• Stad
  • Week van Digitaal Bewustzijn

Week van Digitaal Bewustzijn

De Week van Digitaal Bewustzijn vindt dit jaar voor de derde keer plaats in Helmond. Het gaat om de week van maandag 25 tot en met vrijdag 29 november 2024. Gedurende deze week organiseren we diverse activiteiten om het digitaal bewustzijn van Helmondse jongeren te vergroten. Wat weet TikTok over jou? En wie ben jij online? Je leert het tijdens de Week van Digitaal Bewustzijn!

Het begon allemaal met onze ambitie om van Helmond een digitale stad te maken, waar iedereen aan mee kan doen. We willen dat dat alle inwoners op de hoogte zijn van de kansen en de risico’s van de digitale wereld. Niemand zit zoveel online als jongeren en daarom is deze week speciaal voor hen. Door de jeugd bewust te maken van wat er allemaal mogelijk is en waar je op moet letten, kunnen zij beter beslissen waar ze wel of niet digitaal aan meedoen.

Convenant Digitaal Bewustzijn

Heel Helmond digitaal bewustmaken, kunnen we natuurlijk niet alleen. Samen met maatschappelijke organisaties, scholen en experts hebben we onze handtekening onder het convenant Digitaal Bewustzijn gezet. Met de Week van Digitaal Bewustzijn geven we een praktische invulling aan onze gezamenlijke ambitie. Met trots presenteren wij het programma voor de Week van Digitaal Bewustzijn. Kom jij ook?

Bekijk de aftermovie van de vorige editie

Benieuwd wat je kunt verwachten? De editie was vorig jaar een groot succes. Ruim 2300 jongeren deden vorig jaar mee aan de Week van Digitaal Bewustzijn. Er werd aandacht op school besteed, op straat, in de Bibliotheek, in het Speelhuis van Helmond en vond er een debat plaats met jongeren van verschillende Helmondse scholen. Bekijk hieronder de aftermovie van vorig jaar!

Programma

Welke activiteiten vinden er allemaal plaats tijdens de Week van Digitaal Bewustzijn? Bekijk hieronder het programma met bijeenkomsten, locaties en data.

Locatie

Datum

Programma

Jan van Brabantcollege - Molenstraat

Dinsdag 26 november

15.30 – 16.45 uur

Helmondse DigiTalks

Een inspirerende lezing voor onderwijsprofessionals in Helmond.

Aantal personen: 100 personen

Ter AA

Woensdag 27 november

11.00 – 16.00 uur

All About Gaming Event

 

Tijdens de Week van Digitaal Bewustzijn organiseert Ter AA samen met ESL Benelux een gaming event. Het Ter AA wordt omgetoverd tot een gaming arena. Tijdens deze dag kan je gezellig komen gamen. Speel onder andere FIFA, Counter Strike, F1, League of Legends of Rocket League. Naast Ter AA, Politie Nederland en ESL zijn er ook andere organisaties aanwezig. Vooraf aanmelden is niet verplicht, wel fijn! Lees meer over het All About Gaming Event. Een middag voor jong en oud!

Bibliotheek Helmond-Peel

Woensdag 27 november 19.30 – 21.30 uur

DigiDebat

Het 3e Helmondse Digidebat vindt plaats in de Helmondse bibliotheek. Tijdens dit debat, dat in het kader van de week van het Digitaal Bewustzijn wordt georganiseerd, debatteert een mooie mix van Helmondse scholieren, studenten, jongeren en politici over stellingen die allemaal met de digitale wereld en het omgaan daarmee te maken hebben.

Aantal personen: 60 personen

Cacaofabriek Helmond

Donderdag 28 november 9.00 – 16.00 uur (1,5 uur per klas)

Discovery Fest

Ontdek de wereld van tech met interactieve demo’s, toffe challenges en ontmoet jonge professionals die je alles laten zien over innovaties!

Ter AA

Donderdag 28 november  19.30 – 21.30 uur

Mijn kind online

Een bijeenkomst voor ouders/verzorgers over de digitale wereld van onze Helmondse jongeren.

Aantal personen: 500 personen

Huis voor de Stad

Vrijdag 29 november 14.45 – 17.00 uur

Partnerbijeenkomst

Samen met alle partners uit het convenant laten we zien wat we de afgelopen week hebben gedaan, komt er een spreker voor een inspirerende lezing en gaan we in gesprek met jongeren van de Kempel. Wil jij jouw steentje bijdragen aan een Digitaal Bewust Helmond? Kom dan ook!

Aantal personen: 70 personen

Deelnemende partijen

Dit zijn de partijen die meedoen! Lees hieronder waarom zij de Week van Digitale Bewustzijn belangrijk vinden door op de namen te klikken. Sommige partijen hebben geen quote, maar willen we uiteraard wel graag vermelden als partner.

Ihsane Beyd: Van nieuwsgierigheid naar digitale bewustwording betekent: levenslang leren en groeien in digital skills zodat je jezelf en anderen kan helpen in deze maatschappij. Wat laat jij dus (digitaal) achter?

Digitale bewustwording begint met nieuwsgierigheid. Ontdek vanuit jouw eigen nieuwsgierigheid welke plaats technologie heeft in de samenleving, vervolgens leer en inspireer!

Technologie heeft een grote impact op onze levens. Sta wat vaker stil bij de positieve aspecten door een lijst te maken van wat het je opbrengt en wat je ermee zou kunnen doen. Ga vervolgens over tot actie.

De transformatie van de digitale samenleving vraagt niet alleen om digitaal bewustzijn, maar ook leergierigheid. Begin klein, verdiep je eerst in je eigen digitaal gedrag en geef kennis die je opdoet aan anderen door.

Johan Fietelaars: Juist in deze tijd is het zo belangrijk dat onze kinderen digitaal bewustzijn. Daarom beginnen wij op het Dr. Knippenbergcollege hier al vanaf dag 1 mee.

Digitaal bewustzijn betekent niet alleen wat je met technologie kunt doen maar ook hoe je dit moet doen. Daarom willen wij onze leerlingen vanaf dag 1 laten zien hoe dit goed te doen.

Digitale hulpmiddelen verdwijnen nooit meer, daarom is het essentieel dat wij onze verantwoordelijkheid nemen en onze jongeren leren hoe je er bewust mee omgaat.

Kevin Reuter: Naarmate we meer met digitale vaardigheden aan de slag gingen met onze leerlingen, merkten we dat de vragen van leerlingen veranderden. De prioriteit van overleven met devices naar het leven in een online wereld.

Saleh Dahmani: Instagram kreeg een hele grote boete, omdat het platform onzorgvuldig is omgegaan met de data van kinderen. Hierom zijn juist kinderen zo interessant voor sociale media.” Dit is een kopje van een nieuws item. Smartphones zijn handig, maar er zijn ook risico’s. Sommige mensen kunnen er moeilijk mee omgaan. Andere mensen zijn er heel handig mee, maar denken niet zo goed na over wat ze delen op het internet. Wees alert en zorgvuldig  met wat je plaatst. Het is de hoogste tijd voor ons om digitaal bewuster te zijn!

Richard Meulenberg: De leefomgeving en alle faciliteiten worden steeds meer digitaal. Het soepel hiermee omgaan is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Velen kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken.

Anke Brüggink: Op het Van Dijkcollege bereiden wij kwetsbare leerlingen voor op een zinvolle plek in de maatschappij. Om onze leerlingen goed voor te bereiden op hun toekomst besteden we in ons onderwijs veel aandacht aan de onderwerpen wonen, werken en vrije tijd. Het ondertekenen van het convenant en onze deelname aan de Week van Digitaal bewustzijn is voor ons een mooie manier om samen met andere organisaties het belang van dit onderwerp te onderstrepen en onze leerlingen op het gebied van digitaal bewustzijn extra te ondersteunen. 

Als bibliotheek Helmond-de Peel leveren we een bijdragen aan iedereen die wil (digi)taalvaardig te maken. Wij vinden het belangrijk dat iedereen toegang heeft tot de acinformatiemaatschappij en er zijn weg in kan vinden.

Dit doen we met gericht aanbod zoals Klik &Tik- of DigiD trainingen, workshops voor kinderen op het gebied van computervaardigheden en leuke aanvullende activiteiten.

Meer informatie? 

Uw Reactie
Uw Reactie