- Stad
- Werken bij gemeente Helmond
- Vakgebieden
- Veiligheid en naleving
Veiligheid en naleving
Binnen dit vakgebied kun je zichtbaar het verschil maken. De teams binnen ‘Veiligheid & Naleving’ houden zich namelijk bezig met veiligheid op straat en in de wijk, maar ook met veilig wonen en bouwen. In welke rol je ook werkt binnen dit team, je werkt elke dag mee aan een veilig en leefbaar Helmond.
Binnen Helmond wordt er heel wat gebouwd en verbouwd. Het team ‘Bouwen en Wonen’ houdt zich bezig met toezicht houden op nieuwbouw- en verbouwprojecten. Toezichthouders controleren o.a. funderingen en stellages en volgen bouwprojecten als het gaat om naleving van bouwtechnische wetgeving en richtlijnen. In de rol van toezichthouder ben je veel onderweg, in gesprek met inwoners en bedrijven en stel je controlerapporten op. Het team bestaat daarnaast uit beleidsmedewerkers, juristen en ondersteuners. Thema's waar het team zich mee bezig houdt zijn bijvoorbeeld illegale kamerbewoning, houtstookoverlast in de wijk, vergunningen en bezwaren. Hier voel je je thuis als je affiniteit en/of ervaring hebt met bouwkunde. Naast de toezichthouders op bovenstaande onderwerpen, bevinden zich ook de evenementencoördinatoren. Zij dragen zorg voor een veilige uitvoering van evenementen binnen gemeente Helmond, zoals de Kasteeltuinconcerten en de carnavalsoptocht.
Pragmatische doeners
Dit team van ruim 15 collega's bestaat uit zeer loyale en actiegerichte mensen. De cultuur typeert zich als; hardwerkend, open en volop in verbinding met de omgeving. Binnen dit team kan alles worden besproken en werken we continu aan onze ontwikkeling. Hoewel we werken vanuit regels en wetten, is het werk niet zo zwart-wit. We zien onszelf als de frontlinie van de gemeente en bekijken samen met bedrijven en inwoners hoe we komen tot passende oplossingen. In de wijk zijn we steeds meer zichtbaar en in contact met inwoners. Want alleen samen maken we Helmond tot een prettige stad om in te wonen en werken.
In het team ‘Toezicht en Handhaving’ werken ruim 25 boa's (buitengewoon opsporingsambtenaren). De rol van de boa is de afgelopen jaren sterk in ontwikkeling geweest en staat steeds meer op gelijke voet met de politie. Alles wat bijdraagt aan een veilige stad, daar is een boa bij betrokken. Als boa weet je nooit wat je dag brengt. Dat kan een kudde koeien zijn op de weg, een agressie-incident en/of een clusteroverleg met ketenpartners (zoals politie, brandweer, zorginstanties e.d.) in de wijk.
Na de start van je dienst en een briefing met het hele team vertrek je als boa naar jouw wijk(en)
Je maakt samen met je collega wijkrondes, handelt meldingen af en bent op piekmomenten aanwezig op drukke locaties. Je maakt actief meldingen van wat je tegenkomt in de wijk en gaat zelf op meldingen af. Ook zijn boa's betrokken bij diverse controles en evenementen om veiligheid te waarborgen, zoals sinterklaas en carnaval.
Handhaven is onderdeel van onze taak, maar onze mond is ons beste wapen
We zijn echte netwerkers, gaan in gesprek met mensen in de wijk en werken oplossingsgericht. Wat we meemaken bespreken we in ons team en we geven elkaar feedback. Het team boa's is een gezellig en gevarieerd team waarin veel wordt samengewerkt. Collega's staan sterk in de schoenen, nemen verantwoordelijkheid en er is volop ruimte voor eigen initiatief en inbreng. Kennis van de actuele wetgeving en het juist kunnen toepassen is van groot belang. Daarom is het team constant in ontwikkeling. Het team is opgedeeld in drie (wijk)clusters. Elk cluster heeft een coördinator. Goed om te weten; boa zijn is geen kantoorbaan, je draait wisselende diensten, dag en middag/avond en we werken in het weekend. Uiteraard houden we rekening met jouw wensen. Ben jij een multitasker en netwerker met sterke communicatie skills, dan komen we graag in contact met jou.
Wil jij ook boa worden, maar heb je nog niet de juiste papieren? Niet getreurd! Samen met de B7-gemeenten (gemeenten Den Bosch, Oss, Breda, Eindhoven, Tilburg, Helmond en Roosendaal) nemen wij als gemeente Helmond deel aan een traineeprogramma voor zij-instromers. Bekijk de onderstaande video en neem een kijkje op de website van NEXST.
Gemeente Helmond is een organisatie met veel ambities voor de stad. We willen een stad zijn van kansen en ontwikkeling, een stad waar je graag woont en werkt én een stad waar iedereen meedoet en zich geborgen weet. Dit vereist een stevige basis van veiligheid: in en rond de woning, in de straat en in de buurt, maar ook in het centrum van de stad, in het winkelgebied en op bedrijventerreinen. (On)veiligheid houdt zich niet aan gemeentegrenzen, dus we werken ook samen met andere organisaties in de Peel. Zo willen we criminaliteit en overlast zo veel mogelijk minimaliseren, maar willen we ook een algemeen veiligheidsgevoel creëren. Dit willen we doen door veiligheidsproblemen zo goed mogelijk te voorkomen en door problemen die zich toch voordoen, breed aan te pakken.
Zoals hierboven vermeld doen we dit samen met organisaties binnen de Peel. Dit zijn de andere Peelgemeenten, maar ook politie, het Openbaar Ministerie, de brandweer, Veiligheidsregio, het Zorg- en Veiligheidshuis en het Regionaal Informatie- en Expertisecentrum. Daarnaast werken we ook samen met zorg-, welzijns- en onderwijsinstellingen en maatschappelijke partners zoals woningcorporaties, ondernemersverenigingen, de industrie en kennispartners. Een mooi netwerk dus om samen de krachten mee te bundelen en te kunnen voldoen aan onze brede veiligheidsaanpak. Deze brede veiligheidsaanpak is vastgelegd in het Masterplan Veiligheid 2023-2026. Binnen deze aanpak zijn de komende jaren wel drie accenten benoemd, namelijk ondermijning, risicojongeren en gedigitaliseerde criminaliteit.
Open sollicitatie stage
Bekijk deze vacature