Houtsdonk nieuwsbericht januari 2023

Helmond groeit de komende jaren flink. Deze groei gaan we benutten voor de inwoners en ondernemers in onze stad. We willen dat ook Houtsdonk op een goede manier kan meegroeien. Zodat Houtsdonk voor nu én in de toekomst een fijne en gezonde plek blijft om te wonen, werken en verblijven. Samen met bewoners, ondernemers en organisaties zijn gemeente Helmond en woningcorporatie woCom aan de slag gegaan om te kijken wat daarvoor nodig is.

Dat leidde al tot een gebiedsvisie met concrete actie-punten voor de korte termijn. En op de inloopbijeenkomst van 12 januari keken we samen met u naar de toekomst van uw buurt. Op basis van de opgehaalde ideeën, zorgen en wensen brengt een stedenbouwkundig bureau de verschillende mogelijkheden voor de buurt in beeld. Dat levert een Ruimtelijk Ontwikkel Plan (ROP) op voor Houtsdonk. Door het maken van verschillende varianten, krijgen we inzicht hoe er invulling kan worden gegeven aan de wensen in het gebied. En ook
hoe er goede verbindingen kunnen worden gemaakt tussen het bestaande woongebied en het centrum. De vervolgstappen worden stap voor stap én samen met de betrokkenen verder uitgewerkt.

Uw mening telt

Daarom is er in 2022 een gebiedsvisie opgesteld en was er een wijkschouw waarvan al vele actiepunten zijn opgepakt (www.wocom.nl/gebiedsvisie-houtsdonk). Zo plaatst woCom een scootmobielstalling bij de flats. Worden inkomsthallen en galerijen nog dit jaar opgeknapt en bewoners betrokken bij de kleurkeuze. En onderzoeken we of de bergingen van de eengezinswoningen verplaatst kunnen worden naar de achtertuin. Er wordt naar u geluisterd. Maakt u zich zorgen of heeft u goede ideeën voor Houtsdonk? Spreek dan gerust gemeente- of woCom-medewerkers aan.

Inloopbijeenkomst

Deze medewerkers heeft u misschien al gezien tijdens de inloopbijeenkomst op 12 januari. Want het was druk in Wijkhuis Westwijzer. Tijdens de avond werden zo’n 60 bewoners, en ook enkele ondernemers, bijgepraat over de laatste ontwikkelingen. Welke acties er uit
de gebiedsvisie en de wijkschouw al zijn uitgevoerd. En natuurlijk uitleg over het Ruimtelijk Ontwikkel Plan (ROP), dat dit voorjaar wordt voorgelegd aan de gemeenteraad. Dit plan beschrijft op hoofdlijnen de toekomstige gebiedsontwikkeling. Daarin worden
de doelen van de gemeente en woningcorporatie meegenomen. Maar ook de wensen van bewoners en bedrijven. Denk aan meer duidelijkheid over wanneer de flats worden vervangen door nieuwbouw. Waar de doorgaande weg bijvoorbeeld komt. En wat de volgende stappen zijn in de ontwikkeling van Houtsdonk. De bijeenkomst heeft daarvoor veel nuttige informatie opgeleverd. Want aan de oproep om uw wensen en ideeën met de gemeente en woCom te delen, werd op de avond veel gebruik gemaakt.

Verbinding en verbondenheid

Op 12 januari zagen we bij bezoekers veel trots op hun Houtsdonk. De meeste bewoners staan open voor de nieuwe ontwikkelingen. En willen graag dat het huidige Houtsdonk hiermee verbonden wordt. En juist niet gescheiden, door er twee op zichzelf staande buurten van te maken. Hoe en waar de nieuwe weg komt, is hierbij bepalend. Dus niet als een barrière (een grens) door de huidige buurt, maar eerder verbindend. Om ruimte te creëren richting het kanaal. Ruimte voor wonen, een fijne woonomgeving en voorzieningen.

Woonwensen bewoners

Bewoners dachten ook mee over hun woonwensen. Vooral woonvormen met een mix van doelgroepen spraken veel mensen aan. Dat komt de levendigheid ten goede. De meeste flatbewoners willen in de wijk blijven wonen, het liefst zelfs in hun eigen appartement. Maar gaat woCom de flats op termijn (uiterlijk 2050) vervangen door energiezuinige nieuwbouw? Dan is de wens om met zoveel mogelijk huidige bewoners bij elkaar te kunnen blijven. In een comfortabele en vooral betaalbare woning. WoCom neemt deze reacties mee in haar toekomstplannen voor vervangende woonvormen die meer aansluiten op de behoeften van de bewoners van Houtsdonk. Voordat woCom de flats (uiterlijk 2050) gaat slopen, blijft zij natuurlijk de flats gewoon onderhouden.

Openbare ruimte en voorzieningen

Die moeten vooral voor oud én jong zijn. Maak de wijk levendig voor iedereen, was de boodschap. Er kwamen heel veel ideeën binnen die in de plannen worden meegenomen. Van parkeren tot groen, van winkels tot speelvoorzieningen.

Participatiegroep Houtsdonk

De ontwikkelingen voor Houtsdonk moeten ook aangegrepen worden om te werken aan meer binding en betrokkenheid bij de buurt. Dat wordt zeker meegenomen in de plannen en besproken met de Participatiegroep. Dat is een groep bewoners van de flats en de woningen erachter (zowel huurders als kopers) die zich hiervoor hebben aangemeld. Daar zitten ook vertegenwoordigers uit de bewonerscommissie Houtsdonk en uit de Huurdersvereniging woCom Helmond bij. In het voortraject dachten zij al mee over de invulling van de inloopavond. Gedurende het traject worden zij vaker ingeschakeld om actief mee te denken over verschillende onderdelen van het Ruimtelijk Ontwikkel Plan Houtsdonk en over hoe we bij elke volgende stap alle bewoners het beste kunnen informeren en betrekken.

Heeft u nog vragen?

Neem dan contact op met Danny van de Laarschot, projectleider bij gemeente Helmond. Dit kan door een e-mail te sturen naar Danny.VandeLaarschot@helmond.nl

Uw Reactie
Uw Reactie