- Inwoner
- Zorg en ondersteuning
- Nieuwe inkoopstrategie Wmo
- Huishoudelijke hulp
Huishoudelijke hulp
Op 1 april 2025 is in Helmond een nieuwe werkwijze gestart voor huishoudelijke ondersteuning via de Wmo. Deze verandering maakt deel uit van een bredere veranderaanpak bij zorg en ondersteuning door de gemeente. Door slimmer in te kopen en de ondersteuning beter te volgen, verbeteren we de kwaliteit van de zorg én zorgen we ervoor dat hulp beschikbaar blijft voor iedereen die het nodig heeft.
Overgang naar nieuwe situatie
Tot 1 april 2025 waren er 19 aanbieders van huishoudelijke ondersteuning actief in Helmond. Dit aantal is teruggebracht naar vijf: Acteon Thuiszorg BV, Poetszorg, Savant Zorg, Thuiszorg Samen Verder en TZorg. Deze aanbieders zijn geselecteerd op basis van de kwaliteit van de zorg die zij leveren en hun kracht om goed samen te kunnen werken met welzijnsorganisaties en netwerken in de wijk. De prijs stond hierbij vast en speelde geen rol in de selectie.
Impact op cliënten en medewerkers
De gemeente en alle betrokken zorgaanbieders hebben de afgelopen periode nauw samengewerkt om deze overgang soepel te laten verlopen en de gevolgen voor cliënten en medewerkers zo klein mogelijk te houden.
Bij de overgang naar de nieuwe situatie wilden we dat de huishoudelijke ondersteuning bleef doorgaan. Bij het overstappen probeerden we zoveel mogelijk cliënten met hun vaste hulp samen over te laten stappen naar een andere zorgaanbieder. Dit is gelukt, want veel hulpen zijn samen met hun cliënten overgestapt naar één van de vijf aanbieders. Ook het kleine aantal cliënten die zonder hun vaste hulp overgingen, heeft een nieuwe plek gekregen. De overgang heeft geen wachtlijsten voor nieuwe cliënten opgeleverd. Na een succesvolle overgang is de nieuwe werkwijze vanaf 1 april 2025 een feit.
Efficiënter en passend bij behoeften
De nieuwe werkwijze zorgt voor een intensieve samenwerking tussen de zorgaanbieders, welzijnsorganisaties en netwerken in de wijken en met de gemeente. Hierdoor wordt huishoudelijke ondersteuning niet alleen efficiënter, maar ook beter afgestemd op de behoeften van inwoners. Door nauwere samenwerking kunnen zorgaanbieders beter inspelen op veranderende hulpvragen en innovatieve werkwijzen ontwikkelen die bijdragen aan toekomstbestendige zorg.
Vragen?
Heeft u nog vragen over deze veranderingen bij huishoudelijke ondersteuning dan kunt u contact opnemen met de gemeente via telefoonnummer 140492 keuze 2.