Woningaanpassingen

Veel mensen willen zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Door ziekte, ouderdom of een beperking kunt u problemen krijgen in uw huidige woning. Bijvoorbeeld met traplopen of de douche instappen.

Door op tijd na te denken of uw woning en woonomgeving nog bij uw situatie passen, kunt u problemen voorkomen. U kunt verhuizen of uw woning aanpassen. Mogelijk kunt u hierbij gebruik maken van:

Als u onverwachte beperkingen ervaart in uw woning, kunt u misschien een beroep doen op de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Heeft u vragen over woningaanpassingen?

Bel dan naar de gemeente op 14 0492, optie 2 (zonder kengetal). U kunt uw situatie uitleggen aan een medewerker. Soms kunnen we uw vraag meteen beantwoorden. Als dat niet lukt, schakelen we een medewerker in die u verder kan helpen.

U kunt ook terecht bij professionals in de wijk. Zij zijn te vinden bij inlooppunten verspreid over de stad. Loop gerust even binnen. Bekijk alle locaties waar u terecht kunt.

Voor voorzieningen die via de Wmo worden verstrekt, zoals een hulpmiddel of woningaanpassing, betaalt u meestal een eigen bijdrage. De medewerker van de gemeente kan u hier meer over vertellen. U kunt de eigen bijdrage ook zelf berekenen op de website van het CAK.

Mogelijke oplossingen

Een medewerker van de gemeente bespreekt met u welke beperkingen u in de woning ervaart en welke oplossingen er zijn. Denk hierbij aan:

  • Een algemeen gebruikelijke voorziening: Dit zijn voorzieningen die niet specifiek voor mensen met een beperking zijn en die u zelf kunt kopen. Zoals een (tweede) trapleuning of handgreep.
  • Een hulpmiddel: Veel hulpmiddelen kunt u tijdelijk lenen bij een thuiszorgwinkel. Hulpmiddelen die u langere tijd nodig heeft, worden soms door de gemeente betaald via de Wmo, zoals een tillift. Uw zorgverzekeraar kan ook hulpmiddelen vergoeden, zoals een speciaal bed of hulpmiddel om zelfstandig uit bed te komen. Sommige hulpmiddelen kunt u zelf kopen, zoals een toiletverhoger of een sta-op stoel.
  • Een verhuizing naar een andere woning: Soms kunt u hiervoor vanuit de Wmo een vergoeding krijgen.
  • Een woningaanpassing via de Wmo: De gemeente onderzoekt hoe het woonprobleem kan worden opgelost. De oplossing moet passend zijn, maar niet duurder dan nodig.
Uw Reactie
Uw Reactie