Monumenten

Helmond heeft ongeveer driehonderd monumenten. Dat zijn gebouwen, archeologische vindplaatsen of objecten die belangrijk zijn voor het verleden van de stad. Ze geven een beeld van de unieke en veelzijdige geschiedenis van de Helmond.

Wat is een monument?

Een monument is ‘een zaak die van algemeen belang wordt geacht vanwege zijn schoonheid, betekenis voor de wetenschap of cultuurhistorische waarde en daarom bescherming verdient’. 

Vaak zijn monumenten bouwwerken, zoals kastelen, kerken, woonhuizen, fabrieken en molens. Ook andere objecten, zoals parken, delen van begraafplaatsen, archeologische terreinen en vervoermiddelen, kunnen een monument zijn.

Klik op onderstaande buttons om meer te lezen:

VoorbeeldenVerbouwen & onderhoud

Subsidie aanvragen Duurzaamheid

Veelgestelde vragen en antwoorden

Een antwoord op een aantal veelgestelde vragen vindt u hieronder. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact op via gemeente@helmond.nl of bel 14092.

Een rijksmonument is van nationaal belang, vanwege zijn schoonheid, betekenis voor de wetenschap of cultuurhistorische waarde. Het wordt beschermd volgens de Erfgoedwet.  

Rijksmonumenten worden aangewezen door de minister. 

Een gemeentelijk monument is van lokaal belang vanwege zijn schoonheid, betekenis voor de wetenschap of cultuurhistorische waarde. De bescherming van gemeentelijke monumenten is geregeld in de Erfgoedverordening Helmond 2011.

Gemeentelijke monumenten worden aangewezen door het college van burgemeester en wethouders. 

Bij aanwijzing van een monument ontvangt de eigenaar een bericht. Koopt u onroerend goed met monumentenstatus, dan wordt u daar als nieuwe eigenaar op gewezen. Monumenten zijn namelijk geregistreerd in het Kadaster. 

Hieronder vindt u lijsten met gemeentelijke monumenten en rijksmonumenten:

Kunt u het bovenstaande PDF-bestand niet goed lezen? Klik dan hier om een toegankelijk document aan te vragen

Wonen of werken in een monument is uniek en creëert een bijzondere sfeer. De geschiedenis van het pand is vaak direct zichtbaar.

Bij een monumentale status is het hele monument beschermd, dus van buiten en van binnen. Dit is automatisch het geval, dus het is niet nodig dat alle elementen zijn opgesomd in de monumentbeschrijving.. De monumentenstatus helpt om deze bijzondere waarden te behouden.

Toch betekent dit niet dat er niets aangepast kan worden. Wijzigingen zijn mogelijk, zolang ze met respect voor de monumentale waarden worden uitgevoerd. Het uitgangspunt bij monumenten is over het algemeen: behoud gaat voor vernieuwing. Voor aanpassingen, verbouwingen of restauraties heeft u een omgevingsvergunning nodig.

Op website www.monumenten.nl, het platform voor eigenaren van monumenten, vindt u meer informatie over het kopen, onderhouden en verduurzamen van monumenten.

Waar moet u rekening mee houden: 

  • Behoud de historische en unieke monumentale waarden van uw monument.  
  • Bij het aanpassen, verbouwen of restaureren krijgt u vrijwel altijd te maken met de gemeente en dient u een omgevingsvergunning (link naar pagina verbouwen en onderhouden monument) aan te vragen. Uw pand vraagt om specialistische zorg; kosten voor onderhoud en restauratie vallen vaak hoger uit vanwege bijvoorbeeld gebruik van speciale materialen en technieken. 
  • Welk type monument u heeft gekocht, een rijksmonument of een gemeentelijk monument. Dit maakt verschil in de financierings- en subsidiemogelijkheden. Kijk hier (link naar pagina subsidie voor een monument aanvragen) welke mogelijkheden er zijn. 

Kies uw situatie voor meer informatie:

Heeft u een rijksmonument? Voor instandhouding van rijksmonumenten heeft de rijksoverheid diverse subsidieregelingen beschikbaar. Informatie hierover vindt u op de website van de rijksoverheid

Als u een gemeentelijk monument heeft, dan kunt u bij de gemeente subsidie aanvragen voor een bijdrage in de kosten van onderhoud aan uw monument.

Ik wil dat mijn pand monument wordt. Bekijk de website van de Rijksoverheid over Cultureel Erfgoed.

Ik wil mijn monumentaal pand verbouwen of aanpassen.

De gemeente geeft monumentenschildjes uit voor gemeentelijke monumenten en voor rijksmonumenten om te laten zien dat een object of een gebouw bijzondere cultuurhistorische waarde heeft. 

Bent u eigenaar van een monument en bezit u geen monumentenschildje? Vraag dan een schildje aan! Stuur een mail naar gemeente@helmond.nl.

Vermeld in uw mail het adres van het monument en het adres waar het schildje naar toegestuurd kan worden. De schildjes worden eenmalig gratis verstrekt. 

Handige links

Uw Reactie
Uw Reactie