- Inwoner
- Milieu
- Veelgestelde vragen en antwoorden over PFAS
- Wat doet de gemeente Helmond op het gebied van PFAS?
Wat doet de gemeente Helmond op het gebied van PFAS?
De gemeente heeft de volgende taken en verantwoordelijkheden op het gebied van PFAS:
- Toezicht en handhaving
De gemeente is verantwoordelijk voor toezicht en handhaving van wet- en regelgeving bij de meeste milieubelastende activiteiten. Voor activiteiten van bedrijven die grote gevolgen kunnen hebben voor de leefomgeving is de provincie het bevoegde gezag. De Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant voert het toezicht uit namens gemeente Helmond en provincie Noord-Brabant.
- Bodemonderzoek:
De bodemverontreiniging die bij Custom Powders is ontstaan is door de gemeente in kaart gebracht.
Bij activiteiten in en op met PFAS vervuilde bodem is overigens de initiatiefnemer wettelijk verplicht om bodemonderzoek doen. Een bodemonderzoek is bijvoorbeeld nodig in het kader van de melding of aanvraag van een omgevingsvergunning voor activiteiten in de bodem.
Meer informatie hierover vindt u op de webpagina Bodemkwaliteit, informatieverzoek.
- Saneren:
De gemeente neemt het initiatief tot de sanering van de door Custom Powders verontreinigde bodem. Dat doen we omdat Custom Powders de saneringsplicht niet heeft ingevuld en daarna failliet is gegaan.
Indien we in de toekomst bodemverontreiniging met PFAS uit andere bronnen zou ontdekken, gaan we op zoek naar de vervuiler. De vervuiler moet de verontreiniging zoveel mogelijk verwijderen en de gevolgen zoveel mogelijk ongedaan maken. De gemeente kan juridische middelen inzetten om sanering af te dwingen. Als de gemeente daarvoor kosten moet maken worden die verhaald op de vervuiler.
Is de vervuiler niet meer te achterhalen, dan zullen we de sanering via de terreineigenaar afdwingen. Alleen als het gaat om oude vervuiling op particulier terrein waarvan de eigenaar niet betrokken is bij de vervuiler, neemt de gemeente de sanering op zich..
- Lobby:
Samen met andere gemeenten die te maken hebben met PFAS-vervuiling en in VNG-verband trekken wij gezamenlijk op richting het Rijk. Ons doel is een verbod op PFAS en het maken van wettelijke normen.