- Ondernemer
- Horeca
- Checklist paracommercie
Checklist paracommercie
Deze checklist maakt duidelijk tijdens welke activiteiten georganiseerd door uw vereniging of stichting alcohol geschonken mag worden.
Als u van plan bent om een activiteit, waarbij alcohol verstrekt wordt, te organiseren die niet voorkomt op deze lijst, neem dan eerst contact op met onze Afdeling Veiligheid en Naleving. Dat kan via telefoonnummer (0492) 58 71 56 of per e-mail gemeente@helmond.nl.
Het is toegestaan om per kalenderjaar bij maximaal drie van de volgende activiteiten alcoholhoudende drank te verstrekken, aanvullend aan de activiteiten die vallen onder uw statutaire doelstellingen:
- Toneelvoorstellingen;
- Concerten, gegeven door statutair in de gemeente Helmond gevestigde koren, harmonieën en muziekkorpsen;
- Carnavalsfestiviteiten;
- Festiviteiten met een charitatief karakter.
U dient hiervan uiterlijk vier weken voor deze activiteit melding te doen aan de burgemeester.
Daarnaast mogen tijdens de volgende activiteiten georganiseerd door een paracommerciële instelling alcoholhoudende dranken worden verstrekt:
Sportieve instellingen / recreatieve instellingen:
- Jubileumfeest van het bestuur;
- Kampioenschap;
- Afscheidsfeest van het bestuur / een bestuurslid;
- Feestavond voor vrijwilligers;
- Jaarfeest of afsluiting seizoen;
- Toernooi;
- Overige strikt club gerelateerde feesten voor leden;
- Nieuwjaarsborrel (alleen voor leden).
Sociaal-culturele instellingen:
- Bijeenkomsten / vergaderingen / feesten van en voor verenigingen en stichtingen die gebruik maken van het pand (dus alleen toegankelijk voor de leden);
- Sociaal-culturele evenementen (ook voor publiek toegankelijk);
- Jaarvergaderingen gebruikers van het pand;
- Kerstviering gebruikers van het pand;
- Nieuwjaarsborrel gebruikers van het pand.
Educatieve instellingen:
- Lessen/cursussen;
- Afstudeerbijeenkomst / diploma-uitreiking;
- Schoolfeesten voor leerlingen;
- Ouderavond;
- Laatste schooldag;
- Sportdag voor leerlingen en leraren.
Instellingen van godsdienstige of levensbeschouwe-lijke aard:
- Alle activiteiten die te maken hebben met levensbeschouwelijke of godsdienstige zaken, zoals bijeenkomsten, cursussen, kerstviering, enzovoort.
De volgende activiteiten mogen door een paracommerciële instelling wel worden georganiseerd, maar er mogen daarbij GEEN alcoholhoudende dranken worden verstrekt.
Dit zijn de bijeenkomsten van persoonlijke aard:
- Bruiloften;
- Verjaardagsfeesten;
- Barbecueavond;
- Feestavond;
- Koffietafels;
- Condoleancebijeenkomsten;
- Recepties.
Let op: Aan personen tot 18 jaar mag in het geheel geen alcoholhoudende drank verstrekt worden.
Meer duidelijkheid over paracommercie
We kennen in Helmond commerciële horecaondernemers en paracommerciële instellingen. Paracommerciële instellingen zijn verenigingen en stichtingen die horeca-activiteiten ontplooien die los staan van hun hoofddoelstelling. Denk aan wijk- en buurthuizen en kantines van sportverenigingen. De hoofddoelstelling van bijvoorbeeld een voetbalvereniging is het verzorgen van voetbaltrainingen en voetbalwedstrijden. Het schenken van een biertje in de kantine is niet de hoofddoelstelling van een voetbalvereniging.
Als niet helemaal duidelijk is welke horeca-activiteiten een paracommerciële instelling nu wel of niet mag uitvoeren, bestaat de kans op oneerlijke concurrentie. Wij willen deze kans zoveel mogelijk beperken. Daarom hebben wij bepalingen opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Deze bepalingen moeten duidelijk maken wanneer er sprake is van paracommercialisme oftewel oneerlijke concurrentie.
Wat verstaan we onder oneerlijke concurrentie?
Oneerlijke concurrentie kan ontstaan doordat verenigingen en stichtingen een zeer gunstige (lagere) prijs kunnen vragen voor het aanbieden van maaltijden en alcoholhoudende dranken omdat zij:
- direct of indirect subsidie krijgen van bijvoorbeeld de gemeente Helmond;
- maar twee personen nodig hebben die in het bezit zijn van een diploma Sociale Hygiëne;
- regelmatig en vaak structureel werken met vrijwilligers;
- fiscaal gunstigere voorwaarden hebben;
- tegen niet marktconforme (vaak symbolische) voorwaarden en prijzen accommodaties kunnen verkrijgen of huren.
Door, op tijden waarop de vereniging of stichting zich niet bezighoudt met haar hoofddoelstelling, alcoholhoudende dranken te verkopen tegen een gunstigere prijs dan die commerciële horecaondernemers kunnen vragen, wordt die commerciële horeca benadeeld. We spreken dan over oneerlijke concurrentie.
Hoe kunnen we oneerlijke concurrentie voorkomen?
Om te voorkomen dat er oneerlijke concurrentie ontstaat, leggen we aan de Alcoholwet van verenigingen en stichtingen een aantal voorschriften en beperkingen op. Dit komt er in het kort op neer dat:
- bij bijeenkomsten van persoonlijke aard geen alcoholhoudende drank mag worden verstrekt. Hierbij moet gedacht worden aan recepties, bruiloften, feesten en andere bijeenkomsten zoals condoleancebijeenkomsten die geen verband houden met de hoofddoelstelling van de vereniging of stichting.
- alcoholhoudende drank alleen mag worden verstrekt één uur voorafgaand, één uur na afloop en gedurende de tijd waarop de vereniging of stichting zich bezighoudt met haar hoofddoelstelling of gedurende de tijd die nodig is voor een adequate afsluiting van de (sportieve) handeling, mits dit is tussen 12.00 en 0.00 uur op zondag tot en met donderdag en tussen 12.00 uur en 01.00 uur op vrijdag en zaterdag.
- drie maal per jaar mag er tijdens de hiervoor genoemde tijden alcoholhoudende drank verstrekt worden bij toneelvoorstellingen, concerten, gegeven door statutair in de gemeente Helmond gevestigde koren, harmonieën en muziekkorpsen, carnavalsfestiviteiten en festiviteiten met een charitatief karakter. Hiervan dient uiterlijk vier weken voor deze activiteit melding te zijn gedaan aan de burgemeester.
Wanneer worden welke voorschriften aan de vergunning volgens de Alcoholwet verbonden?
- Commercieel: Aan commerciële horeca bedrijven (NV, BV, eenmanszaak en VOF) worden geen beperkende voorschriften opgelegd in het kader van de Alcoholwet. Zij krijgen een - wat genoemd wordt - volledige vergunning.
- Paracommercieel met beperkende voorschriften: Aan paracommerciële instellingen (stichtingen en verenigingen) worden in beginsel beperkende voorschriften opgelegd in het kader van de Alcoholwet. De voorschriften en beperkingen staan hierboven onder het kopje 'Hoe kunnen we oneerlijke concurrentie voorkomen?' in het kort omschreven.
- Paracommercieel zonder beperkende voorschriften: Aan een stichting of vereniging kan een volledige vergunning (zonder beperkende voorschriften) worden verstrekt, indien in ieder geval wordt voldaan aan de volgende voorwaarden:
- Ingeschreven bij Kamer van Koophandel;
- Niet werken met vrijwilligers;
- Geen overheidssubsidie, ook niet in de afgelopen 10 jaar;
- Het afdragen van alle sociale premies en belastingen op het volledige loon van werknemers;
- Het ondernemen geschiedt voor rekening en risico van de instelling zelf.