Onveilige thuissituaties en psychische hulp

De maatregelen tegen het coronavirus die we de laatste twee jaar hebben moeten doorstaan, hebben een enorme invloed op ons leven. Daardoor kunnen de spanningen thuis flink oplopen. Of door deze bijzondere situatie kunt u meer last hebben van psychische problemen. Er zijn verschillende plekken waar u terecht kunt.

                                                                    

Veilig Thuis

Spanningen tussen gezinsleden kunnen hoog oplopen en dat kan soms zelfs leiden tot geweld. Thuis moet de veiligste plek op aarde zijn, maar kan in zo’n situatie voelen als een gevangenis waaruit geen ontsnappen mogelijk is. 

Let op elkaar

Leeft u zelf in een zorgelijke situatie van huiselijk geweld of kindermishandeling? Of kent u iemand waarbij u huiselijk geweld of kindermishandeling vermoedt? Onderneem dan actie. Laten we ons samen sterk maken voor een veilig 'samen thuis', ook voor wie lijdt onder huiselijk geweld.

Het houdt niet op, totdat je iets doet

Veilig Thuis is het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling. Let op signalen, ga in gesprek of vraag om advies en hulp als je je zorgen maakt. Gaat het niet goed in je eigen gezin? Of ben je zelf slachtoffer? Dan kun je Veilig Thuis bellen op 0800-2000. Het is ook mogelijk om via de website van Veilig Thuis Zuidoost-Brabant te chatten. Bel bij direct gevaar altijd 112.

Crisis met een kind

Spanningen thuis kunnen soms ineens hoog oplopen. Speelt er een crisis met een kind of een gezin waardoor meteen actie nodig is? Dan kunt u 24 uur per dag, 7 dagen per week contact opnemen met de crisisdienst SpoedvoorJeugd via telefoonnummer 088 - 0666 999.

Meldpunt psychische zorg

Door veel thuis te blijven kunnen structuur en ritme wegvallen. Ook kan de onzekere situatie voor stress zorgen. Met als gevolg dat mensen (meer) last krijgen van psychische problemen. Folder 'Omgaan met stressreacties tijdens isolatie en quarantaine' (PDF) van ARC Kenniscentrum. 

Soms leidt iemands psychische aandoening ertoe dat zijn gedrag nadelig is voor zichzelf of anderen. Daar kan diegene zelf vaak helemaal niets aan doen.

Denkt u dat iemand (verplichte) ggz zorg nodig heeft? Maak, eventueel anoniem, een melding bij de gemeente via 14 0492, optie 2. Is er sprake van een directe crisis? Dan belt u niet het meldpunt, maar 112.

Meer info over hoe een melding werkt en waarom melden belangrijk is leest u op de pagina 'Zorgmelding'

Kunt u de documenten op deze pagina niet goed lezen? Klik dan hier om een toegankelijk document aan te vragen

Uw Reactie
Uw Reactie