Individuele begeleiding

Wij gaan een aantal veranderingen doorvoeren in de individuele begeleiding. We willen de zorg verbeteren en hebben aangegeven wat wij belangrijk vinden. In onze nieuwe inkoopstrategie hebben we dit uitgewerkt. Hoewel nog niet alles duidelijk is, willen we met de onderstaande informatie zoveel mogelijk duidelijkheid geven. Deze pagina is bedoeld om inwoners te informeren die gebruikmaken van individuele begeleiding.

Nieuwe aanpak Individuele begeleiding

In Helmond vinden we dat de inwoners die ondersteuning nodig hebben, deze moeten krijgen. Veel inwoners van Helmond krijgen individuele begeleiding vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Deze ondersteuning kan op verschillende manieren. Hierbij kijken we wat past bij de inwoner en de situatie. Met de begeleiding zorgen we ervoor dat inwoners in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen en zo veel mogelijk aan het gewone leven kunnen deelnemen.

In Nederland staat de zorg erg onder druk. Er wordt om meer zorg gevraagd dan geleverd kan worden. Dit ligt onder andere aan het tekort aan zorgmedewerkers en doordat de groep van oudere mensen steeds groter wordt. We moeten dus op zoek naar nieuwe oplossingen.
In Helmond kunnen inwoners voor individuele begeleiding terecht bij de Sociale Teams Helmond (STH). Zij geven zelf deze ondersteuning of zorgen dat er een zorgaanbieder ingeschakeld wordt. Dit laatste gebeurt wanneer er een vorm van ondersteuning nodig is die zij zelf niet kunnen bieden.

De gemeente wil de samenwerking tussen deze zorgaanbieders en STH nog verder verbeteren. Dit geldt ook voor de samenwerking met andere partijen zoals de Geestelijke gezondheidszorg (GGZ).

In Helmond werken we nu met heel veel zorgaanbieders, meer dan 90. Door met een kleinere groep zorgaanbieders te gaan samenwerken kunnen we dit beter organiseren. Belangrijk om te weten: we organiseren de zorg rondom de inwoner en stellen deze centraal.
We kijken kritisch naar de samenwerking en kijken waar we die kunnen verbeteren of moeten aanvullen. We zoeken naar de aanbieders die dit het beste kunnen uitvoeren. Dit kan betekenen, dat de individuele begeleiding in de toekomst van een andere aanbieder komt. Om dit zorgvuldig aan te pakken praten de gemeente en aanbieders nu met elkaar.

De contracten die we hebben met de aanbieders van individuele begeleiding zijn bijna 10 jaar geleden afgesloten. De contracten passen niet meer bij de richting die de gemeente op gaat. Daarom houden wij een aanbesteding voor de nieuwe periode.

In de aanbesteding kiezen we aanbieders die samen met ons de begeleiding nog verder kunnen verbeteren. Naast dat we de zorg verder willen verbeteren, is deze verandering ook nodig om de zorg te kunnen blijven bieden in de toekomst. Om de overgang goed te kunnen doen, hebben we er voor gekozen om de nieuwe contracten pas op 1 januari 2026 in te laten gaan. De huidige contracten verlengen we tot die datum. Dan hebben we een jaar de tijd om zorgvuldig naar de nieuwe situatie toe te werken.

Er zijn nu ruim 90 zorgaanbieders die een contract met ons hebben. Voor de nieuwe periode willen we met ongeveer 20 zorgaanbieders een contract afsluiten. Met minder verschillende zorgaanbieders is het makkelijker om afspraken te maken en kunnen we beter samenwerken om de zorg te verbeteren. We willen dat zorgaanbieders meer gaan samenwerken met andere partijen, zoals de Sociale Teams Helmond.

Omdat er verschillende vormen van ondersteuning zijn bij individuele begeleiding verdelen we deze in 6 groepen, dit noemen we percelen. We gaan de beste zorgaanbieders kiezen. In totaal hebben we straks ongeveer 20 zorgaanbieders.

We begrijpen dat u graag uw vaste begeleider wilt houden. Daarom gaan wij er samen met de zorgaanbieders voor zorgen dat dit voor zoveel mogelijk mensen lukt. Wanneer uw zorgaanbieder zelf geen contract krijgt voor de nieuwe periode dan is het soms mogelijk om als onderaannemer zorg te blijven leveren.

Dit zal helaas niet voor iedereen mogelijk zijn. In dat geval zorgen wij dat u een andere begeleider krijgt die u goede ondersteuning kan bieden. Samen met de zorgaanbieder die u nu hebt, zorgen wij voor een goede overgang naar uw nieuwe begeleider.

Ja, u heeft straks de keuze uit verschillende aanbieders voor individuele begeleiding.

Tot 1 januari 2026 verandert er voor u niets en u hoeft niets te doen. Wanneer er wel iets voor u verandert, informeren wij u hierover.

Tot het einde van 2024 volgt de procedure voor de aanbesteding. Alle geïnteresseerde zorgaanbieders kunnen zich hiervoor inschrijven.

We verwachten dat begin 2025 duidelijk is welke zorgaanbieders na 1 januari 2026 actief zullen zijn in de gemeente Helmond. We maken samen met alle zorgaanbieders (dus ook de aanbieders die geen nieuw contract krijgen) een plan voor een goede overgang naar de nieuwe situatie.

In de eerste maanden van 2025 kunnen we u dus verder informeren.

Heeft u nog vragen? U kunt ons bellen via 14 0492 (optie 2) of mailen naar zorgpoort@helmond.nl.

Uw Reactie
Uw Reactie