- Stad
- Rijpelberg
- Ruimtelijke ontwikkelingen Berkendonk
Ruimtelijke ontwikkelingen Berkendonk
Het gaat goed met Helmond. De economische groei in de regio is ook voelbaar voor Helmond; er komen meer banen. Er wordt hard gebouwd aan meer betaalbare woningen en dat trekt nieuwe Helmonders aan. Zo groeit de stad. Dat vraagt om voldoende werkgelegenheid en goede voorzieningen. Eén van die behoeftes is een mooie plek in Helmond waar natuur samengaat met recreatie en waar ook mooie evenementen mogelijk zijn. Berkendonk is aangewezen als geschikte plek en daarom wordt nu gewerkt aan een visie voor dit gebied.
Ruimtelijke visie Berkendonk
In de Ruimtelijke visie Berkendonk kijken we naar de verbetering van de landschappelijke, natuurlijke en recreatieve mogelijkheden in recreatiegebied Berkendonk. We zoeken naar een acceptabele balans tussen levendigheid en leefbaarheid. We willen de natuur versterken en recreatieve mogelijkheden uitbreiden. Ook kijken we onder welke voorwaarden we evenementen in het gebied toelaten en kijken we naar kansen om duurzame energie te koppelen aan nieuwe parkeermogelijkheden. We onderzoeken wat er nog meer mogelijk is in het gebied, met respect voor de natuur en we willen de verkeersontsluiting van het gebied verbeteren. En dit alles in samenspraak met de omwonenden en gebruikers van het gebied. In de Ruimtelijke visie zijn hiervoor twee scenario’s uitgewerkt:
- Het basisscenario, dat wordt gevormd door de gronden die reeds in eigendom zijn van de gemeente.
- Het groeiscenario, dat ingaat op de kansen voor herontwikkeling van de gehele zuidflank van recreatiegebied Berkendonk tot aan de Oude Aa.
Mede op basis van ingediende zienswijzen heeft het college besloten om te starten met ontwikkeling van het basisscenario, met een pilotperiode van twee jaar. Op basis van behoefte en ervaringen die we opdoen met toekomstige evenementen wordt het gebruik van het basisscenario na twee jaar geëvalueerd. Een belangrijk onderdeel van deze evaluatie is een participatieproces, waarin inwoners en betrokken belanghebbenden hun ervaringen kunnen delen. Op basis van deze evaluatie bepalen we of we in de toekomst de ontwikkeling van het groeiscenario oppakken. De uitkomst van de evaluatie kan dus ook zijn dat we niet, later of aangepast de uitwerking van het groeiscenario oppakken.
Bekijk de Ruimtelijke visie Berkendonk
Verdere vormgeving van het gebied
Nadat de visie ter inzage heeft gelegen is de visie definitief gemaakt. De Ruimtelijke visie Berkendonk geeft ruimtelijke uitgangspunten mee op thema's natuur, recreatie, landschap en evenementen. De geluidsnormen zijn vastgelegd in het beleidskader evenementen en aanvullend in het locatieprofiel. Een belangrijk onderdeel van de Ruimtelijke Visie Berkendonk is het programma van eisen, waarin de gemeente de eisen vastlegt waar toekomstige evenementen aan moeten voldoen. Hierbij is rekening gehouden met de wensen van omwonenden, die tijdens het participatietraject zijn verzameld.
Naast ontwikkeling van het recreatiegebied met daarin het evenemententerrein kunnen we op basis van de benoemde kaders en randvoorwaarden in de Ruimtelijke visie stakeholders stimuleren om met initiatieven te komen voor verdere ontwikkeling van het gebied.
Vervolgstappen
Met de uitwerking van de Ruimtelijke Visie Berkendonk naar het definitieve ontwerp (DO) worden de plannen concreet. We verwachten tot medio 2025 nodig te hebben voor uitwerking van het definitieve ontwerp voor het gebied. Hiervoor werken we ook vier deelonderzoeken uit:
- Mobiliteit: dit betreft de ontsluiting van het gebied, een haalbaarheidsonderzoek naar de HUB/parkeerplaatsen in combinatie met duurzame energie, en de relatie met de N270.
- Milieu: onderzoek naar bodem, luchtkwaliteit en geluid.
- Versterken recreatieve routes: het verbeteren van de bestaande routes voor recreatie.
- Natuurontwikkeling/landschappelijke versterking: gericht op het versterken van de natuur en het landschap in het gebied.
In het najaar van 2025 vindt de besluitvorming plaats in het college over het definitief ontwerp gebied met de bijbehorende begroting.
Participatie
Om te komen tot een definitief ontwerp voor het gebied doorlopen we de volgende stappen; opstellen van schetsontwerp, dit uitwerken naar een voorlopig schetsontwerp en laatste stap is opleveren van definitief schetsontwerp. Ook in deze fase is participatie belangrijk. We kijken nu op welke manier we het beste inwoners en betrokken partijen mee kunnen nemen. Dit doen we onder andere door het organiseren van een brede inloopbijeenkomst.
Tijdens deze inloopbijeenkomst maken we zichtbaar wat gemeente doet met de aangedragen ideeën en suggesties die zijn meegegeven tijdens voorgaande bijeenkomsten. Zodra er meer bekend is zullen we hierover breed communiceren.