerste week van juli een definitief besluit te kunnen nemen. Op dat moment zou u ook een reactie op uw zienswijze krijgen. Dat lukt ons helaas niet. We hebben een groot aantal zienswijzen ontvangen die we zorgvuldig willen beoordelen. Dat kost tijd. Daarnaast speelt mee dat na het nemen van een definitief besluit er een termijn van zes weken volgt om beroep aan te tekenen. We vinden het niet wenselijk om deze termijn in de vakantieperiode te laten vallen. Concreet betekent dit dat we verwachten in september een definitief besluit te nemen. Op dat moment geven we ook een reactie op uw zienswijze”.
Hoe zit het met het aantal parkeerplaatsen aan de Kloosterstraat?
In 2004 is door de gemeente een bouwvergunning verleend voor het bouwplan ‘oprichten van een multifunctioneel centrum’.
Bij het verlenen van de vergunning is opgenomen dat er “op het bij het multifunctioneel centrum behorende terrein ten behoeve van de stalling van motorvoertuigen 24 parkeerplaatsen dienen te worden aangelegd en in stand gehouden”.
De parkeerplaatsen waren al aanwezig voordat de bouwvergunning in 2004 werd verleend. Het parkeerterrein was toen al in eigendom van ’t Aambeeld (zie foto hieronder).
Bij de aanvraag van de bouwvergunning voor het Gezondheidscentrum heeft de initiatiefnemer aangegeven een nieuw parkeerterrein met minimaal 24 plaatsen aan te leggen. Deels op de huidige locatie en deels achter het monument aan de Kloosterstraat 9-11. Dit nieuwe parkeerterrein zou vrij toegankelijk blijven en bezoekers van het MFC en fanfare zouden hier nog steeds gebruik van mogen maken. Zoals ook de voormalige eigenaar van ’t Aambeeld dit dubbelgebruik heeft toegestaan.
Tot aan de start van de bouwwerkzaamheden was de initiatiefnemer bereid om 22 tijdelijke parkeerplaatsen aan te leggen. Daar waren wij, en in het begin ook MFC en fanfare, mee akkoord. (Kunt u de tekening niet goed lezen? Vraag een toegankelijk document aan.)
Tijdens de ontwikkelingen de afgelopen maanden is gebleken dat zowel de tijdelijke als de definitieve oplossing voor MFC en fanfare niet aanvaardbaar zijn.
Als gevolg daarvan zal (de totale) parkeerbehoefte van het centrum van Stiphout in beeld worden gebracht. De uitwerking van een geactualiseerde gebiedsvisie, waar op dit moment samen met de Stiphoutenaren aan gewerkt wordt, moet richting geven aan een mogelijke parkeeroplossing.
Hoe zit het met een eventuele monumentenstatus van het schuurtje en de woningen aan de Kloosterstraat 9-11?
Schuurtje
Op verzoek van de gemeente is de monumentencommissie dinsdagochtend 1 september ter plekke het schuurtje gaan beoordelen. Hun bevinding is dat het gebouwtje geen monumentale waarde heeft en dat er dus geen monumentale kwaliteiten op basis waarvan de sloopmelding kan worden geweigerd. Op 15 september is dat nogmaals door de monumentencommissie bevestigd.
Woningen
De woningen hebben de monumentenstatus. De monumentcommissie heeft het volgende aangegeven: "De gemeentelijke monumenten worden ernstig bedreigd als de buitenruimte aan de zij- en achterkant wordt weggehaald ten behoeve van parkeren. De toekomstwaarde van de woningen voor herontwikkeling is niet levensvatbaar door het verlies van de volledige buitenruimte."
De initiatiefnemer heeft het ontwerp aangepast en opnieuw voorgelegd aan de monumentencommissie. Dit is op 15 september behandeld en nogmaals op 10 november. De initiatiefnemer heeft meer ruimte voor groen in het plan opgenomen. Door middel van hagen wordt een groene omzoming rondom het monument gecreëerd. Op advies van de monumentencommissie zijn twee parkeerplaatsen ingeruild voor groen en op een andere plek in het plan teruggebracht.
Voor een nieuwe huisartsenpraktijk in Stiphout is een vergunning verleend voor een noodgebouw in de achtertuin van de monumentale tweekapper aan de Kloosterstraat 9. Het gaat om een tijdelijke vergunning voor maximaal twee jaar. De huisartsenpraktijk zal hier intrekken in afwachting van de ontwikkeling van het bouwplan aan de Dorpsstraat.
Maakt uw vereniging gebruik van het MFC en heeft u vragen over de ontwikkelingen rondom het bouwplan aan Dorpsstraat 38? U kunt contact met ons opnemen via het online contactformulier of door te bellen naar 14 0492.