• Stad
  • Natuurgebied ’t Gulden Land

Natuurgebied ’t Gulden Land

Ingeklemd tussen de oude en nieuwe Zuid-Willemsvaart, tussen het noordelijkste puntje van Helmond en ten oosten van Aarle-Rixtel, ligt een natuurgebied genaamd ’t Gulden Land. Samen met Waterschap Aa en Maas en gemeente Laarbeek hebben we de handen ineengeslagen om dit gebied te (her)ontwikkelen. ’t Gulden Land moet een plek worden waar groen, water, cultuurhistorie en recreatie hand in hand gaan. De naam ’t Gulden Land verwijst naar het Gulden Huys, dat vroeger midden in het gebied stond. Daarnaast meandert er een beekje door de omgeving die de naam Gulden Aa draagt.

Het gebied, dat loopt van de kop van Aarle-Rixtel tot aan het centrum van Helmond, is van oudsher gericht op agrarisch gebruik en natuurgebruik. Vandaag de dag is het verwilderd en slecht toegankelijk. We voeren de komende tijd met het Waterschap en de gemeente Laarbeek verschillende projecten uit om een aaneengesloten natuur- en recreatiegebied te creëren. Zo herstellen we het beekje de Aa voor een grotere biodiversiteit en betere waterkwaliteit, wordt de stuw bij Aarle-Rixtel voor vissen toegankelijk gemaakt en onderzoeken we de recreatieve mogelijkheden op de kop van het gebied.

Daarnaast werken we aan de ontwikkeling van de Waterboulevard. Daarmee kan je vanaf Helmond Centrum langs het kanaal fietsen en wandelen, tot de Braak aan het nieuwe kanaal. Zo wordt ’t Gulden Land toegankelijk voor wandelaars en fietsers.

Aan de rand van de wijk De Eeuwsels verbinden we het groen en water tussen wijk en Bundertjes met elkaar.

Natuurgebied ’t Gulden Land krijgt steeds verder vorm. De graafmachines in de Kop van Aarle-Rixtel zijn bijna klaar en daarmee is de herinrichting van ’t Gulden Land in de laatste fase beland. Natuurgebied 't Gulden Land strekt zich vanaf de Kop van Aarle-Rixtel tot aan het centrum van Helmond-Noord. De herinrichting van het natuurgebied ging vorig jaar van start aan de Helmondse kant bij de Gulden Aa.

Kronkelende Aa

Door de gunstige weersomstandigheden kon aannemer Van Beers in De Kop flink meters maken. De luchtfoto laat goed zien hoe de Aa nu kronkelt door het gebied. Voorheen was het een rechte beek. Zodra de temperatuur weer oploopt en de natuur gaat groeien en bloeien, zal een dynamischer en natuurlijker landschap ontstaan.
 

Het nieuwe tracé van de Aa

Nieuwe poelen en een oeverzwaluwwand

Naast het grondwerk zijn de afgelopen tijd nog tal van andere werkzaamheden uitgevoerd. Zo zullen een aantal nieuwe poelen als rustplek gaan dienen voor kikkers en salamanders. Vormt een nieuwe oeverzwaluwwand in het voorjaar een goede broedplek voor oeverzwaluwen. En zorgt een nieuwe wandelbrug over de Aa ervoor dat mensen het gebied straks beter kunnen bereiken.

In de gaten van deze wand bouwen oeverzwaluwen nestjes

Poelen dienen als rustplek voor kikkers en salamanders 

Nieuwe wandelbrug over de Aa

Laatste werkzaamheden

Wat nog rest aan werkzaamheden voor dit jaar, is het planten van bomen in het gebied. Begin volgend jaar zaaien we de natuurpercelen in. En brengen we een aantal recreatieve en informatieve voorzieningen aan. De ingangen bij ’t Gulden Land worden bijvoorbeeld aangeduid met specifieke borden. En er komen informatieborden bij te staan met een plattegrond van het gebied. Daarna zetten we ’t Gulden Land even in de ruststand.. tot een feestelijk oplevermoment!

Samenwerking

De herinrichting van ’t Gulden Land is een samenwerkingsproject van waterschap Aa en Maas, gemeente Laarbeek en gemeente Helmond. Dit project is mede mogelijk dankzij subsidies van provincie Noord-Brabant en Groen Ontwikkelfonds Brabant.

Meer weten?

Bekijk de projectpagina van 't Gulden Land

Voortgang projecten ’t Gulden Land

Klik hier voor een compleet overzicht van alle projecten die er in ’t Gulden Land gaan plaatsvinden. U vindt hier ook de eerder verschenen nieuwsbrieven over ’t Gulden Land.

Nieuws(brief)

Wilt u ook op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen in ’t Gulden Land? Meld u dan hier aan voor de nieuwsbrief 't Gulden Land.

Uw Reactie
Uw Reactie