• Stad
  • Verbouwen en onderhouden van een monument

Verbouwen en onderhouden van een monument

Het behoud van cultuurhistorische waarden is belangrijk bij monumenten. De bescherming geldt voor zowel de buitenzijde als de binnenzijde van het gebouw. Goed onderhoud voorkomt hoge kosten voor herstel of restauratie.

Voor reguliere onderhoudswerkzaamheden heeft u meestal geen vergunning nodig. Bij dit type onderhoud blijven materialen, vormgeving, details en kleuren ongewijzigd. De uitstraling van het gebouw mag dus niet veranderen.

Onder regulier onderhoud vallen werkzaamheden zoals schilderwerk en beperkte vervanging van slechte delen van bijvoorbeeld goten, kozijnen, pleisterwerk, metselwerk of voegwerk.

Behoud en herstel van oorspronkelijke materialen gaan boven vernieuwing. Oude materialen, zoals historische houtsoorten voor kozijnen, zijn vaak duurzamer dan de materialen die tegenwoordig worden gebruikt. Daarom heeft herstel met deze oorspronkelijke materialen de voorkeur boven vervanging.

Wilt u uw monument verbouwen, onderdelen wilt wijzigen of vernieuwen? Dan hebt u een omgevingsvergunning nodig van de gemeente. 

Stappenplan:

1. Controleer bij het Omgevingsloket of u een vergunning nodig heeft.

Vergunningscheck doen

2. Vraag de omgevingsvergunning aan via het Omgevingsloket.

Omgevingsvergunning aanvragen

Wat heeft u nodig?

Om in te loggen:

  • Particulieren: DigiD
  • Bedrijven: eHerkenning

Documenten:

  • Bouwhistorisch onderzoek (bij ingrijpende verbouwingen, zoals grootschalige wijzigingen in het exterieur of interieur).
  • Situatieschets.
  • Plattegronden.
  • Gevelaanzicht (schaal 1:100). Voor wijzigingen: schaal 1:20.
  • Lengte- en dwarsdoorsneden.
  • Foto’s van de huidige situatie die goed laten zien welk onderdeel van het monument u wilt aanpakken.
  • Detailtekeningen (schaal 1:5) die passen bij de werkzaamheden uit uw aanvraag.

Zorg ervoor dat u tekeningen van zowel de bestaande als de nieuwe situatie aanlevert.

3. Beoordeling van de aanvraag.

De adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit beoordeelt de aanvraag en adviseert de gemeente. Op basis hiervan neemt de gemeente een besluit over de vergunning.

Meer informatie vindt u op de webpagina over de omgevingsvergunning.

Veelgestelde vragen en antwoorden

Een antwoord op een aantal veelgestelde vragen vindt u hieronder. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact op via gemeente@helmond.nl of bel 14092.

 Als u uw monumentale pand wilt verbouwen of herstellen, heeft u in de meeste gevallen een omgevingsvergunning van de gemeente nodig. Lees meer informatie hierboven op de pagina. 

Voor eigenaren van gemeentelijke monumenten en rijksmonumenten zijn er verschillende financieringsmogelijkheden voor onderhoud en verduurzaming van uw monument. Heeft u plannen om werkzaamheden aan uw monument uit te voeren? Kijk dan eerst op de pagina subsidie voor een monument aanvragen of er financieringsmogelijkheden voor u zijn. Vaak moeten subsidies aangevraagd worden voordat met de werkzaamheden wordt gestart.

Wilt u als eigenaar werkzaamheden uitvoeren aan uw monument, zoals restaureren, verbouwen of slopen?

  1. Controleer dan op de website van het Omgevingsloket of u hiervoor een vergunning nodig heeft. Via de vergunningscheck volgt u eenvoudig de stappen om dit te bepalen. 
  2. Vergunning nodig? U vraagt de omgevingsvergunning digitaal aan bij het Omgevingsloket. Om een vergunning aan te vragen of een melding te doen, heeft u DigiD nodig (voor particulieren) of eHerkenning (voor bedrijven). In uw online dossier kunt u de status van uw aanvraag volgen. De adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit beoordeelt de aanvraag en geeft hierover advies aan de gemeente. Op basis hiervan neemt de gemeente een besluit over de vergunningaanvraag.

Lees informatie over het aanvragen van een Omgevingsvergunning

Naast het aanvraagformulier hebben we de volgende gegevens nodig: 

  • Bouwhistorisch onderzoek (bij ingrijpende verbouwingen, zoals grootschalige wijzigingen in het exterieur of interieur).
  • Situatieschets.
  • Plattegronden.
  • Gevelaanzicht (schaal 1:100). Voor wijzigingen: schaal 1:20.
  • Lengte- en dwarsdoorsneden.
  • Foto’s van de huidige situatie die goed laten zien welk onderdeel van het monument u wilt aanpakken.
  • Detailtekeningen (schaal 1:5) die passen bij de werkzaamheden uit uw aanvraag.

Zorg ervoor dat u tekeningen van de bestaande én nieuwe situatie aanlevert. 

Gaat u onderhoud uitvoeren aan uw monument? In de meeste gevallen is geen vergunning nodig, mits u de oorspronkelijke materialen zoveel mogelijk behoudt. Onder onderhoud valt de beperkte vervanging van slechte onderdelen, zoals:

  • Het vervangen van rotte delen van kozijnen (niet de gehele kozijnen en ramen);
  • Het herstellen van pleister- en metselwerk in beperkte mate;
  • Het vervangen van enkele dakpannen en het schilderwerk aan de buitenzijde, zonder verandering in materiaal, vormgeving of kleur.

Deze onderhoudswerkzaamheden behouden de cultuurhistorische waarden en het karakter van het monument. Wordt het onderhoud omvangrijker? Dan is mogelijk wel een omgevingsvergunning nodig. Doe de vergunningscheck op de website van het Omgevingsloket.

Ga terug naar webpagina Monumenten.

Uw Reactie
Uw Reactie