Informatie en Automatisering

Informatievoorziening & Automatisering (IVA) is veel meer dan ICT. Vanuit IVA leveren wij een belangrijke bijdrage aan de maatschappelijke opgaven voor de stad. Alle teams binnen IVA werken aan de digitale transitie van onze gemeentelijke organisatie. Dat doen we onder andere door te zorgen voor de infrastructuur, inclusief applicaties en werkplekken. Daarnaast speelt IVA een rol bij het steeds meer datagedreven werken, informatievoorziening, gegevensbescherming en serviceverlening.

Persoonlijke sfeer, korte lijnen, grootse ambitie en stedelijke uitdagingen

De afdeling IVA bestaat uit ruim 130 collega's, verdeeld in de volgende teams:

  • Analyse & Intelligence  
  • Informatiediensten  
  • Regie 
  • Applicatiediensten 
  • Stafunit (waarin onder andere Architectuur & Beleid) 

Team Analyse & Intelligence bestaat uit ongeveer 10 collega's: Onderzoekers, Data Scientists, BI-specialisten en Ondersteuners onderzoek. Wij doen onderzoek, verzamelen data en leggen dit vast. Op basis van de data maken we enerzijds informatieproducten voor de sturing van de organisatie, anderzijds om (beleids-)keuzes voor de stad te ondersteunen. We werken veel samen met alle afdelingen binnen de organisatie, maar ook met externe partners in de stad. Het werk is daardoor sterk sociaal maatschappelijk van aard en heel divers en interessant. We werken Agile/Scrum in sprints van twee weken, een werkwijze die ons helpt resultaatgericht te werken en de juiste prioriteiten te stellen.

Combinatie techniek en inhoud 

Als team doen we meer dan alleen data genereren en onderzoek uitvoeren. We zijn inhoudelijk betrokken bij politieke en bestuurlijke onderwerpen. Dat vraagt om bestuurlijke sensitiviteit en verdieping in de verschillende thema's. In ons werk maken we gebruik van een stadspanel, medewerkerspanel en we beschikken over een veelheid aan data uit in- en externe bronnen. Het team bestaat uit specialisten die elkaar opzoeken, van elkaar leren en open staan voor vernieuwing en innovatie. Naast het genereren van actuele basisinformatie over de stad en managementinformatie, zijn we dwars door de organisatie heen betrokken bij onderwerpen en projecten. Met de Kennisagenda Helmond lopen we als gemeente voorop en krijgt het datagedreven werken steeds meer vorm. Daar zijn we trots op!  

Het team informatiediensten bestaat uit zo'n 25 zelfstandige collega's verdeeld in drie clusters: Informatiebeheer (voorheen bekend als Documentaire Informatie Voorziening of DIV), Gegevensbeheer en Geo-informatie.

Informatiebeheer (DIV)  

Binnen de gemeente is er een veelheid aan documenten, documentstromen, gegevens en informatie. Het opslaan van deze gegevens in een digitaal en fysiek archief is de verantwoordelijkheid van dit team. Daarnaast is het bewaken van de kwaliteit van de gegevens en het monitoren van documentstromen een belangrijke taak van dit team. Dat houdt in controleren, valideren, corrigeren en opschonen van data én het signaleren van afwijkingen. Het team is vraagbaak en adviserend voor de organisatie met betrekking tot vraagstukken over archivering/de archiefwet en zaakgericht werken.

Gegevensbeheer

Het cluster gegevensbeheer houdt zich met name bezig met monitoring, rapportering en daardoor kwaliteitsborging van de Basisregistratie Personen (BRP). We voeren steekproeven uit, corrigeren waar nodig data, verzorgen de verantwoording van gegevens en processen en begeleiden audits. Ook houden collega's zich bezig met naleving van de beveiligingsprocessen rondom reisdocumenten en rijbewijzen.

Geo-informatie

Binnen de gemeente worden ook geografische gegevens en data vastgelegd, waaronder registratie van adressen, gebouwen, wegen, water, groen, spoorlijnen en kunstwerken (BAG/BGT). Onze collega landmeters voeren nauwkeurig metingen uit en voeren deze door in digitale kernregistraties. Deze data dienen als basisinformatie voor de gemeente en andere Nederlandse overheden voor o.a. nieuwe ontwikkelingsplannen, groen en gebouwenbeheer.   

Binnen het team kennen we diverse functies: Gegevensbeheerders, Adviseur informatiebeheer, Documentair medewerker, Landmeter, Gegevensmakelaar, en Decentrale Security & Privacy Officer.

Team ‘Regie’ bestaat uit ongeveer 38 collega's: Informatieadviseurs, IT-projectleiders, Security & Privacy Officers, Contractbeheerder, Programmamanager, Programmaondersteuner   en Functioneel beheerders.  We zijn gericht op het aansturen van verandering en innovatie binnen de organisatie op het gebied van informatievoorziening, met focus op het nieuwe werken. We implementeren moderne manieren van (projectmatig) werken en verbeteren processen. We werken vraaggestuurd van binnenuit de organisatie en kijken wat teams nodig hebben om optimaal hun werk te kunnen doen. Ook vertalen we externe ontwikkelingen, zoals vernieuwde wetgeving, naar interne werkwijzen en ondersteunen we bij de implementatie van nieuwe systemen en processen. De functioneel beheerders leveren gebruikersondersteuning aan de gehele organisatie.

Eén van onze programma's heet ‘Altijd verbonden'

Een programma dat zorg draagt voor alle generieke voorzieningen binnen gemeente Helmond. Daarnaast innoveren we door te investeren in Agile portfolio management, waarbij alle inhoudelijke veranderopgaven van de stad samen komen en het startpunt is voor alles wat we uitrollen. Zo dragen we concreet bij aan dat wat belangrijk is voor de ontwikkeling van de stad Helmond. Het project Digital Twin is een mooi voorbeeld hoe we bijdragen aan het digitaal inzichtelijk maken van effecten van maatregelen/aanpassingen aan de stad. We zijn daarnaast sterk in verbinding met de gehele organisatie en spelen in op de hulpvragen die er zijn.

Wij zijn het team van maatschappelijk betrokken veranderaars

Een programma dat zorg draagt voor alle generieke voorzieningen binnen gemeente Helmond. Daarnaast innoveren we door te investeren in Agile portfolio management, waarbij alle inhoudelijke veranderopgaven van de stad samen komen en het startpunt is voor alles wat we uitrollen. Zo dragen we concreet bij aan dat wat belangrijk is voor de ontwikkeling van de stad Helmond. Het project Digital Twin is een mooi voorbeeld hoe we bijdragen aan het digitaal inzichtelijk maken van effecten van maatregelen/aanpassingen aan de stad. We zijn daarnaast sterk in verbinding met de gehele organisatie en spelen in op de hulpvragen die er zijn.

Team applicatiediensten bestaat uit ongeveer 40 collega's die er elke dag voor zorgen dat alle applicaties blijven draaien. Ook dit team is van levensbelang voor onze organisatie, want zonder goed werkende applicaties kunnen onze collega's hun werk niet goed uitvoeren. Een technische baan met grote impact dus.

Ons team bestaat uit drie subteams die onderling veel samenwerken: 

Servicedesk  

Collega's van de servicedesk zijn het eerste aanspreekpunt voor alle ICT-gerelateerde vragen, software, hardware en applicaties. Zij zorgen er tevens voor dat alle kantoorautomatisering werkt en ze collega's helpen met vragen en problemen. Dit team bestaat uit klant- en servicegerichte mensen met een technische achtergrond.   

Systeembeheer   

Alles wat gaat over infrastructuur en technisch beheer gebeurt in dit team. Systeembeheerders houden zich bezig met netwerken, databases, servicesystemen en telefoonbeheer. Zij werken veel samen met leveranciers. Naast de systeembeheerders werkt er ook een ICT-adviseur en projectmedewerkers die aansluiten bij organisatiebrede projecten.   

Applicatiebeheer  

Het team applicatiebeheer is nauw betrokken bij onderdelen van de organisatie. Zo werkt elke applicatiebeheerder samen met een directe collega voor specifieke afdelingen en applicaties. Als applicatiebeheerder werk je in de driehoek met functioneel applicatiebeheerders en gebruikers.  

Cultuur van open boeken  

In dit team zijn we open boeken, we delen veel met elkaar en weten goed wat er speelt. We kunnen daardoor snel schakelen, hebben korte lijnen en doen gewoon niet zo moeilijk. Samen vooruitkomen, elkaar helpen en vooral het doel niet uit het oog verliezen. Hoewel de organisatie soms complex is en onze rol ondersteunend is aan de organisatie, zien we de impact die we maken. Samen dragen we bij aan de continuïteit van de organisatie. Dat maakt dat mensen graag in dit team werken. Ook omdat er zoveel kansen liggen om jezelf vakinhoudelijk te ontwikkelen. Want de techniek staat nooit stil en wij dus ook niet!  

Team Stafunit bestaat uit ongeveer 9 collega's: Lead Enterprise Architect, Domein Architecten, Project Architecten, Adviseur Informatiemanagement en –beleid, Regisseur Functioneel en Applicatiebeheer en Management Assistent. 

Dit team heeft de subteams: Architectuur & Beleid, Managementondersteuning en Regie Applicatiebeheer en Functioneel Beheer. 

Architectuur & Beleid 

Dit subteam kent twee taakgebieden, namelijk: 1) strategisch informatiemanagement en -beleid van de informatievoorziening en digitalisering, én 2) de architectuurfunctie. Ze versterken en vullen elkaar aan. Het team stelt beleid én (architectuur)kaders op met een gemeentebrede werking.  

Binnen de Stafunit wordt de gemeentebrede visie en strategie voor de informatievoorziening en digitalisering van Helmond opgesteld. Het bewaken én uitvoeren van dit beleid doet de Stafunit samen met andere teams binnen IVA, zoals Team Regie (I-adviseurs, en functioneel beheerders, portfolio management), Informatiediensten, Applicatiediensten én het Programma Altijd Verbonden. Het team vertaalt deze visie en strategie naar een meerjarige ontwikkelagenda én ieder jaar naar een concreet jaarplan én een begroting voor de informatievoorziening van Helmond. Afgeleid van dit gemeentebrede informatiebeleid worden binnen verschillende teams van IVA afgeleide beleidskader opgesteld, zoals voor informatiebeheer.   

In de Stafunit zit ook de architectuurfunctie die verantwoordelijk is voor het ontwikkelen en onderhouden van de architectuurkaders van Helmond. Helmond zet werken onder architectuur in als werkwijze om (grote en complexe) veranderopgaven zo goed mogelijk en in samenhang te laten bijdragen aan de Helmondse ambities. Daarbij gaat architectuur over méér dan alleen informatievoorziening of ICT, het gaat ook over producten/diensten, processen, data en communicatiekanalen.  

Managementondersteunig 

Binnen de Stafunit bevindt zich de managementondersteuning van de afdeling. De Management Assistent heeft als primaire taak om het managementteam van IVA te ondersteunen in de breedste zin van het woord en met name de ondersteuning van de CIO/Afdelingsmanager. Denk aan agendabeheer, mailboxbeheer en het plannen van complexe afspraken. De Management Assistent neemt actief deel aan het wekelijkse IVA-managementoverleg. Daarnaast heeft de Management Assistent een organisatorische, coördinerende en administratieve rol binnen de afdeling en verzorgt de interne communicatie.  

Regie Applicatiebeheer en Functioneel Beheer 

De Regisseur Applicatiebeheer en Functioneel Beheer heeft een regisserende functie in de sturing van de Applicatiebeheerders en Functioneel Beheerders en heeft een sturende e/o inhoudelijke rol binnen IT Service Management en diverse IT-projecten. 

De cultuur binnen IVA: We vieren successen

We werken integraal samen en vieren successen samen. De lijnen zijn kort, mensen kijken naar elkaar om en helpen elkaar. Een sterke teamgeest dus én we pionieren graag. Er is een prettige dynamiek en open sfeer binnen de afdeling. We hebben de wil om te veranderen en een bijdrage te leveren aan belangrijke thema's binnen de gemeente Helmond.

Werkplezier is binnen ons team geformuleerd als doel op zich; daarom delen we succes met elkaar en hebben we een IVA-feestcommissie, die met grote regelmaat leuke dingen organiseert. Hierdoor zijn we sterk met elkaar verbonden en kunnen we beter samenwerken vanuit onze kernwaarden, waarin vertrouwen een belangrijke waarde is. Een gezellige afdeling waarin je veel impact kunt maken!

Collega's aan het woord

Alle gevonden vacatures

32 - 36 uur | € 3602 - € 5313
Solliciteer vóór: 09 januari 2025
32 - 36 uur | € 5070 - € 6862
Solliciteer vóór: 09 januari 2025
36 uur | € 2700 - € 3831
Solliciteer vóór: 10 januari 2025
32 - 36 uur | € 3359 - € 4811
Solliciteer vóór: 09 januari 2025
Uw Reactie
Uw Reactie