Ruimtelijke ontwikkelingen Berkendonk

Het gaat goed met Helmond. De economische groei in de regio is ook voelbaar voor Helmond; er komen meer banen. Er wordt hard gebouwd aan meer betaalbare woningen en dat trekt nieuwe Helmonders aan. Zo groeit de stad. Dat vraagt om voldoende werkgelegenheid en goede voorzieningen. Eén van die behoeftes is een mooie plek in Helmond waar natuur samengaat met recreatie en waar ook mooie evenementen mogelijk zijn.

Concept Ruimtelijke visie Berkendonk ter inzage

Vanaf 31 mei tot 12 juli 2024 ligt de concept Ruimtelijke visie Berkendonk ter inzage. Met de concept Ruimtelijke visie Berkendonk werken we aan uitbreiding van het aantal en de soorten evenementen per jaar op recreatiegebied Berkendonk, dit op basis van duidelijke randvoorwaarden. We zoeken hierbij naar een acceptabele balans tussen levendigheid en leefbaarheid. We kijken hierbij niet alleen naar evenementen, maar ook naar verbetering van de landschappelijke, natuurlijke en recreatieve waarde in het gebied. Zo is in de visie gekeken naar mogelijkheden om de natuur te versterken en recreatieve mogelijkheden uit te breiden. Daarnaast kijken we in de Ruimtelijke visie naar kansen om duurzame energie te koppelen aan nieuwe parkeermogelijkheden en een betere verkeersontsluiting van het gebied. In de Ruimtelijke visie zijn hiervoor twee scenario’s uitgewerkt:

  1. Het basisscenario, dat wordt gevormd door de gronden die reeds in eigendom zijn van de gemeente.
  2. Het groeiscenario, dat ingaat op de kansen voor herontwikkeling van de gehele zuidflank van recreatiegebied Berkendonk tot aan de Oude Aa.

Het voornemen is om te starten met ontwikkeling van het basisscenario, we hanteren hiervoor een pilotperiode van twee jaar. Op basis van behoefte en ervaringen die we opdoen met toekomstige evenementen wordt het gebruik van het basisscenario na twee jaar geëvalueerd. Op basis van deze evaluatie bepalen we of we in de toekomst de ontwikkeling van het groeiscenario oppakken. De uitkomst van de evaluatie kan dus ook zijn dat we niet, later of aangepast de uitwerking van het groeiscenario oppakken. 

Bekijk de concept Ruimtelijke visie Berkendonk digitaal.

Zienswijzen

Vanaf 31 mei tot 12 juli 2024 is het mogelijk om een zienswijze in te dienen. Dit kan digitaal via www.officielebekendmakingen.nl of schriftelijk. Een schriftelijke zienswijze moet zijn voorzien van een datum, naam, adres en handtekening. In de zienswijze moet duidelijk worden aangegeven op welke onderdelen van de Ruimtelijke visie Berkendonk deze betrekking heeft.

U kunt uw zienswijze opsturen naar: Burgemeester en wethouders van Helmond, p/a R. Voets, Postbus 950, 5700 AZ HELMOND of per mail via berkendonk@helmond.nl. Voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u op werkdagen tussen 9.00 en 16.30 uur, via telefoonnummer (14) 0492, een afspraak maken.

Vraag en antwoord ruimtelijke visie Berkendonk

Het gaat goed met Helmond. De economische groei in de regio is ook voelbaar voor Helmond; er komen meer banen. Er wordt hard gebouwd aan meer betaalbare woningen en dat trekt nieuwe Helmonders aan. Zo groeit de stad. Dat vraagt om voldoende werkgelegenheid en goede voorzieningen. Eén van die behoeftes is een mooie plek in Helmond waar natuur samengaat met recreatie en waar ook mooie (grotere) evenementen mogelijk zijn. Op Berkendonk is die ruimte voor (grotere) evenementen er wel. Daar waar op andere locaties in Helmond geen ruimte is.

We werken daarom aan een ruimtelijke visie om het hele gebied ten zuiden van Berkendonk flink te verbeteren en aantrekkelijker te maken. Op zo’n manier dat er van alles te doen is voor onze inwoners, van jong tot oud.

Al in de Structuurvisie Centrumgebied Groene Peelvallei 2011, de Structuurvisie Helmond 2030 uit 2013 en in onze Ontwerp-Omgevingsvisie is dit gebied aangewezen als gebied waar realisatie van intensieve leisure ontwikkelingen mogelijk zijn. In de loop van de afgelopen jaren zijn er veel pogingen geweest om invulling te geven aan deze visies, maar er bleek in de jaren daarna onvoldoende animo bij marktpartijen om daadwerkelijk tot ontwikkeling te komen.

In het geldende bestemmingsplan Berkendonk I is al in 2013 vastgelegd dat er evenementen georganiseerd mogen worden. De afgelopen jaren hebben er dan ook verschillende evenementen plaatsgevonden.

Het bestemmingsplan was niet specifiek over de precieze locatie waar evenementen mochten plaatsvinden. In de praktijk werden er evenementen georganiseerd aan de noordkant van de plas en dit betrof evenementen met groeiambities. Het bestemmingsplan Berkendonk I geeft wel het kader wat voor soort evenementen mogelijk zijn.

In de categorieën 1 en 2 zijn evenementen onbeperkt toegestaan, zonder maximum. Evenementen in categorie 3 kennen een maximum van 2 evenementen per jaar.

  • Categorie 1: evenement met onversterkte, dan wel licht versterkte (straat)muziek, achtergrondmuziek en beperkte spreekinstallaties, met een maximale gevelbelasting van 75 dB(A) en maximaal 10.000 bezoekers gelijktijdig.
  • Categorie 2: evenement met spreekinstallaties, versterkte (live)muziek, orkest, taptoe etc., met een maximale gevelbelasting van 80 dB(A) en maximaal 10.000 bezoekers gelijktijdig. Een evenement duurt maximaal 8 dagen, niet noodzakelijkerwijs aaneengesloten.
  • Categorie 3: evenementen in de categorie 3 zijn toegestaan tot een maximum van 2 per jaar en maximaal 3 dagen aaneengesloten, met een maximale gevelbelasting van 85 Db(A) en waar meer dan 10.000 bezoekers gelijktijdig aanwezig kunnen zijn.

Evenementen aan de noordzijde zitten te dicht tegen de natuur aan. Het gebied is onderdeel van het Natuurnetwerk Brabant, een netwerk dat natuurgebieden in Brabant met elkaar verbind. Daarnaast is de noordzijde niet goed bereikbaar voor veiligheidsdiensten, en zit deze locatie dicht tegen de wijk Rijpelberg aan. Dit zorgt ervoor dat er geen ruimte is voor evenementen om door te kunnen groeien. De zuidzijde van Berkendonk kent deze beperkingen niet. De zuidzijde bied naast ontwikkeling van evenemententerrein ook kansen voor natuur- en landschapsontwikkeling en uitbreiding van recreatieve voorzieningen. Met het uitwerken van de Ruimtelijke visie Berkendonk maken we deze kansen zichtbaar.

Op 18 oktober 2022 is de zuidzijde definitief aangewezen als evenemententerrein door college van B&W.

Het terrein (perceel dat direct grenst aan de N270) wordt al gebruikt als tijdelijk terrein voor evenementen. Zo heeft het circus er in 2023 gestaan. Echter is de ondergrond op dit moment niet geschikt voor het houden van grotere evenementen, omdat deze simpelweg te nat is. We onderzoeken of er voor het evenementenseizoen 2025 maatregelen op de ondergrond uitgevoerd kunnen worden zodat evenementen hier in 2025 wel mogelijk zijn.

Het doel is om van Berkendonk een interessant en levendig gebied te maken dat het hele jaar door een fijne ontmoetingsplek is en waar van alles te doen is. Zo ontwikkelen we een gebied met meerwaarde voor de hele stad. Een uitbreiding van het aantal en de soorten evenementen is daar ook onderdeel van. Bij de uitwerking van de ruimtelijke visie, bepalen we hoeveel evenementen er maximaal per jaar gehouden mogen worden. Want het is belangrijk dat Berkendonk ook voor omwonenden een fijne plek blijft en er een acceptabele balans is tussen levendigheid en leefbaarheid.

Andere belangrijk punt is dat er in Helmond behoefte is aan een groter evenemententerrein omdat deze niet in onze stad kunnen plaatsvinden, door het opstellen van deze integrale ruimtelijke visie willen we kansen inzichtelijk maken, waarmee we het gehele gebied een kwaliteitsimpuls kunnen geven die ten goede komt aan zowel omwonenden als aan de hele stad.

Onderdeel van de Ruimtelijke visie Berkendonk is een programma van eisen. In het programma van eisen geven we aan welke eisen gemeente stelt aan toekomstige evenementen. Deze kaders hebben we op hoofdlijnen uitgewerkt in een locatieprofiel voor evenementenlocatie Berkendonk. In dit locatieprofiel leggen we voor zowel het basis als het groeiscenario de maximale aantallen evenementen, het geluidsniveau en de herstelperiode tussen evenementen vast. Hierbij is rekening gehouden met de wensen van omwonenden, welke zijn opgehaald tijdens het participatietraject.

In het locatieprofiel is opgenomen dat we in het basisscenario maximaal 18 evenementen toestaan. Daarbij geldt de volgende indeling:

  • Categorie 1 (< 1.000 bezoekers): maximaal 8 evenementen.
  • Categorie 2 (1.000 – 5.000 bezoekers): maximaal 6 evenementen.
  • Categorie 3 (5.000 - 000 bezoekers): maximaal 4 evenementen.

In het groeiscenario zijn dit maximaal 12 evenementen. Daarbij geldt de volgende indeling:

  • Categorie 1 (< 5.000 bezoekers): maximaal 6 evenementen.
  • Categorie 2 (5.000 – 20.000 bezoekers): maximaal 4 evenementen.
  • Categorie 3 (20.000 – 30.000 bezoekers): maximaal 2 evenementen.

Voor de totstandkoming van de Ruimtelijke visie Berkendonk is afgelopen jaar een breed participatietrajact doorlopen. Met verschillende doelgroepen zijn / worden gesprekken gevoerd, onder andere overleg met grondeigenaren, evenementenorganisaties, lokale verenigingen (waaronder windsurf- en zeilvereniging, duikvereniging), buurgemeenten Deurne en Gemert-Bakel, Waterschap Aa en Maas, Natuur Platform Helmond en betrokken inwoners.

Onder voorbehoud van definitieve vaststelling van de Ruimtelijke visie Berkendonk, gaan we het definitief ontwerp voor het gebied uitwerken, een kostenraming is onderdeel van dit ontwerp.

Bijeenkomsten

Participatiebijeenkomst 22 november 2023

Op 22 november vond de tweede brede participatiebijeenkomst plaats voor inwoners en verenigingen die betrokken zijn bij het gebied of daar in de buurt wonen. In vier sessies van elk 45 minuten hebben we de twee scenario’s voor het gebied gepresenteerd. Ook hebben we een toelichting gegeven op het programma van eisen dat nog in ontwikkeling is. Het programma van eisen geeft een overzicht van de voorwaarden waaronder evenementen kunnen plaatsvinden. Na de presentatie zijn de aanwezigen in groepjes uiteen gegaan en kon iedereen zijn of haar reactie geven op de voorliggende scenario’s en het programma van eisen.

Participatiebijeenkomst 10 juli 2023

Op 10 juli was er een eerste brede participatiebijeenkomst voor personen en instanties die betrokken zijn bij het gebied of daar in de buurt wonen. Er zijn veel ideeën, kansen en knelpunten genoemd door de mensen die er waren.

Heeft u moeite met het lezen van deze documenten? Vraag een digitaal toegankelijke versie aan.

Uw Reactie
Uw Reactie