PFAS informatie voor inwoners
PFAS zijn chemische stoffen die veel voorkomen in producten die we dagelijkse gebruiken. Deze stoffen komen in ons milieu terecht en breken niet af. Ook in Helmond. Gelukkig zijn de kleine hoeveelheden in de grond en het water niet direct gevaarlijk voor uw gezondheid. Het drinkwater en voedsel is in Helmond veilig. Uw gezondheid is belangrijk. De gemeente Helmond heeft daarom onderzocht waar PFAS voorkomt. Er is gemeten in de grond, water en moestuingewassen. Lees op deze pagina hoe u zo min mogelijk in contact komt met PFAS. Voorkomen is immers beter dan genezen.
Als mensen of dieren lange tijd veel PFAS binnenkrijgen, kan dat schadelijk zijn voor de gezondheid. Daarom is het verstandig om verspreiding van en extra blootstelling aan PFAS zo veel mogelijk te voorkomen.
Adviezen per activiteit
Zwemmen in zwemplas Berkendonk is veilig. Ook als u daar vaak gaat zwemmen. U kunt wel PFAS binnenkrijgen als u gaat zwemmen, maar die hoeveelheid is klein vergeleken met de hoeveelheid PFAS die u al binnenkrijgt uit andere bronnen. Dit weten we door de onderzoeken van het RIVM.
Meer lezen?
U kunt veilig groenten uit uw moestuin eten. Voor bepaalde gebieden geldt een extra advies. U controleert dit door op de interactieve kaart te kijken.
Ligt uw moestuin in donkergroen gebied? Dan kunt u gewoon eten uit eigen moestuin. De gesaneerde volkstuinen van de Sluisdijk liggen hier bijvoorbeeld .
Bij een lichtgroen gebied adviseert het RIVM om groenten uit de moestuin af te wisselen met groenten en fruit uit de winkel. Dit geldt bijvoorbeeld voor de Delta volkstuinen.
Bij oranje gebied zijn hogere PFAS-concentraties gemeten. Wij evalueren daarom de moestuinen in dit gebied. Stuur daarom een e-mail naar gemeente@helmond.nl. Wij bespreken dan met u of u maatregelen moet treffen.
Graven in de grond is altijd veilig. Hiervoor zijn wel richtlijnen. Deze verschillen per gebied en zijn ingewikkeld. Overleg daarom met uw aannemer of adviesbureau als u meer dan 25 kuub grond afgraaft. Of neem contact op met het cluster Milieu van de gemeente via gemeente@helmond.nl.
Wilt u grondwater onttrekken in Helmond? Controleer dan eerst op de interactieve kaart in welk gebied u zich bevindt. Er gelden verschillende regels per gebied.
In het lichtgroene gebied gelden de standaard wettelijke regels. Wij adviseren u om eerst een grondwatermonster te laten analyseren. Zo weet u of het water veilig is voor gebruik.
Het oranje gebied ligt bij een voormalige PFAS-bron. Hier mag u alleen grondwater onttrekken als u:
- Eerst een bodemonderzoek laat uitvoeren.
- Een bodemsaneringsplan opstelt waarin u aangeeft wat u met het opgepompte water doet.
Let op: Het grondwater uit dit gebied is mogelijk niet geschikt om moestuinen mee te besproeien.
Het gearceerde gebied is een beschermd gebied. Wilt u hier een onttrekkingsput maken of grondwater oppompen? Dan moet u:
- Voldoen aan de provinciale regels uit de Omgevingsverordening Noord-Brabant. Controleer via het landelijke omgevingsloket of de regionale omgevingsdienst of u een melding of vergunning nodig heeft.
- Toestemming van de gemeente Helmond krijgen. U moet een bodemonderzoeksrapport en een bodemsaneringsplan indienen bij uw aanvraag.
Heeft u vragen? Stuur een e-mail naar gemeente@helmond.nl voor advies bij het cluster Milieu. U kunt ook een milieuadviesbureau inschakelen voor hulp bij het bodemonderzoek en het maken van het saneringsplan.
Links voor meer informatie
- Rijksoverheid: informatie over wetten, regels en nationaal beleid
- RIVM: over onderwerpen als ziektepreventie, voedselveiligheid en milieuonderzoek
- GGD Leefomgeving: milieu-informatie en gezondheidsadvies
- Bekijk in welke producten PFAS zitten en hoe u blootstelling kunt vermijden